Kanta-Häme Hämeenlinna

Käteen 20 000 euroa kuukaudessa, oliko liikaa? SCC:n Markku Ritaluoman palkkaa puidaan pian hovioikeudessa

Sunny Car Center -oikeudenkäynnin palkkahaarasta järjestetään pääkäsittelyt hovioikeudessa maaliskuussa. Ritaluoma vaatii muutosta saamiinsa vahingonkorvauksiin.
Sunny Car Centerin toimitusjohtajana toiminutta Markku Ritaluomaa kuullaan oikeudessa jälleen videoyhteyden välityksellä. Arkistokuva vuodelta 2011. Kuva: Juhani Salo

Sunny Car Center -autokauppakeskusta (SCC) Hämeenlinnaan kaavaillut Markku Ritaluoma vaatii Turun hovioikeutta kumoamaan hänelle langetetut yli 900 000 euron korvaukset.

Toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä toimineen Ritaluoman johtajasopimusta ja hänen rahankäyttöään sittemmin kaatuneessa Sunny Car Center -yhtiössä koskeva kanneoikeudenkäynti, eli niin sanottu SCC-riitajutun palkkahaara, on tulossa kevään aikana pääkäsittelyyn hovioikeuteen.

Ritaluoman palkkaa ja hänen tekemiään ostoja koskevaan oikeudenkäyntiin on maaliskuussa varattu Turun hovioikeudessa neljä varsinaista käsittelypäivää.

Ulkomailla, todennäköisesti Yhdysvalloissa oleskeleva Ritaluoma on velvoitettu olemaan kuultavana videoyhteyden välityksellä. Samaan järjestelyyn hovioikeus suostui lopulta myös SCC:n pääkorvaushaarassa, vaikka oikeus halusikin alun perin Ritaluoman saapumaan henkilökohtaisesti paikalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsitteli keväällä 2019 Sunny Car Center -konkurssista seurannutta palkankorotusriitaa. Markku Ritaluoma osallistui oikeudenkäyntiin videolla, Iisakki Kiemunki (ed.) oli läsnä. Kuva: Jani Suhonen
Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsitteli keväällä 2019 Sunny Car Center -konkurssista seurannutta palkankorotusriitaa. Markku Ritaluoma osallistui oikeudenkäyntiin videolla, Iisakki Kiemunki (ed.) oli läsnä. Kuva: Jani Suhonen

Keskiössä palkka ja yhtiön maksut

Varsinaisen pääkorvaushaaran rinnalle konkurssipesä nosti Ritaluomaa vastaan kanteen, jossa puidaan paitsi hänen palkkaansa myös hänen tapaansa käyttää SCC-yhtiön varoja.

Lue myös: Tietopaketti: Kymmenen asiaa Sunny Car Centeristä

Palkan osalta jutussa on erityisesti kyse Ritaluoman keväällä 2013 uusitusta johtajasopimuksesta. Uudessa sopimuksessa Ritaluoman nettopalkka nostettiin 9 000 eurosta 20 000 euroon kuukaudessa. Ritaluomalla oli myös jo aiemmin myönnetty autoetu, vaikka hänellä ei ole ajokorttia.

Konkurssipesän mukaan palkankorotus oli kohtuuttoman suuri projektiyhtiön velkatilanteeseen ja maksukykyyn nähden. Uusi sopimus nosti Ritaluoman bruttopalkan noin 44 000 euroon kuukaudessa.

Sunny Car Centeristä esiteltiin värikkäitä piirroksia.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus velvoitti kesällä 2019 antamassaan tuomiossa Ritaluoman maksamaan konkurssipesälle takaisin palkankorotuksen vuoksi maksettua bruttopalkkaa yli 433 000 euron edestä vuosilta 2013–2014. Lisäksi oikeus muun muassa määräsi hänet maksamaan takaisin SCC-yhtiön puolesta tehtyjä ostoja ja maksuja yli 460 000 euron edestä.

Varsinkin SCC:lle tehty erityistilintarkastuskertomus nosti esiin maksuja, joita konkurssipesä on sittemmin riitauttanut. Maksuissa on eriä taulutelevisiosta raivaussahaan ja hintaviin ulkomaanmatkoihin. Konkurssipesän mielestä kaikki eivät ole olleet liiketaloudellisesti perusteltuja.

Suurin erä oli Hartwall Areenan aitiovuokrat, joita SCC maksoi aition omistaneelle Ritaluoman äidille yli 170 000 euron edestä.

Markku Ritaluoman mukaan kyse on ollut sijoittajille ja yhteistyökumppaneille suunnatuista perustelluista sidosryhmätilaisuuksista. Käräjäoikeuden mukaan tilaisuuksista tehdyt kirjaukset olivat kuitenkin ylimalkaisia, maksuja oli paljon ja ne osoitettiin Ritaluoman läheiselle. Siksi ne piti maksaa takaisin.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Riitaa yksittäisiä kuitteja myöten

Sunny Car Centerin konkurssipesä vaatii Ritaluomaa korvaamaan lukuisia hankintoja, jotka eivät pesän mukaan ole liiketaloudellisesti perusteltuja. Tässä on esimerkkejä kuluista.

Yhden työntekijän työsuhdeasunto sähkö- ja kaasumaksuineen: Ritaluoman mukaan ulkomaalaiselle työntekijälle oli perusteltua järjestää työsuhdeasunto. Käräjäoikeus katsoi toisen työntekijän oikeudessa kertoman perusteella, että kyseinen työntekijä oli Ritaluoman naisystävä.

Työterveyskulut: Pesän mukaan Ritaluomalle ei ollut sovittu esimerkiksi hammashoitoa. Ritaluoma on toista mieltä.

Hiustenkuivaaja ei, näyttöpäätelasit kyllä: Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi Ritaluoman korvaamaan yhtiön varoilla ostetun yleiskoneen, silitysraudan, hiustenkuivaajan ja optikkokäynnin. Sen sijaan näyttöpäätelasit olivat liiketaloudellisesti perusteltuja. Ritaluoma on hyväksynyt osan kuluista maksettavaksi.

Autokauppojen tappiot: Sunny Car Centerin omistuksessa oli useita autoja, jotka myytiin yhteensä lähes 86 000 euron tappiolla. Käräjäoikeus tuomitsi maksut korvattaviksi, Ritaluoma vaatii korvauksen kumoamista.

Missä raivaussaha? Pesä ei löytänyt SCC:lle hankittua raivaussahaa ja kameraa, joten Ritaluoma määrättiin korvaamaan niiden noin 4000 euron arvo. Ritaluoman mukaan raivaussaha oli SCC:n tontin raivausta varten ja mennyt käytössä todennäköisesti hävityskuntoon. Kameran kohtalosta ei hänellä ollut muistikuvaa.

Luottokorttimaksut: Ritaluoma käytti käräjäoikeuden tuomion mukaan SCC:n luottokorttia vielä loppuvuonna 2014, sen jälkeen, kun tonttikauppa oli epäonnistunut ja Ritaluoma muuttanut Yhdysvaltoihin. Noin 11 000 euron maksu oli Ritaluoman mennyt konsultille, jonka tehtäviin kuului autoalan seuranta USA:ssa. Käräjäoikeus vaati häntä maksamaan kulut takaisin.

Ritaluoma: Yhtiö ei ollut maksukyvytön

Ritaluoman hovioikeudelle antaman valituksen mukaan riitaisille maksuille on ollut yritystoiminnan kannalta peruste, ja myös palkankorotus oli perusteltu sen aikaisten tietojen valossa.

– Yhtiö ei ole ollut maksukyvytön palkkaa sovittaessa ja maksettaessa, todetaan Ritaluoman vastauksessa.

Lisäksi hänen mukaansa usean SCC:tä rahoittaneen kanssa oli sovittu, ettei rahoitusta tarvitse maksaa takaisin, jos hanke kaatuu.

Ritaluoman mukaan käräjäoikeuden tuomiossa on myös tuhansien eurojen virhe takaisin maksettavan palkan osalta, koska kaikkea palkkaa ei ole hänelle maksettu. Konkurssipesä kiistää Ritaluoman perusteet omassa vastauksessaan ja vaatii Ritaluoman valituksen hylkäämistä.

Ritaluoma on oikeudessa sanonut joutuneensa petossarjan uhriksi, kun SCC on maksanut suuria vakuussummia rahoittajina esiintyneille. Konkurssipesä ei ole samaa mieltä siitä, että yhtiötä olisi petetty.

Malik-niminen mies lupasi Ritaluoman mukaan miljoonarahoituksen SCC:lle, mutta sittemmin Ritaluoma on miehen olleen huijari.
Malik-niminen mies lupasi Ritaluoman mukaan miljoonarahoituksen SCC:lle, mutta sittemmin Ritaluoma on kertonut miehen olleen huijari. Ritaluoman oikeudelle antama kuva väitetyn rahoittajan ja huijarin passista. Kuva: Oikeusaineisto

Myös Kiemungin juttu etenemässä oikeuteen

Ritaluoman palkankorotuksen vuoksi SCC:n hallituksessa istunut Hämeenlinnan entinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki määrättiin korvaamaan yhteisvastuullisesti pesälle runsaat 46 000 euroa. Hänen osuutensa käsiteltiin omana oikeudenkäyntinään.

Käräjäoikeus määräsi Kiemungin korvauksiin, koska hänen ei katsottu toimineen yhtiön edun kannalta riittävän huolellisesti hyväksyessään palkankorotuksen. Kiemunki valitti tuomiostaan. Valituksensa mukaan hän pitää käräjäoikeuden ratkaisua virheellisenä. Hovioikeus on myöntänyt Kiemungille jatkokäsittelyluvan, mutta käsittelypäiviä ei ole vielä määrätty.

Konkurssipesää edustava julkisselvittäjä Jorma Tuomaala vaatii pesän vastauksessa myös Kiemungin valituksen hylkäämistä. HäSa

Lue myös: Kaksi tuomiota SCC-vyyhdistä

 

Otsikkoa päivitetty 28.1. kello 9.00

Pääkorvaushaarasta pian ratkaisu

Markku Ritaluoma suunnitteli suurta Sunny Car Center -nimistä autokauppakeskusta Hämeenlinnan Kirstulaan. Hankeyhtiö perustettiin 2010, mutta rahoitusta ei keskus löytänyt.

Lopulta yhtiö määrättiin konkurssiin 2015. Hämeenlinnan kaupunki oli hankeyhtiössä osakkaana.

Ritaluoma on sanonut joutuneensa rahoitusta hakiessa lukuisten petosten uhriksi. Hänen mukaansa useat sijoittajina esiintyneet huijasivat häneltä miljoonien edestä rahaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi Ritaluoman maksamaan 6,2 miljoonaa euroa konkurssipesälle. Yhtiön toinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki velvoitettiin päähaarassa yhteisvastuullisesti korvausvastuuseen 350 000 euron osalta. Pääkorvaushaaraa istuttiin loppuvuonna Turun hovioikeudessa, ja tuomio on määrä antaa lähipäivinä.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic