Kanta-Häme

Sunny Car Centerin kohtalo punnitaan tänään kaupunginhallituksessa

Sunny Car Centerin tulevaisuus on katkolla maanantaina, kun Hämeenlinnan kaupunginhallitus päättää Kirstulan maakaupan kohtalosta.

Rahoja yhtiöltä ei ole vieläkään kuulunut, vaikka kauppakirjan ehtojen mukaan kauppahinta oli maksettava viimeistään 4. heinäkuuta.

Päätösasiaa kaupunginhallitukselle valmistelleen apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan viivästystä ei voida pitää enää vähäisenä. Kaupunginhallituksen tehtävänä on maanantaina punnita hankkeen rahoituksen toteutumisen todennäköisyyttä.

– Saamme kokouksen aluksi selvitystä asiassa. Sen pohjalta arvioimme, miltä tilanne näyttää: onko syytä edelleen uskoa, että tästä tulee jotain. Pelkkä selvitys ei riitä. Kyllä siinä pitää olla asioita myös niin sanotusti mustaa valkoisella, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Isosuo on samoilla linjoilla:

– Tämä on herättänyt niin paljon tunteita ja mielenkiintoa, että kyllä maanantaina on saatava vahvaa näyttöä siitä, että asia on kunnossa, jotta voidaan tehdä päätös asiasta.

Pohjantähti kumppanina

Apulaiskaupunginjohtaja Isosuo ei ole tehnyt varsinaista päätösesitystä, vaan esitys muotoutuu vasta kokouksessa, jossa tilannetta ovat selostamassa SCC:n toimitusjohtajan Markku Ritaluoman lisäksi myös toimitusjohtaja Eero Ylä-Soininmäki vakuutusyhtiö Pohjantähdestä.

Isosuon mukaan Ylä-Soininmäki on mukana asiantuntijaroolissa, sillä hän on ollut vuosien aikana mukana monessa investointihankkeessa.

– Rahoituksen järjestelyt ovat hänen erityistä osaamistaan.

Ylä-Soininmäki on toiminut myös SCC-hankkeessa yhteistyökumppanina. Rautio muistuttaakin, ettei kaupunki ole ollut suinkaan Ritaluoman ainoa kumppani hankkeessa.

– Pohjantähtihän on ollut siinä yhtenä investorina. On ihan mielenkiintoista, kun jotkut keskustelijat ovat kokeneet, että tässä vain kaupunkia höynäytetään, vaikka mukana on luotettavia, vakavasti otettavia tahoja, Rautio sanoo.

Lisäaikaa annettu jo yli puoli vuotta

Alun perin tonttikauppa tehtiin jo viime kesänä. Kauppahinnan piti olla tilillä vuoden loppuun mennessä, mutta sopimusta jatkettiin kevääseen ja uudestaan heinäkuun alkuun saakka.

SCC:n mukaan maksuviivästys on johtunut kansainvälisestä maksujärjestelystä, jota ei ole voitu riittävästi ennakoida.

Minkä verran lisäaikaa on vielä toivottu?

– Se selviää varmaan maanantaina tarkemmin. Ritaluoman mukaan rahoitus olisi selvä, mutta rahoittajilla on jotkut eräpäivät, milloin rahat tulevat, Isosuo sanoo.

Hänen mukaansa kaupungilla ei ole varsinaista tietoa rahoituksesta.

– Oletamme kuulevamme ne kaupunginhallituksen selvityksen yhteydessä. Ehdottomasti se ratkaisee asian.

Kulisseissa on spekuloitu, johtuvatko kansainväliset rahoituspulmat esimerkiksi Venäjän ja Euroopan kiristyneistä väleistä. Rautio pohtii, että asialla voi olla vaikutusta.

– Venäjän suuntahan on ainakin muuttunut ihan radikaalisti kesän aikana. Mutta en ota nyt sen tarkemmin kantaa, kun en asiasta tiedä.

– Kaupungin näkökulmasta olennaista on, että se kumppani, jonka kanssa tehdään hommia, läpäisee Finanssivalvonnat ja muut viralliset luotettavuutta arvioivat tahot. Niiden pohjaltahan me tehdään ratkaisut, eikä minkään mutu-tietojen, Rautio tähdentää. (HäSa)

Menot