fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Sunny Car Centerin tapahtumat syyteharkinnassa, epäiltynä Markku Ritaluoman lisäksi Iisakki Kiemunki - Syyttäjät todennäköisesti määräävät lisää tutkintaa

Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki ovat syyteharkinnassa Sunny Car Centerin tapahtumista. Kuva: Hämeen Sanomat arkisto
Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki ovat syyteharkinnassa Sunny Car Centerin tapahtumista. Kuva: Hämeen Sanomat arkisto

Sunny Car Centerin (SCC) esitutkinta on syyttäjällä syyteharkinnassa. Hämeen Sanomien tietojen mukaan Markku Ritaluoman lisäksi Iisakki Kiemunki on yksi rikoksista epäilty.

Aluesyyttäjä Vilhelm Nordström pitää epätodennäköisenä, että syyttäjä tekisi päätöksiä syytteistä ennen kesää.

– Nyt on kasassa paperit, mutta todennäköisesti joudutaan tekemään lisätutkimuksia. Jonkinlaista viivettä tulee syyteharkintaan, Nordström sanoo.

Nordström kertoo, että epäiltyjä on muutamia. Rikostutkinta on kestänyt kauan. Edellinen tutkinnan syyttäjä määräsi laajentamaan rikostutkintaa.

“Absurdia”, sanoo Kiemunki

Poliisi on tiedottanut, että rikostutkinnan aiheina ovat törkeä petos, törkeä petoksen yritys, törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä väärennys. Nordström ilmoittaa, että rikosnimikkeet koskevat kaikkia epäilyjä.

– Ne ovat lähinnä absurdeja, kun ei ole, eikä voi olla, minkäänlaista näyttöä tahallisuudesta.

– Päinvastoin, kun samoja asioita on käsitelty hovioikeudessa, minun on todettu toimineen lievän tuottamuksellisesti ja huolimattomasti, kun en onnistunut valvomaan toimitusjohtajaa, Kiemunki sanoo.

Lue lisää: Iisakki Kiemunkia ei epäillä petoksista ja väärennöksistä – pitää poliisitutkintaa absurdina

Kiemunki odottaa syyttämättäjättämispäätöstä

Kiemunki sanoo käsityksekseen, että on vakiokäytäntö kuulla koko osakeyhtiön hallitusta epäiltynä tämän tyyppisessä asiassa.

– Odotan, että syyttäjä tekee syyttämättäjättämispäätöksen, toivottavasti pian. Muulle ei ole laillisia perusteitakaan, ja prosessi on kestänyt eri muodoissaan jo luvattoman kauan.

Taustat ovat kiemuraiset

Sunny Car Center haettiin konkurssiin vuonna 2015. Konkurssipesä on vahingonkorvauskanteilla hakenut yhtiön varoja takaisin muun muassa Ritaluomalta ja Kiemungilta.

Konkurssipesä on saanut hovioikeudesta yhden lainvoimaisen päätöksen Ritaluoman ja Kiemungin vahingonkorvauksista. Ritaluoma tuomittiin maksamaan noin 6,2 miljoonaa euroa korvausta ulkomaille lähetetyistä varoista. Kiemunki joutui yhteisvastuuseen 150 000 euron korvauksesta. Tuomioistuin sovitteli Kiemungin korvausvastuuta.

Kiemunki oli SCC:n hallituksen jäsenenä, kun yhtiöstä siirrettiin ulkomaille miljoonia euroa niin sanotussa Malik-rahoituksessa. Tuomioistuimet katsoivat, että Kiemunki ei osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla valvonut Ritaluomaa eikä ryhtynyt toimiin vahingon välttämiseksi.

Valmis pidättäytymään SDP:n piirijärjestön puheenjohtajuudesta

Kiemunki on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja. Hän on tällä hetkellä SDP:n paikallisen piirijärjestön Hämeen Sosialidemokraattien puheenjohtaja. Kiemunki kertoo, että hän keskustelee asiasta piirihallituksen kanssa.

– Jos koetaan, että julkisuudesta on haittaa jäsenistölle, niin ehdottomasti olen valmis pidättäytymään puheenjohtajan tehtävästä syyteharkinnan ajaksi. Sinänsä kaikki lienevät kuitenkin tietoisia siitä, että olen ollut prosessissa jo pitkään.

Ritaluoma lähti Suomesta Yhdysvaltoihin ennen SCC:n konkurssia vuonna 2014. Kun poliisi ei saanut Ritaluomaa Suomeen kuultavaksi, hänet etsintäkuulutettiin.

Poliisi kuuli lopulta Ritaluomaa sähköisesti ja peruutti etsintäkuulutuksen. HÄSA

Edit: Lisätty 22.4. klo 11.35 linkki tarkentavaan jatkojuttuun.

Ritaluoman “lapsi”

Markku Ritaluoman perustaman Sunny Car Centerin (SCC) piti rakentaa autokaupan keskus Hämeenlinnan Kirstulaan.

Hämeenlinna myi SCC:lle 16,3 hehtaarin tontin.

Verottaja haki SCC:n konkurssiin vuonna 2015.

Konkurssipesään ei jäänyt lainkaan varoja, mutta pesällä oli velkaa noin 12 miljoonaa euroa.

Konkurssiasiamies otti varattoman pesän julkisselvitykseen.

SCC:n varoista oli maksettu ulkomaille yli 6 miljoonaa euroa.

Markku Ritaluoman mukaan maksuilla haettiin autokaupan keskukselle rahoitusta.

Pesä on hakenut useilla siviilikanteilla SCC:n varoja takaisin.

SCC:n liikekumppanit tekivät Markku Ritaluomasta rikosilmoituksen.

Pankki haki Ritaluoman vanhan yhtiön Sunny-Tradingin konkurssiin vuonna 2016.

Yhtiön velkojen vakuuksista ja niiden ulosotoista syntyi useita oikeudenkäyntejä.

Menot