Kanta-Häme

Sunny Car Centerin tonttikauppa vaakalaudalla

Jättimäisen Sunny Car Center -autokaupan kohtalo on tällä hetkellä vaakalaudalla. Kaupungin oli määrä saada maakaupan kauppahinta perjantaihin 4. heinäkuuta mennessä.

Yhtiö kuitenkin ilmoitti perjantaina iltapäivällä, ettei maksua saada suoritettua. Sunny Car Centerin toimitusjohtajan ja pääomistajan Markku Ritaluoman mukaan hidastusta aiheuttaa kansainvälisen rahoituksen järjestely.

– Tarkoituksenani on tehdä tämä niin nopeasti kuin olla ja osaan. Tällaisina taloudellisina aikoina me emme voi lainansaajina olla ehtojen sanelija, vaan joudumme hieman nöyrtymään, Ritaluoma sanoo.

Sunny Car Center -yhtiö allekirjoitti toukokuussa Hämeenlinnan kaupungin kanssa ostosopimuksen Kirstulassa sijaitsevasta maa-alueesta. Kaikkiaan 16,3 hehtaarin kokoisen tontin kauppahintana oli 8,4 miljoonaa euroa.

– Rahat ovat olemassa, mutta aikataulutuksesta ja byrokratiasta tässä ollaan kiinni. Tämä tontti-investointi on tulossa Euroopasta, Ritaluoma kertoo.

Sopimukset vaarassa purkautua

Kauppakirjan ehtona oli, että summa piti olla kokonaisuudessaan siirretty määräpäivään mennessä. Mikäli näin ei ole tapahtunut, kaikki kaupungin ja Sunny Car Centerin väliset sopimukset purkautuvat.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtajan Juha Isosuon mukaan purku ei kuitenkaan ole täysin välitön. Käytännössä Isosuo esittelee asian seuraavassa kaupunginhallituksessa.

– Muutaman päivän viivästys ei tässä asiassa ole esteenä. On ymmärrettävää, että kun kyseessä on kansainvälinen rahoitus, niin voi tapahtua jotain sellaista, mitä ei ennakolta ole osattu ajatella, Isosuo sanoo.

Kaikkein ehdottomin ja viimeisin päivämäärä, johon mennessä rahan on oltava kaupungin tilillä, on Isosuon mukaan torstai elokuun 7. päivä. Tuolloin valmistellaan nimittäin seuraavan kaupunginhallituksen kokouksen esityslistat.

– Mikäli rahoja ei ole vielä silloin, velvollisuuteni on esittää kaupan purkamista. Tämä on niin iso asia, ettei silloin voi enää jättää mitään arvuuttelun varaan, hän sanoo.

Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy kaupan purkamisen, kaupunki anoo purkua käräjäoikeudelta. Markku Ritaluoma kuitenkin uskoo, että yhteistyö kaupungin kanssa toimii.

– Yhtiön puolesta uskaltaisin sanoa, että tämä tulee tehtyä heinäkuun aikana. Teen tätä nyt, jotta tämä hoituisi pikemminkin päivissä kuin viikoissa.

Kaupunginhallitus päättää

Mikäli Sunny Car Center ei saa rahoitustaan järjestettyä, asian lopullisen kohtalon päättää siis kaupunginhallitus. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.) mielestä yhdessä tehdyistä aikatauluista pidetään kiinni.

– Tosi harmi, että näin on tapahtunut. Lainvoimaiset päätökset ovat kuitenkin asiasta voimassa, ja kaupunginhallitus käsittelee asiaa niiden pohjalta, Rautio sanoo.

Kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala (ps.) on kuitenkin kriittinen Sunny Car Centeriä kohtaan. Ilkkala ymmärtää muutaman päivän viiveen, mutta hänen mielestään sopimusten purkamisen voisi tehdä automaattisesti, ilman kaupunginhallituksen käsittelyä.

– Tämä on oikeastaan looginen jatkumo koko tapahtumaketjuun. Tämä on kaupungin päätöksenteon tragediaa, että juututaan kuuntelemaan kaveria, jolta tulee tarinaa ja selityksiä kerta toisensa jälkeen, Ilkkala sanoo.

Ilkkalan mielestä Kirstulan alueelle pitää alkaa suunnittelemaan muuta käyttöä. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan alueen kaava pitäisi suunnitella kokonaan uudestaan, koska nykyinen Kirstulan kaava on tehty Sunny Car Centeriä silmällä pitäen.

Isosuo odottaa kuitenkin elokuun alkuun.

– Kirstulassa ei tällä hetkellä ole muita hankkeita, jotka kilpailisivat tämän kanssa. Kaupunki ei voi hankkeessa kuin voittaa, hän toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic