Kanta-Häme

Sunny Car Centerissä suuret palkat, mutta verot tilittämättä

Sunny Car Center on maksanut palkkoja satojatuhansia euroja, vaikka palkoista pidätettyjä ennakonpidätyksiä ei ole tilitetty valtiolle. Ennakonpidätyksistä on kertynyt viime vuonna ulosottoon maksuja yli 160 000 euroa.

Autotaloyhtiö on laiminlyönyt myös arvonlisäverojen ja sosiaaliturvamaksujen tilitykset pitkältä ajalta. Arvonlisävero on luonteeltaan tilitys valtiolle myynneistä, joihin on jo sisällytetty tämä vero.

Rikoslaki määrää yksiselitteisesti verorikkomukseksi ennakonpidätyksen, arvonlisäveron ja sosiaaliturvamaksujen tilitysten laiminlyönnin. Kun on kyse suurista summista, tulkinta on ollut yksiselitteinen.

Sunny Car Center on jatkanut varsin suurten palkkojen maksamista, vaikka yhtiö on menettänyt omat pääomansa jo vuonna 2012. Yhtiön viimeinen julkinen tilinpäätös, marraskuussa 2013 päättyneeltä tilikaudelta, kertoo, että yhtiön omat pääomat olivat useita miljoonia euroja pakkasella.

Osakeyhtiön pitäisi ilmoittaa ”viipymättä” osakepääomien menetyksestä Pantti- ja rekisterihallitukseen. Sunny Car Center ei ole tällaista ilmoitusta antanut.

Ilman autotaloa… yhtiöllä ei arvoa

Ilmeisesti Sunny Car Centerin ainoa omaisuus ovat suunnitelmat autotalosta. Suunnitelmat autotalosta ovat arvottomia, jos autotaloa ei koskaan rakenneta.

Kirstulan tontti on ostettu Sunny Car Centerin omistaman kiinteistöyhtiön, Kiinteistö Oy Sunny Car Center Hämeenlinnan, nimiin. Koska yhtiö ei ole maksanut tonttia, Hämeenlinnan kaupunki on purkamassa kiinteistökaupan siitä. Purkuhakemus on toimitettu toimitusjohtaja Markku Ritaluomalle sijaistiedoksiantona.

Sunny Car Centerin taloushallinto ja tietojen päivittäminen kaupparekisteriin ovat pitkään olleet heikolla tolalla. Hämeenlinnan kaupungin osakeomistusta ei koskaan kirjattu kaupparekisteritietoihin. Kaupparekisterin tiedoista ei vieläkään selviä, kuka yhtiön omistaa.

Tilintarkastaja antoi huomautuksen jo vuoden 2012 tilinpäätöksestä. Ritaluoma ilmoitti Hämeen Sanomissa, että asiat on sen jälkeen laitettu kuntoon.

– Projektiyhtiöt eivät ole ikinä plussalla vaan aina miinuksella, Ritaluoma sanoi Hämeen Sanomille.

Kaupparekisterin mukaan tilintarkastaja on eronnut tai erotettu. Rekisteri ei tunne uutta tilintarkastajaa. Vuonna 2013 päättyneen tilikauden tilien tarkastamisesta ei ole mitään tietoa.

Liikemies Markku Ritaluoma on hoitanut aikaisemmin liiketoimintaansa Sunny-Trading Ltd -yhtiön nimissä. Tiettävästi Ritaluoma on omistanut myös Sunny Car Centerin sen kautta.

Kaupparekisterin tilinpäätöstietojen mukaan Sunny-Trading oli vakavarainen yhtiö vielä vuonna 2013. Rekisteritiedot tästäkin yhtiöstä ovat puutteelliset. Yhtiö on Sunny-Trading -konsernin emoyhtiö, mutta tytäryhtiöistä ei ole tietoja. (HäSa)

Talo on Floridan ykköspaikalla

 
Sunny Car Centerin yrittäjä Markku Ritaluoma asuu Floridassa Boca Raton -kaupungissa, joka on Floridan arvostetuin asuinpaikka. Hän myy siellä noin 700 neliön taloaan 7,9 miljoonalla dollarilla.
 
Wall Street -tutkimuslaitoksen mukaan Boca Raton on Floridan paras ja koko Yhdysvaltain 11. paras asuinpaikka. Boca Raton Floridan rannikolla noin 80 kilometriä Miami Beachistä pohjoiseen.
Boca Raton ei ole eräiden muiden Floridan alueiden tapaan mikään eläkeläiskeskittymä.
 
Kaupungissa on kolme yliopistoa, huippuhotelleja ja yksi Floridan parhaista ostoskeskuksista.
Boca Raton on varakkaiden kaupunki, jonka asukkaista tiettävästi noin neljännes on juutalaisia. Mustia ja latinalaisia asuu kaupungissa vähän.
 
Yhdysvalloissa asuinalue pääsi juuri julkisuuteen, kun Liittovaltion poliisi FBI ratsasi siellä yrityksen, jonka johtaja oli esikuva The Wolf of Wall Street -elokuvan päähenkilölle.
 
Yhdysvalloissa on tunnettua, että myös mafian johtajat pitävät Boca Ratonia lepopaikkanaan. Kaupunki on esitetty myös tv-sarjoissa mafian suosimana kaupunkina.
 
Ritaluoman talossa osoitteessa 485 NE Spanish Trail on lähes kaikki ajateltavissa olevat ylellisyydet. Kaksikerroksisessa talossa on uima-allas ja hissi. Kiinteistövälittäjän esite kertoo, että kylpyhuoneita on kuusi.
 
Kiinteistön takapihalta on yhteys mereen. Kuvien perusteella Ritaluomalla on varsin järeä moottorivene merimatkoille.
 
Markku Ritaluoma osti kiinteistön Sunny Trading USA Inc. -yhtiönsä nimiin vuonna 2008. Kauppahinta oli tuolloin 5,45 miljoonaa taalaa.
 
Kiinteistöjen hinnat ovat romahtaneet Yhdysvalloissa ja kaupat ovat vasta nyt käynnistyneet uudelleen. Ritaluoma tuskin saa talostaan pyytämäänsä hintaa. Kiinteistön verotusarvo on vajaa 3 miljoonaa dollaria, mikä on lähellä sen todellista myyntihintaa.
 
Kiinteistöjen kaikki tiedot ovat Yhdysvalloissa julkisia. Ritaluoman talo vaihtoi ensimmäisen kerran omistajaa 1,71 miljoonalla dollarilla vuonna 2002. Sitä on sen jälkeen remontoitu.

 

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic