Kanta-Häme

Suojelualueiden käyntimäärät alkuvuonna vahvassa kasvussa – Aulangolla retkeilijöitä lähes puolet viime vuotta enemmän

Aulangon ja muiden Metsähallituksen ulkoilu- ja suojelualueiden suosio on reippaassa kasvussa. Kuva: Tomi Vesaharju

Metsähallituksen luontokohteet Kanta-Hämeessä ja muualla Etelä-Suomessa ovat nousseet retkeilijöiden suosioon koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten aikaan.

Vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana Aulangon luonnonsuojelualueen kävijämäärä nousi lähes 136 000 kävijään. Kasvua on noin 45 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Evolla retkeilijöitä kävi alkuvuodesta 38 prosenttia enemmän.

Liesjärven kansallispuistossa kävijöitä oli tammi-huhtikuussa 38 500, mikä on peräti 82 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

 

Koronavirus ei selitä kaikkea ulkoilu- ja suojelualueilla retkeilyn suosion kasvua kevätalvella. Osasyynä lienee vähäluminen ja leuto talvi.

– Luonnossa liikkumisen kasvu on näkynyt kansallispuistojen ja retkeilyalueiden käyntimäärissä jo pitkään ja luonnon tärkeys ihmisten hyvinvoinnille on korostunut entisestään koronapandemian aikaan, toteaa Metsähallituksen erikoissuunnittelija Liisa Kajala tiedotteessa.

 

Suurinta käyntimäärien kasvu oli maaliskuussa ennen Uudenmaan rajojen sulkemista, jolloin monet suuntasivat viestinnän kannustamina kauemmas ruuhkautuneista pääkaupunkiseudun kansallispuistoista kuten Torronsuolle ja Liesjärvelle.

Suojelualueilla on pääosin käyttäydytty vastuullisesti ja otettu muut retkeilijät huomioon. Roskaantuminen ja laittomat tulipaikat lisääntyivät jonkin verran kävijämäärien kasvaessa.

Päivän lehti

10.7.2020