fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Suojelutaloon saunoja, ravintola ja majatalo – Hämeenlinnan valtuuston vetäjä ei lannistunut edellisen yrityksen kariutumisesta

Sari Myllykangas ostaa neljän kumppaninsa kanssa YIT:ltä Asemanrannasta entisen Mensan tehtaan rantamakasiinin.
Ravintolaa, saunoja ja majatalo on tulossa entisen Mensan tehtaan alueen suojeltuun "rantamakasiiniin", joka on peräisin 1940-luvulta. Kuva: Veli-Matti Virtanen

Asemanrantaan, aivan rantareitin kupeeseen on tulossa ensi keväänä ravintola-, sauna- ja majoituspalveluita.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) ja hänen neljä kumppaniaan ostavat hankettaan varten vanhan Mensan (sittemmin Saarioisten) tehtaan rakennuksiin kuuluneen niin sanotun tehtaanjohtajan talon eli rantamakasiinin.

He allekirjoittivat esisopimuksen kaupasta eilen keskiviikkona rakennusyhtiö YIT:n kanssa. Esisopimuksen mukaan aikaa varsinaisen kiinteistökaupan tekemiseen on ensi kevääseen.

Hankkeessa ovat mukana myös Sari Myllykankaan puoliso Juha sekä Mauri ja Anniina Iivonen ja heidän tyttärensä Kaarina Tamminen, joka alkaa pyörittää makasiinissa ravintolaa.

Myllykankaat ja Iivoset ovat tutustuneet lähinnä miesten lääkärityön kautta. Mauri Iivonen oli myös vuosia kaupunginvaltuutettuna ja hänen vaimollaankin oli luottamustehtäviä.

“Rakkaudesta saunaan”

Sari Myllykankaan vastaus kysymykseen “Miksi?” on yksinkertainen:

– Rakkaudesta saunaan!

– Mutta yhtä tärkeää on, että meistä on ihan mahtavaa olla säilyttämässä vanhaa Jaakko Tähtisen ja Erik Bryggmanin suunnittelemaa funkistaloa, jota olemme aina lenkkeillessä ihailleet.

Paikka ja idea yhdistyivät, kun Mauri Iivonen ehdotti sitä viime talvena.

Noin vuosi sitten Myllykankaiden sekä Tapio Vekan ja Karoliina Frankin saunahanke kariutui, kun Aurinkorantaan suunniteltu kohde osoittautui liiketaloudellisesti kannattamattomaksi.

– Silloin hieman masennuimme, mutta ajatus jäi kytemään. Rakastamme saunomista, ja meillä on kolme saunaa. Olemme lääkärimieheni kanssa molemmat tehneet työtä hyvinvoinnin hyväksi, kuten eläköitynyt lääkäri Mauri Iivonenkin, eli tiedämme saunan hyvät vaikutukset. Olimme monta vuotta miettineet, kuinka voisimme “saunaharrastustamme” hyödyntää.

Makasiinin sisäosissa on vielä paljon työtä, mutta rakennus on terve. Kuvassa Juha Myllykangas, Kaarina Tamminen ja Sari Myllykangas. Kuva: Pekka Rautiainen

Savuttamaton uusi savusauna pihaan

Makasiinin ja rantareitin väliin, oman tontin reunaan, rakennetaan punatiilinen savusauna.

– Olemme käyneet Loimaalla tutustumassa pellettilämmitteiseen savusaunaan, jonka sauna-asiantuntijat valitsivat Suomen parhaaksi savusaunaksi vuonna 2015. Tuli palaa siellä niin kovalla liekillä, että se ei savua. Savuaromi tulee silti sisälle ja seinät tummuvat. Eli savuhaitasta ei asukkaiden tarvitse olla huolissaan.

Talon alakertaan tulee myös noin 20 henkeä vetävä sähkösauna. Neljä kertaa neljä -metriseen savusaunaan mahtuu kerrallaan 10–20 kylpijää.

Saunat toimisivat maksullisina yleisinä saunoina samalla periaatteella kuin esimerkiksi modernit kaupunkisaunat Helsingin Löyly ja Tampereen Kuuma, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Saunamajureina toimivat herrat Myllykangas ja Iivonen.

Päärakennuksen edustalle tulee saunalle ja ravintolalle terassi, joka toimii yhtenäisenä, rauhalliseksi suunniteltuna anniskelualueena. Terassille kaavaillaan myös paljua.

Toiveissa on myös rantalaituri, josta saunojat pääsisivät pulahtamaan Vanajaveteen.

Päätoimiseksi  yrittäjäksi

YIT:n yksikönjohtaja Sami Viitanen katsoo, että uusi hanke on merkittävä Asemanrannan ja koko kaupunginkin kannalta.

– Onhan se tosi hyvä juttu. Heidän lähestymiskulmansa vastaa meidän tavoitteitamme. Näimme tässä rakennuksessa mieluummin jotain muuta kuin vain asumista, koska sijainti mahdollistaa niin paljon.

YIT ei varsinaisesti markkinoinut rakennusta, mutta Viitanen kertoo yhtiön saaneen yhteydenottoja ”tasaiseen tahtiin”.

– Meille tämä ei ehkä ole taloudellisesti se paras vaihtoehto, mutta Asemanrannan kokonaisuuden kannalta esitys oli houkutteleva. Tässä oli monipuolisin palvelutarjooma ja myös uutuusarvoa Hämeenlinnalle.

Tulevat uudet palvelut osaltaan auttavat myös YIT:n rakentamien asuntojen myyntiä.

Sari Myllykangas katsoo myös omalta osaltaan sitoutuvansa Hämeenlinnan elinvoiman kehittämiseen.

Hankkeen toteutuessa hän aikoo ryhtyä käytännössä päätoimiseksi yrittäjäksi, vaikka psykoterapeutin työtkin osin jatkuvat.

– Ihan tosissaan tässä haemme liiketoimintaa. Kyllä se vaatii paikan päällä olemista.

Alkuvaiheessa ei sauna- ja majoitustoimintaan palkata ulkopuolista työvoimaa.

Sari Myllykangas (vas.), Juha Myllykangas ja Kaarina Tamminen Asemanrannan rantamakasiinin yläkerran tiloissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Majataloon puolentusinaa huonetta

Viisisataaneliöisen rakennuksen yläkertaan tulee majatalo. Yläkerran pienempään osaan tulee myös Myllykankaiden asunto.

– Majatalon emännyys on minulla sellainen lapsuudenhaave. Eikä Hämeenlinnassa ole liikaa yksilöllisiä, pieniä majoitusyrityksiä.

Arkkitehdin laskelmien mukaan rakennukseen mahtuu 4–6 majoitushuonetta.

Mikä tekee tästä hankkeesta kannattavan, kun Aurinkorannan hanke ei sellaiseksi osoittautunut?

– Tässä on valmis kiinteistö, eli lähtökohta on erilainen. Aurinkorantaan tontin perustaminen oli hyvin haasteellista ja kallista.

Myllykangas ei kerro kiinteistön kauppahintaa.

– Satsaus on kova. Olemme laskeneet riskit tarkkaan. Kyllähän minä ja mieheni tähän ihan kaikki laitetaan, mitä olemme saaneet haalittua. Uskomme todella tähän yksilölliseen konseptiin ja miljööseen. Viemme nyt projektia yhdessä eteenpäin tällä meidän tiimillä. HäSa

Lue myös: Aurinkorannan yleinen sauna ja terassiravintola kaatuivat laskelmiin ja vastustukseen (28.5.2019)

Täsmennetty esisopimusta koskevaa kohtaa ja lisätty YIT:n yksikönjohtajan kommentit 11.6. kello 15.33.

Lisätty kainalojuttuun ravintolayrittäjän haastattelu 11.6. kello 16.00.

Menot