Kanta-Häme

Suolijärven Saukot polskuttavat sunnuntaisin

Helmikuisena sunnuntai-iltana tuuli piiskaa märkää lunta vasten kasvoja. Tällaisena pimeänä ja hyisenä iltana ei aivan ensimmäisenä tee mieli uimareissulle. 
 
Tuuloksen Suolijärvestä Pyhäjärveen virtaavan Sairialanjoen rannalta sitä vastoin kuuluu iloinen puheensorina, kymmenkunta kylpypyyhkeisiin kietoutunutta naista kipittää pimeällä ja jäisellä pihalla ja laskeutuu kolmen hengen ryhmissä virtaavaan jokeen. Näin naiset ovat viettäneet sunnuntai-iltojaan jo kymmenen vuotta. 
 
Ihaninta avantouinti on kovalla pakkasella, olemme uineet vaikka pakkasta olisi ollut 25 astetta. Uinnin jälkeen olo vasta onkin ihana, on raukea olo ja seuraavan yön nukkuu tosi hyvin, alusta asti mukana ollut Päivi Kaloinen vakuuttaa.
 
Kymmenen vuotta avantouintia
Naisten harrastus alkoi kymmenisen vuotta sitten. Päivi Kaloinen ja Ritva Alhainen kävivät uimassa avannossa Lammin Kaunisniemessä. Sairialanjoen varressa asuva Sinikka Wegelius alkoi lämmittää sunnuntai-iltaisin joenvarren saunaansa ja pian koossa oli iloinen seurue, joka sai kutsumanimen Suolijärven Saukot.
 
Täällä on asustellut saukkoja, joista mieheni Jorma otti valokuvia. Lisäksi asumme kaikki Suolijärven rannalla ja siitähän ryhmän nimi sitten muotoutui, nauraa rantasaunan emäntä Sinikka Wegelius.
 
Porukan vanhin, Kantasaukoksi kutsuttu 78-vuotias Ritva Alhainen on maalannut nimikkomukit joka saukolle. Hän on myös kirjonut porukan uimalakkeihin Suolijärven Saukko-tekstin.
 
Joku saattaa pitää käsineitä, kädet alkavat uidessa ensimmäiseksi palella. Uimatossut tai villasukat jalkaan ja menoksi, kuvailee Ritva Alhainen uimarien pukeutumista. 
 
Muuta vaatetusta ei tarvita, sillä asiaan kuuluu, että naiset uivat ilman rihman kiertämää.
 
Terveyttä kylmästä vedestä
Suolijärven Saukot uskovat avantouinnin terveysvaikutuksiin.
 
Olen niin monta vuotta käynyt säännöllisesti uimassa enkä ole sairastanut flunssaa. Luotan uintiin ja tyrnimarjoihin. 7 marjaa aamuisin riittää. Niin kauan kuin järvi on sula, käyn joka aamu kotirannassa uimassa. Vasta aamu-uinnin jälkeen keitän kahvin ja puuron. Talvet uin täällä Sairialanjoessa ja taas keväällä, kun Suolijärven jäät sulavat, menen sinne aina aamu-uinnille. Se on kuin huumetta, Ritva Alhainen sanoo.
 
Sairialanjoessa on virtausta, joten se ei jäädy kuin vasta yli 20 asteen pakkasilla. Niin kauan kuin jokainen pääsee omasta rannastaan uimaan, uimme siellä ja kun järvi jäätyy, tulemme joelle. Kesän jälkeen jatketaan uimista, ei välitetä veden viilenemisestä, naiset kertovat.
 
Suolijärven Saukot ovat useana vuonna suunnitelleet avantouinnin SM-kisoihin lähtöä.  Tämän vuoden kisat pidettiin Vierumäellä, MM-kisat uidaan Rovaniemellä. Kisoissa uidaan avannossa 25 metriä, sen lisäksi on Kuuttisarja kastautujille.
 
Jatta Pöyhönen-Wiik