Kanta-Häme

Suoma vei sähköt tuhansilta Kanta-Hämeessä

Suoman päivän myrskytuuli riepotti keskiviikkona Suomea ja katkoi sähköt tuhansilta kotitalouksilta useiksi tunneiksi myös Kanta-Hämeessä, kun puita kaatui sähkölinjojen päälle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli puhalsi puuskissa 17–25 metriä sekunnissa.

– Sähkökatkoja alkoi tulla aamulla kuuden, seitsemän korvilla. Suoma suomi puustoa kellon ympäri, ja tuulet rauhoittuivat illalla kuuden jälkeen, kertoo viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas Eleniasta.

Elenian verkkoalueella oli sähkökatkoja hyvin vaihtelevasti koko päivän. Puolen päivän tietämissä myrsky saavutti suurimman voimansa.

Kanta-Hämeessä Elenian sähköttömien asiakkaiden määrä vaihteli muutamissa tuhansissa.

Koko Elenian verkkoalueella vailla sähköä oli enimmillään noin 15–20 000 asiakasta.

– Pahiten sai siipeensä Pirkanmaa, mutta Kanta-Häme oli heti seuraavana perässä.

Kuusela-Opas kertoo, että puuskaiset tuulet pyörivät pitkään samoilla alueilla, katkoivat puita ja repivät oksia. Johtoja oli tullut myös alas, ja niitä jouduttiin nostamaan ylös.

– Valitettavasti oli tuntienkin mittaisia sähkökatkoksia. Pysyvälle asutukselle pyrittiin saamaan sähköt keskiviikon puolella, mutta vapaa-ajan asutus saattoi joutua odottamaan torstaihin.

Korjaustyöt vaativat aikansa.

– Työryhmiä oli liikkeellä kymmeniä. Koko ilta tehtiin töitä, jotta sähköt saataisiin palautettua.

Pimeys hidastaa vikapaikkojen etsintää. Heini Kuusela-Oppaan mukaan vikapartiot joutuivat kulkemaan pitkiäkin taipaleita maastossa vikoja hakiessaan.

Enimmillään Hämeenlinnassa oli ilman sähköä puolisentoistatuhatta Elenian asiakasta, mutta iltaan mennessä viat saatiin pääosin korjattua. Illalla kello 21.30 ilman sähköä oli 58 taloutta.

Iittalassa useiden kymmenien talouksien sähkökatkokset olivat ohi illalla kello 19 jälkeen. Sähkökatkoksia oli pitkin päivää lisäksi mm. Kuuslahdessa, Rimmilässä, Pirttikoskella, Evolla, Vihavuodessa ja Pälkäneen puolella Puutikkalassa.

Janakkalassa sähköttömiä talouksia oli enimmillään noin 1 000. Sähkökatkokset olivat pääosin ohi illalla kello 20. Rastilassa sähköt olivat tosin poikki myös vielä kello 21.30 pariltakymmeneltä.

Hattulassa sähköt katkesivat eripituisiksi ajoiksi noin 500 Elenian asiakkaalta. Kello 21.30 sähkökatkot olivat ohi. Pisimpään olivat poikki kymmenien talouksien sähköt Sattulassa.

Lopella sähkökatkot olivat lähes kaikki ohi kello 21.

Vielä illalla sähköt olivat laajasti poikki Tammelassa lähinnä 10-tien pohjoispuolella Teuron kylän tietämillä. Enimmillään Tammelassa oli ilman sähköä noin tuhat ja illalla kello 21.30 vielä 307 Elenian asiakasta. HÄSA

Päivän lehti

5.4.2020