Kanta-Häme

Suomalainen ei kyllästy lakuun

Metrilaku-sanaa on turha etsiä Esa Lehtisen makeistiskiltä. Syykin on selvä: lakumaailmassa yksi metri on 70 senttiä.

Kun pitkä ja laiha laku tuli 80-luvun alussa suomalaisille markkinoille, myytiin sitä metrin mittaisena kiekoissa. Sitten laku lyheni ja suoristi vartensa.

Hämeenlinnan kuukausimarkkinoillakin mustaa herkkua kaupataan nykyisin suoraan laatikoista.

– Kaikki tietävät, mistä puhutaan, kun puhutaan metrilakusta. Valmistaja voi vaihdella nimiä, mutta turhaan. Kansa puhuu aina metrilakusta, Jan Nylund porvoolaisesta Makulakusta sanoo.

Lakumies-Lehtisen päivä alkoi tiistaina Hämeenlinnassa kello 5.40 ja jatkui aina kello 17:ään asti. Kotona Lahdessa mies oli vasta seitsemän maissa illalla.

Seuraavana aamuna pitää lähteä liikkeelle taas kukonlaulun aikaan, mutta silloin ei tarvitse ajaa kauas, sillä markkinat ovat Lahdessa.

– Perjantaina oltiin Jämsässä, lauantaina Padasjoella, sunnuntaina Hakaniemessä ja maanantaina Rengossa. Rengosta jäimme poikkeuksellisesti yöksi hotelliin Hämeenlinnaan, Lehtinen kertoo.

Kauppamiehen kesä sujuu rennoin rantein. Tänä kesänä tahti on tavallistakin letkeämpi, kun kyytiin on noussut Marjaleena Heikkinen. Kahdestaan reissaaminen sujuu rattoisasti.

– Reissaan tavallisesti yksin 150 markkinoilla joka vuosi. Etenkin kesät tahtovat olla tosi kiireisiä, enkä pidä vapaapäiviä vasta kuin tammi-helmikuussa. Minulle on riittävästi rentoutusta siinä, kun paiskin aina välillä töitä rakennuksilla, Esa Lehtinen sanoo.

Kahdeksantoista vuotta Etelä-Suomea kiertänyt torikauppias myöntää, että työ on raskasta ja jokainen euro on kovan työn takana. Kilpailijoita on joka puolella.

Myynti vähenee koko ajan, sillä karkkia saa nykyisin monesta eri paikasta halvemmalla kuin torilta. On helpompi ostaa marketista irtokarkkipussi kuin torilta metrilakua, Esa Lehtinen huomauttaa.

Kesän tähtihetkiin voi lukea sen, kun Marjaleena Heikkinen kaivoi Rengon kesätorilla ykskaks laukustaan syntetisaattorin, mikrofonin ja livautti ilmoille aarian ja vielä toisenkin. Ei ihme, että hämäläiset olivat vetää kahvinsa väärään kurkkuun, sillä klassista musiikkia ei torilla usein kuule.

Wellamo-opistossa laulua ja musiikkia opettava musiikin maisteri elää nyt ensimmäisiä kokemuksiaan metrilakumaailmassa. Kokemukset ovat olleet vain hyviä ja ihmisten kanssa on ollut mukava heittää läppää.

– Olin aika yllättynyt, kun eilen Rengossa kyseltiin heti, koska alan taas laulaa. Olivat pettyneitä, kun en esiintynyt, Marjaleena Heikkinen ihmettelee.

Metrilakuissa on 42 eri makua ja uusia kehitellään koko ajan. Makulakun ulkomaan myynnistä vastaava Jan Nylund sanoo, että Suomi on hyvin vahva lakritsimaa.

– Lakritsaa arvostetaan ainakin Pohjoismaissa, Hollannissa sekä Iso-Britanniassa. Vain Suomessa lakritsa on kuitenkin pehmeää ja mustaa, Nylund kehaisee. HäSa