Kanta-Häme

Suomalainen jätehuolto tekee uraa ulkomailla

Suomalainen Ekokem ja Australialainen teollisuusyhtiö Orica ovat valmistelleet yhteisen ratkaisuehdotuksen Orican aikaisemman toiminnan aiheuttaneen heksaklooribentseenin, eli HBC:n, hävittämiseen.

Jäte on syntynyt vuosina 1963–1991 liuotin- ja muovintuotannossa. Se tulisi hävittää turvallisesti ja ympäristön kannalta järkevästi.

Ekokemin ja Orican ehdotuksen mukaan suurin osa jätteestä käsiteltäisiin Ekokemin korkealämpötilapolttolaitoksella Riihimäellä. Jätettä on turvallisesti varastoituna Botany Industrial Parkissa Australiassa 15 000 tonnia.

– Hanke on jälleen hyvä tilaisuus osoittaa kykymme palvella vaativaa jätteenkäsittelyä tarvitsevia asiakkaita maailmanlaajuisesti, sanoo Ekokemin kaupallinen johtaja Jani Lösönen.

Lösösen mukaan hanke on myös loistava tilaisuus esitellä suomalaista cleantech-osaamista.

Jätteiden kuljetus, varastointi ja käsittely vaativat vielä ympäristöviranomaisten luvat sekä Suomessa että Australiassa. Jos luvat hyväksytään, voidaan ensimmäinen käsittelyerä kuljettaa Suomeen jo tämän vuoden lopulla.

Koko käsittelyhanke kestäisi usean vuoden ajan osana Ekokemin vaarallisten jätteiden käsittelytoimintaa. Ekokemillä on aikaisempaakin kansainvälistä kokemusta vaarallisten jätteiden tuhoamisesta.

Vuosina 2014 ja 2015 se oli mukana Syyriassa käsittelemässä kemiallisten aseiden hävittämisestä syntynyttä kemikaalijätettä YK:n aseiden kieltojärjestön kanssa. HÄSA