fbpx
Kanta-Häme

Suomalaiset haluavat panostaa pihoihinsa, mutta selvitä mahdollisimman helpolla

Nyt suositaan entistä suurempia terasseja, vaikka pihat ovat pienentyneet.
70 prosenttia suomalaisista hoitaa jonkinlaista puutarhaa joko kotipihallaan, parvekkeellaan tai mökillä. Arkistokuva Avointen puutarhojen päivästä. Kuva: Esko Tuovinen
70 prosenttia suomalaisista hoitaa jonkinlaista puutarhaa joko kotipihallaan, parvekkeellaan tai mökillä. Arkistokuva Avointen puutarhojen päivästä. Kuva: Esko Tuovinen

Suomalaisten tärkein kriteeri pihanhoidossa on helppohoitoisuus. Pihoilla suositaan nyt kivetyksiä ja entistä suurempia terasseja. Samaan aikaan pihat ovat kuitenkin pienentyneet, ja yhä suurempi alue pihasta halutaan katoksen alle, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

70 prosenttia suomalaisista hoitaa jonkinlaista puutarhaa joko kotipihallaan, parvekkeellaan tai mökillä. Noin puolet suomalaisista määrittelee puutarhanhoidon itselleen tärkeäksi harrastukseksi.

–  Kuitenkin vain alle kymmenen prosenttia suomalaisista panostaa puutarhaansa tekemällä hoitotöitä päivittäin tai useita tunteja viikossa, Taulavuori sanoo.

Luvut perustuvat keväällä julkaistuun kyselytutkimukseen, johon Kantar TNS haastatteli yli 2  000:ta suomalaista.

Pihanurmikko on yhä tärkeä suomalaisille

Marttaliiton asiantuntija Tiina Ikonen ei näe suurempia terasseja puutarhojen kannalta huonona asiana. Terassille ja sen ympäristöön mahtuu yleensä kuitenkin hyvin kasvillisuutta.

Vapaa-ajan rajallisuuden takia moni on entistä tarkempi sen suhteen, mitä omalle pihalle laitetaan.

–  Kasvien hoito-ohjeisiin perehdytään etukäteen, jotta voidaan olla varmoja, että niitä sitten ehditään ja jaksetaan hoitaa, ja että ne menestyvät suomalaisissa olosuhteissa, Ikonen kertoo.

Puutarhayritys Pihailon puutarhurin Lea Raudan mukaan suomalaiset haluavat ilmeeltään avaria pihoja. Istutukset keskitetään esimerkiksi tietylle sivustalle tai oleskelualueelle, ja myös muurikivialtaat ovat suosittuja. Vaikka pihat ovat pienentyneet, nurmikko koetaan yhä tärkeäksi, ja nykyään sen hyvinvointiin myös panostetaan.

Raudan mukaan osa suomalaisista haluaa pihansa hoituvan pitkälti itsestään.

–  Tällöin piha suunnitellaan ja toteutetaan tällä ajatuksella, ja hoitamisesta tehdään mahdollisimman helppoa hankkimalla kaikenlaista (apuvälineitä) kastelujärjestelmistä robottiruohonleikkureihin, Rauta sanoo.

Luonnonmukaisuus on trendikästä

Puutarhaliiton Taulavuoren mukaan luonnonmukaisuus on puutarhanhoidon trendi, joka kasvattaa suosiotaan koko ajan. Erityisen suosittuja ovat erilaiset ketokukat ja hyönteispuutarhat.

Taulavuori uskoo, että taustalla ovat uutiset mehiläiskadosta sekä luonnon monimuotoisuuden arvostaminen.

Luonnonmukaisuus näkyy myös siinä, että puutarhan ei tarvitse olla kokonaisuudessaan viimeisen päälle hoidettu, ja siellä saa olla esimerkiksi kiviä, kantoja ja luonnonkasveja. Osa puutarhasta saatetaan muuttaa jopa niityksi. Myös metsäpuutarhat ovat suosittuja.

Ikosen mukaan luonnonmukaisuustrendi on saanut ihmiset miettimään tarkkaan, millä tavalla he kasvattavat – laitetaanko esimerkiksi keinolannoitetta vai orgaanista lannoitetta.

Isovanhempien pihakasvit kiinnostavat

Puutarhamyymälä Viherlassilan kauppiaspuutarhuri Silja Lassila kertoo, että perinteisten kukkapenkkien suosio on laskenut, ja myös puita istutetaan aiempaa vähemmän.

Lassila arvelee, että syynä tähän ovat pienemmät tontit ja syksyllä puista putoavien lehtien tuoma lisätyö. Sen sijaan näyttävät yksittäiskasvit ovat suosittuja, ja tyyliä korostetaan kivillä ja ruukuilla.

–  Monet myös haluavat japanilaistyylisen puutarhan. Toisaalta suomalaisten näkemykset siitä, millainen on japanilainen puutarha, vaihtelevat kovastikin, Lassila toteaa.

Marttaliiton Ikosen mukaan perinnekasvit kiinnostavat tällä hetkellä, ja moni haluaa nimenomaan sellaisia kasveja, joita esimerkiksi omien isovanhempien pihoilla on aikoinaan ollut. Perinnekasveista erityisesti syreenit ja ruusut ovat säilyttäneet suosionsa kautta aikojen. STT

Menot