Kanta-Häme

Suomalaiset terveyspalvelut kiinnostavat idässä

Suomalaiset terveyspalvelut kiinnostavat erityisesti itänaapuria. Suomalaisen terveydenhuollon valttikortteina voidaan pitää esimerkiksi toimivia syöpähoitoja, sekä kehittynyttä kudosteknologian ja neurokirurgian tutkimusta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan tytäryhtiö Sydänkeskus mainostaa aktiivisesti ainakin Venäjällä. Myös tekonivelkirurgia on herättänyt kiinnostusta ulkomailla.

Taysin hallintoylilääkäri Erkki Kujansuu kertoo, ettei valmisteilla oleva EU-direktiivi ole aiheuttanut muutoksia toimintatavoissa.

– Läntisessä Euroopassa terveydenhuolto on aika lailla samalla tasolla. Maata enemmän potilaita houkuttaa yksittäisten lääkärien ja tiimien hyvä maine, Kujansuu sanoo.

Sydänsairauksien hoidon lisäksi kansainvälisesti kilpailukykyisiä palveluita ovat suomalaiset syöpähoidot sekä kudosteknologian ja neurokirurgian saralla saadut tulokset.

– Tärkeitä ovat myös toimivat kontaktit kohdemaassa, Kujansuu kertoo.

Kyse yksittäistapauksista

Turun PET- keskuksen johtaja Juhani Knuuti kertoo potilaita tulevan hoitoon ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Englannista, Ranskasta ja Kreikasta.

Ulkomaalaisia potilaita käy Turussa kuukausittain. Yli puolet PET -keskuksessa asioivista potilaista tulee hoitoon edelleen oman sairaanhoitopiirin puolelta.

– Emme markkinoi toimintaamme aktiivisesti, sillä pääasiallinen tehtävä on palvella suomalaisia potilaita sekä tehdä lääketieteellistä tutkimusta, Knuuti linjaa.

Kysyntää tutkimukselle kuitenkin riittäisi. Hämeen Sanomien tietojen mukaan tiedusteluja on tehty ainakin Pietarista.

– Meitä on lähestytty ulkomailta, ja tässä yhteistyössä olisi kyse merkittävistä potilasvirroista. En voi kuitenkaan paljastaa aiheesta vielä tämän enempää, sillä neuvottelut ovat kesken, Knuuti muotoilee.

Knuutin mukaan sairaanhoitoalalla kannustetaan myymään terveyspalveluita myös oman piirin ulkopuolelle. Hän ei vastusta terveydenhuoltopalveluiden myymistä ulkomaille mutta ei näe sitä täysin ongelmattomanakaan.

– Suomalaisen terveydenhuollon resurssit on suunniteltu ensisijaisesti suomalaisen terveydenhuollon tarpeiden mukaan. Se, että palvelut tuottavat rahaa, ei saa mennä suomalaisen potilaan edun edelle. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020