fbpx
Kanta-Häme

Suomalaiset valmiita ilmastotekoihin – Muovin vähentäminen tuntuu helpoimmalta

Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Yli 90 prosenttia Vattenfallin teettämään kyselyyn vastanneista suomalaisista olisi valmiita ilmastotekoihin.

Paras valmius suomalaisilla näyttäisi olevan pakkausten ja muovikassien käytön vähentämiseen. Siihen valmiita ilmoittaa olevansa 70 prosenttia vastaajista. Muovin käytön vähentäminen koetaan myös melko helpoksi ilmastoteoksi. Muovin käyttöään olisi valmiita vähentämään 57 prosenttia vastaajista. Sähkönkulutuksen vähentäminen sopisi 53 prosentille.

Kyselyyn vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.

Omakotitalon sähkön kulutuksen voi jopa puolittaa

Suomessa suurimman osuuden elämäntavan hiilijalanjäljestä muodostavat liikkuminen ja asuminen. Asuminen ja siihen liittyvä energiankäyttö tuottavat noin kolmasosan suomalaisen vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Sähkön osuus asumisen hiilijalanjäljestä on kolmasosa.

Vattenfallin tuoteasiantuntija Lauri Mattelmäki huomauttaa, että jokainen voi vähentää sähkönkulutustaan mukavuudesta tinkimättä.

Hänen mukaansa sähkönkulutuksen puolittaminen on mahdollista: sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan päästä 25 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta 12 500 kilowattituntiin, kun huolehditaan esimerkiksi ilmalämpöpumpun oikeasta käytöstä ja ilmanvaihdon säädöistä, säästetään lämmintä vettä, tunnistetaan piilokulutuskohteita ja muistetaan sammuttaa tarpeettomat laitteet.

 

 

 

Menot