Kanta-Häme Helsinki

Suomalaisilla on jo hinku kesätapahtumiin

Musiikkifestivaalien muutama uskalikko hamuaa koronaeristyksen jälkeen tuhtia pottia, mutta Weekend Festival ilmoitti perumisestaan keskiviikkona.
Sataa tai paistaa, korona tai ei, suomalaiset haluavat musiikkifestivaaleille ja kulttuuritapahtumiin. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisilla on selvä kesätapahtumien, kulttuurin ja kotimaanmatkailun jano kevään koronaeristyksen jälkeen.

Näin arvioivat järjestäjät useassa kesätapahtumassa, joissa päätettiin kävijärajoituksista huolimatta avata ovet yleisölle.

– Suomalaiset tuntuvat nyt kaipaavan kulttuuria ja taidetta erityisen paljon. Moni vierailijamme on tullut erikseen kiittämään, että ihanaa kun jotkut paikat on avattu, ja pääsemme näkemään taidetta, kertoo Mäntyharjun Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Jyväskylän Kesä myy mukavasti

Samanlainen kokemus on Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajalla Kyösti Ylikuljulla.

– Yleisön lisäksi taitelijat ovat antaneet kiittävää palautetta. Moni artisti menetti keväällä toimeentulonsa, joten on tavallaan kunnia-asia järjestää heille esiintymisiä, sanoo ensi viikolla alkavan seitsenpäiväisen tapahtuman luotsi.

Ylikuljun mukaan lipunmyynti Jyväskylän Kesän 65:nnen vuoden esityksiin vetää mukavasti.

– Turvavälien vuoksi pääsylippuja voidaan myydä selvästi pienempi määrä kuin normaalisti. Tuohon suhteutettuna festivaali on menossa sitä kohti, että kaikki tapahtumat myydään loppuun.

Tuomas Hoikkala katsoo, että kapea valinnanvara suosii nyt niitä, jotka sinnittelivät eivätkä pistäneet lappua luukulle.

– Lähes koko Suomen kulttuurielämä on tänä kesänä suljettu. Ehkä osin siitä johtuen Taidekeskus Salmelaankin on tullut runsaasti sellaista kotimaista yleisöä, joka ei ole käynyt Salmelassa koskaan aiemmin.

Samalla Hoikkala myöntää, että koronakevät iski raskaasti myös Mäntyharjun taidetyyssijaan.

– Tulonsa meille peruutti 150 linja-autollista ihmisiä.

Mökkilomailijat pitävät Visulahden pinnalla

Visulahden vesi- ja huvipuisto Mikkelissä avautui kesäkuun puolivälissä.

Puiston johtaja Ville Asikainen sanoo, että kävijämäärä on ollut parempi kuin hän uskalsi koronarajoitusten jäljiltä odottaa.

– Positiivinen yllätys ovat olleet mökkilomailijat. Mökit myyvät kuin häkä.

Mökkikuumetta on siis paitsi asuntokaupassa, myös lyhyen ajan vuokraamisessa.

Weekend Festival peruttiin

Suomen isot musiikkifestivaalit ovat ilmoittaneet yksi toisensa perään, että tämä kesä jää niiltä väliin. Viimeksi keskiviikkona ilmoitettiin elokuulle suunnitellun Weekend Festivalin peruuntumisesta.

Uskalikkoihin lukeutuu edelleen Tampereen hiphop-festari Blockfest, joka ajoittuu myös elokuulle.

– Nyt näyttää hyvältä. Jos vain aluehallintoviraston linjaus on suotuisa, Blockfest järjestetään, sanoo tapahtuman vastaava tuottaja Kalle Kallonen.

Hyvin alkanut Blockfestin lipunmyynti tyrehtyi hetkessä keväällä, kun koronarajoitukset julkistettiin.

– Nyt lipunmyynti on taas kasvanut. Vaikuttaa siltä, että Blockfest tulee olemaan menestys, Kallonen lisää.

Hänen mukaansa ei ole pulma, jos joku artisti peruuttaa tulonsa siksi, että festarin toteutuminen ei ole varmistunut.

– Esiintyjiä on vaihtunut Blockfestissä vuosittain. Saadaan kyllä paikattua, jos joku artisti peruuntuu.

Weekend Festivalin tilanne oli auki pitkään, mutta nyt tapahtuma on päätetty siirtää seuraavaan vuoteen. Tapahtuma järjestetään 6.-7. elokuuta 2021 samassa paikassa eli Helsingissä Käpylän liikuntapuistossa.

Tälle vuodelle ostetut liput käyvät sellaisenaan ensi vuoden Weekendiin, tai lippurahat voi periä takaisin. Ensi vuosi on samalla Weekendin 10-vuotisjuhlavuosi.

Vakuutukset eivät kata pandemiatappioita

Blockfestin tuottaja Kalle Kallonen ei usko, että ”lähes kenelläkään” Suomen festivaaleista on mitään vakuutussuojaa koronaviruksen varalle.

– Totta kai Blockfestilläkin on vakuutukset, mutta eivät ne kata peruuntumista pandemian vuoksi.

Taidekeskus Salmela joutui sekin luottamaan, että pahin ei käy tänä kesänä toteen.

– Ei tällaista kukaan osannut aavistaa. Salmelalla ei ollut vakuutuksia näyttelyn peruuttamisen varalta. Nyt pyysimme tarjouksen vakuutusmahdollisuudesta jatkossa, kertoo toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Ennakkomaksujen takaisin saaminen artisteilta hankalaa

Nimettömänä pysyttelevä kulttuurialan pitkän linjan vaikuttaja arvioi STT:lle, että korkean profiilin ulkomaisten musiikkiartistien pestaaminen Suomeen on koronan tapaisen häiriön oloissa iso riski.

– Kaikilla suurillakaan tapahtumilla ei ole vakuutusta. Perusongelma on, että ulkomaiset artistit haluavat ennakkomaksun. Se voi olla puolet koko esiintymispalkkiosta, enimmillään satojatuhansia euroja. Summaa ei palauteta lainkaan siinä tapauksessa, että järjestäjä itse peruuttaa konsertin, asiantuntija sanoo.

Kun pääsylippuja myyvät kaupat antavat monesti tapahtuman järjestäjälle ennakkoa, lipun ostaneen rahat saattavat olla lähteneet ulkomaille artistin ennakkomaksuna. Rahojen takaisin saaminen sieltä on parhaimmillaankin työlästä. STT

Päivän lehti

12.8.2020