Kanta-Häme

Suomalaisista pahinta on ajaa päihteissä – Myös punaisia päin ajaminen tuomitaan, vaikka moni tekee sitä itsekin

Liikenneturvan Niemi: "Näyttää löytyvän kuljettajia, jotka mielestään voivat rikkoa liikennesääntöjä turvallisella tavalla".
Suomalaiset pitävät vakavimpina liikennerikkomuksina rattijuopumusta, viestin kirjoittamista autoa ajaessa, punaista päin ajamista ja stop-merkin ohi ajamista pysähtymättä. Kuva: Juhani Salo
Suomalaiset pitävät vakavimpina liikennerikkomuksina rattijuopumusta, viestin kirjoittamista autoa ajaessa, punaista päin ajamista ja stop-merkin ohi ajamista pysähtymättä. Kuva: Juhani Salo

Alkoholista tai huumeista johtuva rattijuopumus on suomalaisista yhä vakavin liikennerikkomus.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia piti rattijuopumusta joko vakavana tai erittäin vakavana liikennerikkomuksena.

Seuraavaksi tuomittavimpana pidetään viestin kirjoittamista autoa ajaessa, minkä neljä viidesosaa suomalaisista mieltää vakavaksi tai erittäin vakavaksi liikennerikkomukseksi.

Lähes yhtä suuri joukko mieltää vakavaksi liikennerikkomukseksi punaista päin ajamisen ja vain hieman tätä harvempi (73 %) ajamisen stop-merkin ohi pysähtymättä.

– Voisi sanoa, että rattijuopumuksen tuomittavuus on jo sementoitunut suomalaiseen liikennekulttuuriin. Viestin kirjoittelu ajaessa ja liikenneopasteen tai -merkin huomioimatta jättäminen voidaan kokea olevan enemmän tietoista piittaamattomuutta, jolloin niihin suhtaudutaan myös tiukemmin, Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi toteaa tiedotteessa.

Hänestä sen, miten stop-merkkiä ja liikennevaloja tulkitaan, pitäisi olla yksiselitteisen selvää jokaiselle kuljettajalle.

– Punaista päin ajaminen tai stop-merkin ohittaminen pysähtymättä heikentävät myös tuntua liikenteen turvallisuudesta, vaikka varsinaista vaaratilannetta ei sillä kertaa kehittyisikään.

Vähemmän vakavina liikennerikkomuksina suomalaiset pitivät aikuisen jalkakäytävällä pyöräilyä, alle 15 km/h ylinopeudella ajamista maantiellä sekä huomattavaa alinopeutta.

Oma pätevyys ohittaa säännöt

Joka viides Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista kertoo ajaneensa jo punaisiksi vaihtuneiden valojen läpi vähintään joskus. Neljä kymmenestä kertoo, ettei ole koskaan ohittanut stop-merkkiä pysähtymättä niin, että hiljentäisi vain vauhtia.

Liikenneturvan viime vuonna tekemät seurannat paljastavat, että peräti kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysäyttämättä.

– Vaikka yleisellä tasolla jotain liikennerikkomusta pidetäänkin vakavana, näyttää löytyvän kuljettajia, jotka mielestään voivat rikkoa liikennesääntöjä turvallisella tavalla. Oman tilannearvion pätevyyttä arvotetaan siis sääntöjä korkeammalle.

– Esimerkiksi stop-merkkiä käytetään kuitenkin usein risteyksissä, joissa on jokin syy olla tarkempi: huono näkemä, vilkas liikenne tai paljon jo sattuneita onnettomuuksia. Se, että onnettomuutta ei juuri omalle kohdalle sattunut, vaikka merkin velvoitetta ei noudattanutkaan, ei ole todiste toiminnan turvallisuudesta, Niemi muistuttaa.

Kantar TNS:n helmikuussa 2020 Liikenneturvalle toteuttamaan kyselyyn liikennerikkomuksiin suhtautumisesta vastasi 1 060 suomalaista.

Päivän lehti

14.8.2020