Kanta-Häme

Suomalaisnuorten laboratorio pääsee sittenkin avaruuteen

Suomalaisten koululaisten suunnittelema ja rakentama pieni laboratorio lähetetään maata kiertävälle kansainväliselle ISS-avaruusasemalle ensi joulukuussa.

Kyseessä on nyt toinen lähtöyritys, sillä ensimmäinen yritys kesäkuun lopulla päättyi SpaceX-yhtiön raketin räjähdykseen pian lähdön jälkeen.

– Seuraava raketti lähtee joulukuussa ja valmiin mikrolaboratorion tulee olla Kaliforniassa lokakuun alussa, kertoo opettaja ja Space for Science -hankkeen koordinaattori Hanna Niemelä Espoon kristillisestä koulusta.

Yläkoululaisten suunnittelemassa ja rakentamassa mikrolaboratoriossa kasvatetaan sieniä automatisoidusti painottomissa olosuhteissa.

Noin kuukauden kestävän avaruuslennon aikana astronautit lähettävät avaruusasemalta tietoja nuorten kokeen edistymisestä viikoittain.

Uudesta laboratoriosta rakennetaan samanlainen kuin vanhasta. Osa ensimmäisen laboratorion rakentajista on jo lupautunut mukaan hankkeeseen.

– Viime vuoden tiimistä suurin osa jatkaa tänä syksynä lukioissa, mutta monet heistä ovat lupautuneet tulemaan avuksi, kertoo tiimin ISS-mentori Tom Himanen. HäSa

Päivän lehti

3.4.2020