Kanta-Häme

Suomalaisperheillä Pohjoismaiden pienin kesälomabudjetti - keskimäärin 1300 euroa

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä kesälomaansa tänä vuonna keskimäärin 1 300 euroa kotitaloutta kohden. Tämä on Pohjoismaiden pienin summa, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.

Ruotsissa kesälomaan arvioidaan käytettävän 1 700, Tanskassa 2 000 ja Norjassa 2 500 euroa.

– Maiden väliset erot hintatasossa tasoittavat eroja, mutta järjestys ja Suomen suuri ero muihin maihin säilyy, vaikka tämä otettaisiin huomioon, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoo tiedotteessa.

Kotitalouksien arvioima keskimääräinen lomabudjetti oli Suomessa tänä vuonna 5 prosenttia viime vuotta pienempi. Suomen lisäksi myös Ruotsissa (-8) ja Tanskassa (-2 prosenttia) kesälomabudjetit laskivat viime vuodesta. Sen sijaan Norjassa keskimääräinen lomabudjetti kasvoi viime vuodesta huimat 14 prosenttia.

– Jos katsotaan pidempää aikaväliä, on esimerkiksi Ruotsin keskimääräinen kesälomabudjetti kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana yli 10 prosenttia samaan aikaan kun Suomen lomabudjetti on pienentynyt yli 15 prosenttia, Olli Kärkkäinen kommentoi.

Valuuttakursseilla on vaikutuksia sekä kesälomabudjettien maiden väliseen vertailuun että kesälomabudjetin ostovoimaan ulkomaanmatkoilla. Ruotsin kruunu on viimeisen vuoden aikana heikentynyt euroa vastaan, ja Ruotsissa lomailu onkin suomalaisille viime vuotta edullisempaa. Vaikka suomalaisten kesälomabudjetti on hieman viime vuotta pienempi, on sen ostovoima kuitenkin Ruotsissa viime vuotta parempi. HäSa