Kanta-Häme

Suomella ja Vesperillä pyöreät juhlat

Kun Ukko-Pekan eli presidentti P.E. Svinhufvudin pojantytär vuonna 1992 tilasi isoisästään reliefimuotokuvan Mikael Vesperiltä, heräsi taiteilijan mielenkiinto suurmiestä kohtaan.

Ukko-Pekka pääsee esille itsenäisyyssenaatin puheenjohtajana Ateljee Villa Vesperin kesänäyttelyssä Karjala-aiheisen taiteen ohella.

– Kesänäyttely on osa Suomen satavuotisjuhlaa, kertoo Mikael Vesper, joka itse juhlii tänään 80-vuotispäiviään.

Vesper on koonnut näyttelyynsä Svinhufvudista sekä historiallisia kuvia ja tietoa että valmistamiensa sukuvaakunan ja muotokuvareliefin kaksoiskappaleet.

Siperiaan vuosiksi karkotetun presidentin matka takaisin Suomeen kulki Karjalan läpi. Karjala liittyy Mikael Vesperiin kuitenkin verisitein, sillä hänen juurensa isän puolelta ovat Impilahden pitäjän Koirinojan kylässä.

– Isäni sukunimi oli Vepsä. Vaihdoin nimeni Mikko Vepsä taiteilijanimeksi Mikael Vesper kiertäessäni ulkomailla, jossa Vepsää ei osattu lausua.

Karjalaisuus kiehtoi ensi kertaa Vesperiä jo 1980-luvulla alussa, jolloin Vesper pääsi käymään isänsä kotikonnuilla.

Ateljeessa Karjalan-retkistä muistuttavat mystiset kattomaalaukset, joiden aihepiiri kumpuaa Karjalan kalliopiirroksista ja kalevalaisuudesta. 

Taiteilijan Iltatähdessä taide täyttää joka neliösenttimetrin. Taulut, veistokset, reliefit peittävät seinäpintoja ja katot vetävät katseen puoleensa maalauksillaan. Ateljeessa sykkii taiteilijan koko elämä ja kulttuuriperintö.

Puoliksi stadilaiseksi itseään kuvaava taiteilija kävi koulunsa Helsingissä, käväisi kesätöissä ja kieliopinnoissa Tukholmassa ja palasi opiskelemaan Ateneumiin.

1970-luvulla hän hankki vaimonsa kanssa kesäpaikan Lopelta tietämättä, että viitoitti loppuelämänsä ”erämaahan”.

– Ensin asustelimme lammen rannalla saunamökissä, mutta tehtyämme yläpihalle huvimajan heräsi ajatus kodista ja ateljeesta.

Arkkitehti Pentti Pullinen työsti  piirustuksia, joista lopulta syntyi kahdeksankulmainen Metsätähdeksi ristitty ateljee-koti. Vuonna 2009 ateljeeta laajennettiin ja nimikin vaihtui Iltatähdeksi.

Taiteilijan päätös mielenkiintoisen mallisen ateljeen rakentamisesta oli rohkea, mutta onnistunut. 

Lammen rannalla, keskellä hiljaista luontoa piileskelevä ateljee alkoi kiinnostaa jo rakennuksena turisteja ja taiteen ystäviä.

Mikael Vesper avasi ateljeen ovet vierailijoille vuonna 1986, vaikka taiteilija vaimonsa Pirkko Vepsän kanssa edelleen rakensi taloa lähes täyspäiväisesti.

Villa Vesperissä kesä kuluu sekä taiteen että turistien parissa.

Välillä pihaan kurvaa linja-autollinen matkailijoita, jotka ovat jo tutustuneet Marskin Majaan Räyskälässä ja Santa Pirjon keskiaikaiseen puukirkkoon. Välillä Mikael Vesper vetäytyy ateljeen alle jätettyyn suojaisaan veistospajaansa tai keskittyy maalaamiseen.

Taiteilija tarttuu yhtä innolla veistosmuotokuvan muovaamiseen kuin tempera-, öljy- tai akvarellisiveltimeen. 

Kävijät tuovat tuulahduksen maailmalta metsäluonnon keskellä toimivaan taidetaloon. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic