fbpx
Kanta-Häme

Suomen erikoisin kesäteatteri? Katsojat saavat päättää esityksen sisällön

Kesäteatterin näytös on täyteen buukattu, vaikka katsomossa on vain kaksi pientä ihmistä. Sisarukset Siiri  ja Kaarlo Lähdeniemi istua nököttävät tyynyillä pienessä vihreässä kupoliteltassa. Teltan takanurkassa kyyristelevät näyttelijä Irina Pulkka ja tanssija Maria Autio  ja esittävät lasten ideoimaa tarinaa noidasta, linnusta ja raunioilta löytyvästä myrkkypullosta.

Pulkka ja Autio ovat poikkitaiteellisen Reunaryhmän esiintyjiä, jotka kiertävät telttoineen kesätapahtumissa ja leikkipuistoissa. Tekijät nimittävät esitystä ”maailman pienimmäksi kesäteatteriksi”.

Miksi ihmeessä teatteriesitys piti tunkea telttaan?
– Halusimme tehdä pienen pop up -esityksen erityisesti lapsille, ohjaaja ja teatteripedagogi Hanna Ryti selittää. Toki teltassa on nähty aikuisiakin: mukaan pääsevät kaikki, jotka mahtuvat telttaan esiintyjien kanssa.

– Teltta on intiimi tila, joka jo itsessään luo tilanteeseen jännitteisen tunnelman, esiintyjät Irina Pulkka ja Maria Autio täydentävät.

Rinkkaan mahtuvaa telttaa on helppo siirrellä paikasta toiseen, joten teatterin voi pystyttää melkein mihin vain. Viime kesänä ryhmä kiersi monissa leikkipuistoissa. Tuusulan kotiseutujuhlassa heinäkuussa teltta piti siirtää pihalta museosaunan eteiseen, koska hirmuiset mustat pilvet enteilivät sadekuuroja.

– Paikalla ei ole niin väliä. Tarinateltassa ollaan hauskalla tavalla oman kuplan sisällä heti kun yleisö tulee sisään, oltiinpa sisällä tai ulkona, Irina Pulkka sanoo.

Tarinateltan  esitykset kestävät kymmenisen minuuttia. Katsojat saavat itse päättää, mitä esitys pitää sisällään.

 – Nimenä oli aluksi klassikkosirkus, koska tarinoiden hahmot ja tapahtumapaikat on otettu klassisista saduista, Hanna Ryti kertoo.

Ryti toimii esityksen sisäänheittäjänä ja johdattelijana. Hänellä on pahvisia noitia, lintuja, prinsessoja ja muita satuhahmoja, joista katsojat saavat valita päähenkilöt. Sen jälkeen päätetään yhdessä tapahtumapaikat ja yksi juonenkäänne.

– Sen jälkeen esitys on täyttä improvisaatiota. Joskus tarinat etenevät aika villiinkin suuntaan, Maria Autio kertoo. Tarinat sovitetaan kuitenkin aina katsojien ikään sopiviksi, ja yleisö saa alusta loppuun osallistua tarinan rakentamiseen.

Yhden, kahden  hengen katsomosta ei juuri kerry teatterille lipputuloja.

– Ei, tällä ei tosiaankaan lyödä rahoiksi, Hanna Ryti myöntää. Tarinateltta on toteutettu apurahaprojektina, eikä sen taloutta ole laskettu pääsylipputulojen varaan.

Teatteri-, musiikki- ja sirkusalan ammattilaisista koostuva Reunaryhmä syntyi vuonna 2008. Ensimmäinen esitys oli nykysirkusta ja nykytanssia yhdistelevä läpisävelletty teos.

– Poikkitaiteellisuus on kiinnostanut minua aina.  Se tuntuu nyt olevan vapaan teatterikentän suunta muuallakin, Reunaryhmän perustajiin kuuluva ja  yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Hanna Ryti sanoo.

Kaikki Reunaryhmän esitykset eivät ole yhtä pieniä kuin kesäinen Tarinateltta. Esimerkiksi Helsingin Annantalolla toteutettuun

 Vallankumoukseen tutustui keväällä peräti 20 000 katsojaa. Kyseessä oli kuvataideinstallaatio, jonka sisälle reunaryhmäläiset tekivät teatteriesityksen.

Tulevaisuuden haaveena Hanna Rytillä olisi aikuisille suunnattu ulkoilmaesitys. Se olisi eräänlainen vaellusdraama, joka liikkuisi eri tapahtumapisteissä ja yhdistelisi historiallisia faktoja, fiktiota ja viihdettä.

– Rahoitusta ei vielä ole, joten siitä ei voi kertoa enempää, hän sanoo. LM-HäSa

 

Tämä juttu on osa Lännen Median Kesäkulkuri-sarjaa. Lännen Media seikkailee keskikesällä Suomen kulttuurikesän kiinnostavimpien ilmiöiden ja ihmisten matkassa.
Tiedätkö erikoisia kesäteatterinäyttämöitä? Ilmianna kohteesi Lännen Medialle, saatamme tehdä siitä jutun!               
 

Menot