Kanta-Häme

Suomen lasimuseon näyttelyt herkuttelevat sekä taide- että käyttölasilla

Lasimuseo on tehnyt valtavan työn Suomen satavuotisjuhlan eteen – ja kunniaksi.

Museon eri tiloihin on rakennettu kokonaisuuksia, jotka esittelevät lasin monimuotoista historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta sekä arkikäytön että taiteen näkökulmasta.

Taustatyötä päänäyttelyn 100 lasissa, 100 vuotta – 100 esinettä kokoamiseen tehtiin noin vuoden päivät, kun museo houkutteli ihmisiä kertomaan tarinoita suhteestaan lasiin. Vanhin tarina on vuodelta 1917, toiseksi vanhin vuodelta 1918…

– Se oli haasteellista. Haimme tarinoita somen ja median kautta sekä lasimuseon ystäviä painostamalla, nauraa vt. museonjohtaja Kaisa Koivisto.

Hän toivookin, että yleisö tutustuisi näyttelyyn kolmikielisen julkaisun avulla, sillä vitriineihin kirjoituksista on mahtunut vain lyhyet versiot.

– Tarinat ovat monella tavalla hauskoja ja liikuttaviakin.

Koivisto kertoo, kuinka vakavasti sairas ihminen huomasi voivansa paremmin punaisissa haalareissa. Sairastuttuaan uudelleen hän hankki punaisen maljakon, vaikkei väristä välittänytkään. Näyttelyssä näitä punaisia lasiesineitä on useampia.

– Hän sairasteli paljon, mutta punainen lasi sai hänet voimaan paremmin, kertoo Koivisto.

Museon kolmanteen kerrokseen on kerätty kokonaisuus lasimuotoilija Erkki Vesannon (1915–1990) töistä. Vesanto työskenteli Iittalan lasitehtaalla vuosina 1936–1971, minkä jälkeen hän siirtyi Iittalan lasimuseon intendentiksi.

Vesanto ei pitänyt itsestään suurta ääntä, ja hänen pitkä, uraa uurtava muotoilijan työnsä on painunut lähes unohduksiin.

– Isän tuotannon runsaus on jäänyt piiloon. Lappi-taidelasisarja on kenties hänen töistään tunnetuin sekä markkinoilla että keräilijöiden keskuudessa, sanoo Anne Vesanto.

Hän uskoo, että moni kävijä kokee näyttelyssä ahaa-elämyksiä, kun silmiin osuu vaikkapa pinottava Panu-juomalasi.

Tämän päivän taidelasin tekijöistä lasimuseo esittelee Sauli Suomelan, joka tunnetaan paremmin yrityksestään Pentagon Design.

Vaikka Suomela nauttii työskentelystä asiakkaiden kanssa, halusi hän kokeilla myös jotakin ihan omaa. Syntyi Drops of Color, joka koostuu valtavista muottiin puhalletuista “pisaroista” sekä väreillä ja valolla leikittelevistä valulasipalloista. Hallittujen muotojen sisällä tapahtuu villejä asioita.

Pääasiassa tietokoneella työskentelevä Suomela on hionut valuteokset itse. Hän myöntää sen olleen työlästä.

– Minulla on ollut kädet kipeinä puoli vuotta. Mutta on tärkeää päästä tekemään jotain käsin. Se on samalla terapiaa, sanoo Suomela.

Lasimuseo järjesti satavuotiaan Suomen kunniaksi myös muotoilukilpailun, joka jakautui taide-esine ja muistoesine -sarjoihin. Kilpailuun lähetettiin lähes 60 ehdotusta, mutta palkintolautakunta jätti ensimmäiset palkinnot jakamatta.

– Taso oli hyvä, mutta joku räväkkyys töistä jäi uupumaan, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Jorma Vennola.

Titteli Vuoden 2017 taide-esine on näyttelyssä annettu Helmi Remeksen teokselle Maa.

Remes on Osuuskunta Lasismin jäsen ja hän voitti kilpailussa myös kolmannen palkinnon ja sai yhden kunniamaininnan. HÄSA