Kanta-Häme

Suomen liivineulomo valmistaa kopioita vanhoista lempialusvaatteista ja palvelee myös heitä, jotka eivät löydä sopivia rintaliivejä edes erikoisliikkeistä

Hämeenlinnan Visamäessä toimii yksi harvoista suomalaisista mittatilausrintaliivejä valmistavista ompelimoista.

 

Kun Hanna Lindberg ja Markku Mäkelä etsivät itselleen käsityöalan yritystä, törmäsivät he Tori-sivustolla ilmoitukseen myynnissä olevasta liivineulomosta.

– Ajattelin, että liivineulomo tekee varmasti esimerkiksi heijastinliivejä tai vastaavia, Lindberg kertoo.

Asiaan perehdyttyään Lindberg ja Mäkelä saivatkin tietää, että liivineulomossa ei tehdä heijastinliivejä eikä edes herranliivejä, vaan rintaliivejä. Niiden ompelemisesta heillä kummallakaan ei ollut mitään kokemusta, mutta he vuonna päätyivät ostamaan yrityksen.

Vuonna 1928 perustetusta Varsinais-Suomen liivineulomosta tuli vuonna 2017 Suomen liivineulomo, ja se muutti Hämeenlinnaan.

 

Hanna Lindberg ja Markku Mäkelä pyörittävät Suomen liivineulomoa kahdestaan. Kuva: Riku Hasari

 

Lindbergillä ja Mäkelällä on molemmilla itsellään käsityöläistausta. Lindbergillä on takanaan ompelijan- ja arkkitehtuurin-opintoja, mutta hän on elättänyt itsensä taidemaalarina.

Mäkelä puolestaan on valmistunut Hämeen ammattikorkeakoulusta eli silloiselta Wetterhoffilta lasi- ja keramiikka-alan ammattilaiseksi.

Alun perin Mäkelän ja Lindbergin ajatus oli tuottaa liivejä tehdasvauhtia. Tällöin niitä pystyisi toimittamaan suurempia määriä esimerkiksi liiviliikkeisiin.

Kävi kuitenkin ilmi, ettei Suomesta löytynyt teollisia ompelijoita, jotka pystyisivät ompelemaan nimenomaan rintaliivejä tarpeeksi nopeaa. He kokeilivat myös tavallisen ompelijan palkkaamista, mutta sekään ei toiminut.

– Ompelijan työtahti ja motivaatio eivät oikein riittäneet. Ehkä olin vain liian kiltti pomo, Lindberg toteaa.

Nyt Lindberg hoitaa itse liivineulomon varsinaisen ompelupuolen ja Mäkelä keskittyy myyntiin. Yritys toimii pääasiassa ateljeena eli asiakkaat ostavat heiltä itselleen tehdyt tuotteet suoraan.

 

Suomen liivineulomon yleisin asiakas on nainen, joka ei löydä sopivia rintaliivejä liiviliikkeistä eikä marketeista. Hänellä voi olla esimerkiksi sen verran kookkaat rinnat, että kauppojen koot yksinkertaisesti loppuvat kesken.

Liivineulomolla asiakkaasta otetaan mitat, joiden mukaan hänelle tehdään liivit.

Lindberg ja Mäkelä kertovat, että ensiksi asiakkaalle tehdään prototyyppi, jota hän sovittaa. Tämän jälkeen kaavaa vielä muokataan, jotta lopputulos istuu täydellisesti.

– Liivit ovat harvoin kerralla valmiit tai ainakaan niin valmiit, että Hanna olisi tyytyväinen. Monesti asiakkaasta liivit saattavat olla jo ihan hyvät, mutta Hanna näkee niissä vielä korjattavaa, Mäkelä sanoo.

Yrittäjät ovat huomanneet että heidän liiketoiminnalleen on todella kysyntää.

– Isokokoiset, rintavat naiset joutuvat ostamaan liivejä, jotka ovat vähän sinne päin ja joiden värivalikoima ei miellytä, koska vaihtoehtoja ei ole, Lindberg kertoo.

He pystyvät tekemään asiakkailleen esimerkiksi koon 120G-liivit juuri siinä värissä, missä asiakas itse haluaa.

Toinen yhtenäinen asiakasryhmä liivineulomolle ovat ihmiset, jotka haluavat kopion lempialusvaatteestaan, jota ei enää löydy kaupoista. Lindberg kertoo, että he ovat saaneet postissa hyvinkin huonossa kunnossa olevia, käytännössä jo käyttökelvottomia rintaliivejä, joiden pohjalta he ovat tehneet kaavat.

– Asiakas on voinut haluta esimerkiksi kolmet samanmalliset rintaliivit, hän sanoo.

 

Rintaliivien lisäksi liivineulomon valikoimaan kuuluu erilaisia ala- ja vyötäröliivejä, selkätukia ja tyrävöitä.

Joillekin nämä toiminnallisemmat alusvaatteet ovat hyviä esimerkiksi selkävaivojen takia. Toiset käyttävät niitä, koska ovat aina käyttäneet.

– Meille soitti eräskin 87-vuotias nainen, joka kertoi käyttäneensä alaliiviä 12-vuotiaasta lähtien, ja haluavansa nyt uuden, Lindberg kertoo.

Ala- ja vyötäröliivejä eivät kuitenkaan käytä pelkästään iäkkäämmät ihmiset, jotka ovat tottuneet niihin. Myös nuoremmat voivat haluta muokata niillä vartaloaan.

Yksi merkittävä käyttäjäryhmä ovat myös vintage-harrastajat, joille liivineulomo voi valmistaa myös esimerkiksi 50-luvun tyylisiä tötterörintaliivejä.

 

Uusimpana neulomon valikoimaan ovat tulleet binderit, joita käyttävät esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset, jotka haluavat litistää rintansa.

– Meillä on yksi asiakas, jonka avulla olemme tekemässä binder-kaavoja. Binder voi olla iso helpotus esimerkiksi sukupuoltaan korjaamassa olevalle henkilölle, joka ei ole vielä ollut leikkauksessa, Lindberg sanoo.

Käytännössä binder näyttää tavalliselta topilta, mutta se tehdään niin tiukaksi, että rinnat litistyvät sen alla.

– Binderin pitää olla todella tiukka. Kun Hanna kokeili tekemäämme prototyyppiä, se piti leikata pois hänen päältään, Mäkelä nauraa. HÄSA

 

Suomen liivineulomo

Toimii Hämeenlinnan Visamäessä.

Yrittäjät Hanna Lindberg ja Markku Mäkelä.

Valmistaa mittatilausalusvaatteita kuten rintaliivejä.

Historia

Entinen Varsinais-Suomen liivineulomo

Perustettu 1928 Turussa.

Parhaimmillaan työllistänyt 50 ompelijaa.

Päivän lehti

8.8.2020