Kanta-Häme

Suomen lukiovertailuissa on vääristymiä

Ylioppilaskirjoitusten perusteella tehdyt lukiolistaukset eivät aina onnistu kertomaan totuudenmukaisesti lukion kirjoittajien tasosta.

Lukiot pannaan paremmuusjärjestykseen aina keväisin.

Tampereen teknillisen lukion sijoitus on rehtori Helena Tuusan mukaan vääristynyt, koska lukion tuloksiin on laskettu myös samassa tilassa ylioppilaskokeet tekevät kaksoistutkinnon suorittajat.

– Olen laskenut meidän lukion tulokset. Lukiomme tulos on 77 sijaa kaksoistutkinnon suorittajia ylempänä.

 

Epäreiluksi tilanteen Tuusan mukaan tekee erityisesti se, että kaksoistutkinnon suorittajat eivät ole saaneet opetusta Tampereen teknillisen lukion opettajilta, sillä he ovat toisesta koulusta, Tampereen seudun ammattiopistosta.

Lisäksi Tampereen teknillinen lukio on kaupungin ainoa lukio, joka järjestää ylioppilaskokeita kaksoistutkinnon suorittajille.

– Yhteistyö ammattiopiston kanssa on toimivaa, ja kaksoistutkintolaiset tekevät kunnioitettavan urakan, mutta tuloksista tiedottaessa pitäisi erottaa kaksoistutkinnon suorittajat ja pelkät lukiolaiset.

 

Muutama vuosi sitten Tuusa yritti ehdottaa omaa koulunumeroa lukiolle ja ammattiopistolle, mutta Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) ei lämmennyt ajatukselle.

Nykyinen YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkäkään ei pidä teknistä jakautumista hyvänä vaihtoehtona.

Tähkä kertoo, että YTL muutti tilastojaan ja ilmoitti tänä vuonna ensimmäisen kerran, onko kirjoittaja lukiolainen vai ammattipuolen ylioppilastutkinnon suorittajia.

Viestintävälineiden tilastovertailuihin ei taustatietoja juuri sisällytetty.

– En tiedä, miksi media ei ole näitä tietoja tilastoissaan käyttänyt. Ehkä uudistuksesta ei olla tietoisia. Useat listaavat tulokset myös perinteeksi muodostuneella tavalla.

 

Tänä vuonna lukiovertailussa 6. sijoittuneen turkulaisen Puolalanmäen lukion rehtori Jouko Kauppinen pitää ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden keskiarvojen laskemista ainoana vertailukelpoisena mittaustapana.

– On monesti todettu, että peruskouluarvosanat eivät pidä paikkaansa. Vaikka lukion sijoitus ylioppilaskirjoituksissa on vain yksi tulokulma, kertoo se koulusta jotakin.

Kauppinen ei usko, että sijoituksella on juuri vaikutusta lukioon hakemiseen, mutta vanhempien mielipiteeseen lukiosta sillä voi sen sijaan olla.

Opiskelijoiden menestyminen on Kauppisen mukaan kuitenkin Puolalanmäessä ennemmin seuraus kuin lähtökohta.

– Panostamme koulun viihtyvyyteen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Olemme moniarvoinen koulu, ja opiskelijamme ovat lahjakkaita. Valmennamme opettamisen sijaan.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic