Kanta-Häme

Suomen luonnon päivää juhlitaan lauantaina – Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kannustaa juhlaan lähiluonnossa

Tänä vuonna juhlapäivä löytyy ensimmäistä kertaa Yliopiston almanakasta.
Suomen kaunista luontoa juhlitaan lauantaina. Kuva on Kuivajärveltä Saaren kansanpuistosta Tammelasta. Kuva: Soile Toivonen
Suomen kaunista luontoa juhlitaan lauantaina. Kuva on Kuivajärveltä Saaren kansanpuistosta Tammelasta. Kuva: Soile Toivonen

Huomenna lauantaina juhlitaan Suomen luonnon päivää. Liputuksen lisäksi Suomen luonnon päivän juhlintaan kuuluvat muun muassa mustikkapiirakka ja luonnossa liikkuminen. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kannustaa juhlaan lähiluonnossa.

– Luonnon merkkipäivänä juhlistamme kaikkea sitä, mitä luonto meille antaa. Tällä hallituskaudella olemme panostaneet merkittävästi luonnonsuojeluun: nostimme rahoitusta tälle vuodelle sadalla miljoonalla ja vaikuttavia tekoja on tehty eri puolilla Suomea. Osana uutta Helmi-ohjelmaa olemme kunnostaneet, ennallistaneet ja suojelleet uhanalaisia elinympäristöjämme. Myös metsiensuojelu laajennetaan kattamaan koko Suomi. Lauantaina on aika juhlia luontoa, Mikkonen sanoo.

Luontosuhde kehittyi myönteisemmäksi

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen luontosuhdebarometrin mukaan suomalaisten luontosuhde kehittyi koronakevään myötä myönteisemmäksi. Suurin osa suomalaisista on viettänyt enemmän aikaa luonnossa ja myös luonnon ja luontokohteiden arvostus on kasvanut.

– Nyt poikkeusaikoina yhä useampi suomalainen on hakenut voimaa ja mielenrauhaa luonnosta. Kansallispuistot ja muut retkeilyalueet ovat houkutelleet tavallistakin enemmän kävijöitä, mitä on ollut iloa seurata. Muistutan kuitenkin turvallisista etäisyyksistä myös retkeillessä. Suomessa luontoa löytyy tavallisesti jo aivan kodin nurkilta ja lähimetsässä voi pistäytyä myös arjen keskellä. Aion itse juhlia Suomen luonnon päivää menemällä lähiluontoon, syömällä mustikkapiirakkaa ja nostamalla lipun salkoon, Mikkonen sanoo.

Vietetty vuodesta 2013

Suomen luonnon päivää on vuodesta 2013 lähtien vietetty elokuun viimeisenä lauantaina, ja sisäministeriö on suosittanut Suomen luonnon päivän liputusta vuodesta 2017. Tänä vuonna juhlapäivä löytyy ensimmäistä kertaa Yliopiston almanakasta. Vuosittain Suomen luonnon päivää viettävät lukuisat suomalaiset, ja se onkin ollut poikkeuksetta päivän puhutuin aihe sosiaalisessa mediassa.

Miten sinä juhlistat Suomen luonnon päivää? Kerro se somessa: #suomenluonnonpäivä tai #liputanluonnolle.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic