Kanta-Häme

Suomen Metsästysmuseossa on koiran vuosi

Suomen Metsästysmuseo täyttyy koirista, joita esitellään kahden näyttelyn voimalla.

Haukkua halki historian -näyttely pureutuu koiran historiaan ihmisen parhaana ystävänä. Näyttelyn on tuottanut Satakunnan museo, ja sitä on täydennetty Metsästysmuseon kokoelmista löytyvällä metsästyskoiraesineistöllä.

Koirat rantautuivat Suomen alueelle yhtä aikaa ihmisen kanssa, noin 10 000 vuotta sitten. Ihmisen kumppaniksi koira oli lyöttäytynyt 125 000 vuotta aiemmin. Muinaisia metsästäjiä seuranneet sudet erittivät hormonia, joka auttoi niitä kestämään ihmisen läsnäolon aiheuttaman stressin. Näistä susista syntyi kesykoiria yllättävän nopeasti, vain muutamassa sukupolvessa. Voidaan siis todeta, ettei ihminen kesyttänyt sudesta koiraa, vaan ne itse totesivat, että elämä on ihmisen rinnalla helpompaa.

Ensimmäiset koirat eivät olleet pelkästään seuralaisia, vaan auttoivat metsästyksessä, vartioivat ja hoitivat metsästysleirin puhtaanapidon syömällä jätteet. Rotukoirien historia alkaa 1600- ja 1700-luvuilla, jolloin Euroopan aatelisto alkoi estää koiriensa sekaantumisen muihin koiriin. Nykyisin koirarotuja on maailmassa yli 400, joista monet seurakoirarodut ovat suosituimpia. Koiran alkuperäinen käyttötarkoitus ei ole kuitenkaan vuosien saatossa tyystin unohtunut – Suomen viiden suosituimman koirarodun joukossa on neljä metsästyskoirarotua.

Suomen Kennelliitto 125 vuotta

Suomen Kennelliitto täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi liitto on tuottanut historiastaan kertovan näyttelyn 125 vuotta – Hyvää elämää koiran kanssa, joka on kesän esillä Metsästysmuseossa.

Vuosikymmenten aikana koiraharrastus on noussut koko kansan suosioon, ja Suomessa onkin tänä päivänä yli 650 000 koiraa, joista noin puoli miljoonaa on Kennelliiton rekisteröimiä rotukoiria. Suosio näkyy myös Kennelliiton jäsenmäärässä. Vuoden 2014 alussa jäsenmäärä oli ennätykselliset 150 015.

Kennelliiton näyttely on toteutettu hyödyntäen uusinta näyttelytekniikkaa. Tekstit ja kuvat esitetään kuvanäytöillä, jolloin näyttelyssä esillä oleva runsas kuva- ja videomateriaali pääsee oikeuksiinsa. Näyttelyn käsikirjoituksesta on vastannut Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttila.

Liitosta on juhlavuoden kunniaksi julkaistu Kaija Unholan kirjoittama historiikki. Sen lisäksi liitto pystyttää juhlanäyttelynsä pop up -museoksi Helsingin Messukeskukseen Maailman Voittaja -näyttelyyn elokuussa ja Koira 201 -tapahtumaan joulukuussa.

Koiratapahtumat Metsästysmuseossa

Tuplanäyttelyn lisäksi Metsästysmuseossa järjestetään kesän aikana lukuisia koiriin liittyviä tilaisuuksia.

Huhtikuun 24. päivä vietetään koiranpäivää Suomen Kennelliiton hyväntekeväisyys-match show’n merkeissä.

Elokuussa novascotiannoutajat omistajineen kokoontuvat koiranäyttelyyn museon pihamaalle. Kesän aikana järjestetään myös muita pienempiä tapahtumia, joista tiedotetaan myöhemmin. (HäSa)

Suomen Metsästysmuseossa (Tehtaankatu 23 A, Riihimäki) näyttelyt Haukkua halki historian – Koirat kautta vuosisatojen sekä 125 vuotta – Hyvää elämää koiran kanssa 21.9. asti.

 

 

Asiasanat