Kanta-Häme

Suomen Palomiesliitto tuomittiin korvauksiin laittomasta irtisanomisesta

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n maksamaan kymmenientuhansien eurojen korvaukset laittomasta irtisanomisesta.

Palomiesliitto irtisanoi järjestössä pitkään johtotehtävissä toimineen henkilön viime vuoden lokakuussa perustellen asiaa luottamuspulalla ja lojaliteettivelvollisuuden vastaisella käyttäytymisellä. Irtisanotun mukaan kyse oli tosiasiassa ihmisten huonoista väleistä ja työilmapiiriongelmasta.

Ennen irtisanomista Palomiesliitossa oli syntynyt riitaa muun muassa matkasta Singaporeen. Irtisanottu oli järjestänyt liiton toimiston henkilökunnalle työkykyä ylläpitävän toiminnan nimissä matkan, jolla oli tarkoitus osallistua turvallisuusalan messuille.

Messut peruttiin ennen matkaa, mutta matkalle lähdettiin silti. Irtisanottu ei laatinut kirjallista matkaohjelmaa, eikä onnistunut järjestämään korvaavaa ohjelmaa Singaporeen. Matka muuttui käytännössä lomamatkaksi, mikä teki siitä liitolle suunniteltua kalliimman, koska sitä ei voitu enää käsitellä verotuksessa työhön liittyvänä seminaarimatkana.

Käräjäoikeus piti moitittavana sitä, että irtisanottu oli vältellyt kertomasta matkan luonteen muuttumisesta Palomiesliiton liittohallitukselle. Käräjäoikeuden mukaan hänen menettelynsä oli lojaliteettivelvoitteen vastaista ja omiaan aiheuttamaan luottamuspulaa. Liitto antoikin hänelle varoituksen.

Käräjäoikeudessa irtisanotun todettiin myös toimineen vastoin työnantajansa ohjeita materiaalihankinnoissa, mutta menettely ei ollut oikeuden mukaan niin moitittavaa, että sen perusteella olisi syntynyt oikeus irtisanomiseen varoitusta antamatta.

Käräjäoikeus päätyi kokonaisarviossaan toteamaan, ettei Palomiesliitto kyennyt esittämään asiallisia ja painavia syitä irtisanomiseen, vaan sen on maksettava entiselle työntekijälleen vajaan 50 000 euron korvaukset ja maksamaan tämän lähes 30 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi liitto määrättiin maksamaan Työttömyysvakuutusrahastolle lähes 10 000 euron korvaus irtisanotulle maksetuista työttömyyspäivärahoista.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen. Suomen Palomiesliiton puheenjohtaja Ilkka Mustakangas ei halunnut kommentoida liiton aikeita Lännen Medialle ennen kuin liittohallitus on käsitellyt asiaa tammikuussa. Mustakankaan mukaan Palomiesliitossa ei ole työilmapiiriongelmaa.