Kanta-Häme

Suomen parhaat kyntäjät kilpailivat Someron sängillä

Traktorikynnön Suomen mestaruudesta kisattiin Someron Pitkäjärvellä.
Traktorikynnön SM-kisat käydään Pitkäjärven kartanon mailla Somerolla. Suoritus arvostellaan 12 eri kohteesta. Maksimipistemäärä on 130 ja virheistä sakotetaan.

Kauttaaltaan auki kynnetty ja tasaiset, yhtenäiset sekä sopusuhtaiset viilut. Sentin tarkka syvyys, suora linja ja tiiviisti suljettu.

Kun sänkistä sarkaa kynnetään, tuomarit ovat tarkkana. Traktorikynnön SM-kisoissa suoritus arvostellaan kaikkiaan 12 eri kohteesta.

Suomen parhaat kyntäjät ottavat toisistaan mittaa kaksipäiväisissä kisoissa Somerolla. Mestarit valittiin nyt 65. kerran.

– Kyllä se keskittymistä vaatii, ei siinä voi vilkuilla mitä naapuri tekee, kertoi somerolainen kilpailija Yrjö Teräväinen.

Teräväinen lähti mukaan kisaan noin 30 vuoden tauon jälkeen. Sinisen Ford 6610:n perään hän kiinnitti kaksiteräiset Fiskarsin aurat.

– Hommasin aikanaan kilpa-aurat ja osallistuinkin kilpailuihin. Harrastus jäi, kun harjoitteluun ei ollut aikaa. Myin aurat, mutta löysin ne hiljan myynnistä ja ostin itselleni takaisin.

Teräväinen oli perjantain yleisen sarjan suoritukseensa tyytyväinen, vaikka ihan täydelliseen lopputulokseen hän ei päässyt. Sänkikynnön harjoittelu on jäänyt tältä syksyltä.

– Sulkemisesta ainakin tuli virhepisteitä. Olen päässyt harjoittelemaan vain nurmella.

Kalle Vainion tilan maista oli valittu kisapelloksi Hämeen Härkätien ja Myllylammin väliin jäävä lohko. Tavoitteena oli löytää tasalaatuinen ja tallaamaton alue, jotta kilpailijoilla olisi mahdollisimman samankaltaiset olosuhteet.

– Maassa oli hieman eroa. Lähempänä tietä oli hiekkaisempaa kuin alempana.

Kun aurat on hankittu, taidot verestetty ja poika viljelee tilaa, Teräväisellä on jälleen aikaa harjoitteluun.

– Ensi vuoden SM-kisoihin aion mukaan. Ne järjestetään tässä lähellä Loimaalla.

Kilpailijat saivat perjantaina kynnettäväkseen 20×100 metrin kokoisen kyntöalan. Avausviilujen vetoon oli aikaa 20 minuuttia. Sen jälkeen suoritus arvosteltiin. Tuomaritarkastelun jälkeen ala kynnettiin loppuun.

Kilpaa käydään neljässä eli yleisessä, paluuaurojen, nuorten ja veteraanien sarjassa.

– Täällä kynnetään ihan eri tavalla kuin maatilan töissä. Tämä on pikkutarkkaa hommaa. Hienoa jälkeä tulee, kehui lohjalainen Jyrki Kangas.

Kaksipäiväiset traktorikynnön SM-kisat huipentuivat lauantaina. Jarmo Itälehto voitti traktorikynnön SM-kullan yleisessä sarjassa. Mestaruus oli Itälehdolle jo seitsemäs peräkkäinen.

– Itälehto on ehdottomasti maailman kolmen parhaan nurmikyntäjän joukossa, SM-kyntö ry:n sihteeri Ismo Näkki ylisti.

Itälehdon voittotulos oli 224 pistettä. Toiseksi sijoittunut Matti Rautiainen sai 205,25 pistettä ja kolmanneksi tullut Reijo Elg 188,25 pistettä.

Nuorten sarjan paras oli Jarkko Hietaoja, veteraanien Reijo Elg ja paluuaurojen Arto Ali-Eskola.

Kilpailut organisoi Somerolla Paavon Peltopäivät -työryhmä. Ensi vuonna SM-kynnöt järjestetään Loimaalla. HÄSA