fbpx
Kanta-Häme

Suomen suurimmalle partioleirille odotetaan pikkukaupungin verran väkeä

Tasan kuukauden päästä lähes Forssan kokoinen leirikaupunki herää eloon, kun partiolaiset kokoontuvat Roihu-suurleirille. Kuuden vuoden välein järjestettävä Suomen Partiolaisten suurleiri on tällä kertaa tuonut mukanaan poikkeuksellisen paljon haastetta sen tekijöille.

Jo olemassa olleet suunnitelmat menivät monilta osin uusiksi sen jälkeen, kun alkuvuodesta selvisi, että tänä kesänä järjestettävästä leiristä on tulossa suurin koskaan Suomessa nähty partioleiri.

Leirinjohtaja Heikki Otsolammen mukaan tällä kertaa leirin markkinoinnissa on onnistuttu.

17 000 osallistujan leiri on kuitenkin hänen mukaansa siinä rajoilla, että se pystytään järjestämään Hämeenlinnan Evon metsissä.

– Leirialuetta ei ole alun perin suunniteltu näin isolle leirille. 17 000 osallistujaa on ehdoton katto, jotta pystymme varmistamaan, että mahdumme sinne kaikki, leiri on turvallinen ja vettä sekä ruokaa on riittävästi.

Vesi- ja ruokamäärän tuplaamisen lisäksi leirin kaavoitus on jouduttu tekemään uudestaan.

Roihun kaava-arkkitehdin Putte Huiman mukaan kaavoitusta on tehty erittäin tarkasti, jotta leiriläiset pystytään majoittamaan puolet tiiviimmin kuin viimeksi kuusi vuotta sitten samalla alueella järjestetyllä 10 000 osallistujan Kilke-suurleirillä.

– Kaikki leirialueen keskellä olleet kohdat, joissa vain oli tilaa, olemme joutuneet vapauttamaan majoitukselle. Tämä leiri on nyt kaavoitettu jokaista kiveä ja käpyä myöten, jotta mahdumme sinne varmasti.

Leiri on tarkoitus myös rakentaa niin että sen loppuessa maastoon jäisi mahdollisimman vähän jälkiä siitä, että 17 000 ihmistä on koskaan edes alueella asunutkaan.

– Kaikki jäljet, mitä sinne jää, ovat toivottavasti myöhempää leiritoimintaa palvelevia. Uusia polkuja sinne tulee, mutta ei juuri muuta, Huima kertoo.

Leirin uudelleenjärjestelyistä huolimatta suuri osallistujamäärä on ollut Otsolammen mukaan positiivinen yllätys.

Leirille on tulossa suomalaisten partiolaisten lisäksi kolme kertaa enemmän ulkomaalaisia partiolaisia sekä niitä, jotka eivät ole liittyneet partioon.

– Nyt olemme päässeet aktiivisella sosiaalisen median käytöllä, markkinoinnilla ja osallistavalla johtamisella tällaiseen tulokseen, johon emme ole aiemmin päässeet, Otsolampi toteaa.

Pitkälti vapaaehtoisvoimin syntyvää leiriä on suunniteltu eri puolilla Suomea olevan tekijäjoukon kanssa viimeiset pari vuotta, joista viime kuukaudet hyvin täysipainoisesti.

Nyt leirin suunnittelu alkaa olla valmis.

– Leiriläiset ovat lopulta ne, jotka varsinaisesti tämän leirin rakentavat. Toisena tai kolmantena leiripäivänä näemme, toteutuiko leiri niin kuin olimme suunnitelleet vai ei. Yllätyksiä tulee, mutta ne pystytään ratkomaan, Huima toteaa. 

Menot