Kanta-Häme

Suomen talous putoaa neljättä vuotta peräkkäin

Suomen bruttokansantuote laskee edelleen tänä vuonna. Tuotanto on viime vuodesta laskenut kuukaudesta kuukauteen eikä käännettä ole näköpiirissä.

– Jos tapahtuisi oikein jyrkkä käänne, vuosi voisi vielä jäädä plussalle. Nyt on 17. elokuuta eikä tiedossani ole tällaista käännettä, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Veli-Pekka Karvinen.

Kansantalouden tuotanto laski kesäkuussa edelleen toukokuusta ja viime vuoden kesäkuusta. Ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote laski myös vuoden koko toisella neljänneksellä.

Virallisten määritelmien mukaan Suomi on edelleen taantumassa. Taantumaan tarvitaan vain kaksi peräkkäistä miinusmerkkistä vuosineljännestä. Suomen talous on paria tilastopoikkeusta lukuun ottamatta laskenut vuodesta 2012 lähtien.

– Trendikäyrä osoittaa niin pitkältä ajalta alaspäin, ettei se hevillä nouse, Karvinen kuvaa tilannetta.

Hänen mukaansa työllisyys korreloi hyvin bruttokansantuotetta. Työllisyys on heikentynyt jatkuvasti eikä käännettä ole näkyvissä.

– Jos talouskasvu on jatkuvasti nollan tuntumassa tai pikkuisen nollan alapuolella, se on huono asia ja huolestuttavaa.

Karvinen toteaa, että kotitalouden ja yhteiskunnan raha-asiat eivät ole suoraan verrannollisia toisiinsa. Niillä on silti yhtäläisyyksiä.

– Jos henkilökohtaisessa taloudessa luottokorttilasku olisi koko ajan yhä enemmän miinuksella, jossakin vaiheessa alkaisi huolestua.

Suomesta on tullut Kreikan kanssa ainoa EU-maa, jossa talous edelleen putoaa. Vaikeuksissakin kampailleet maat ovat päässeet kasvuun. Erityisesti raakaöljyn hintaromahdus on antanut kotitalouksille lisää ostovoimaa ja pienentänyt yritysten kustannuksia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni näkee kaksi syytä, miksi kasvu ei ole käynnistynyt Suomessa. Suomi ei ole saanut samanlaista hyötyä kuin muut EU-maat halvasta öljystä.

– Venäjän-kauppa on tärkeää meille. Ikävä kyllä Venäjä on polvillaan, koska raakaöljyn hinta on niin alhainen.

– Venäjällä ei nyt kerta kaikkiaan ole rahaa.

Sunin mielestä toinen syy on valtava rakennemuutos, joka Suomessa on tapahtunut.

– Olemme menettäneet pysyvästi tuottavia työpaikkoja. Niiden palautuminen on hidasta.

Suni ei tarkoita pelkästään elektroniikkateollisuutta ja metsäteollisuutta. Kyse on myös vuosien 2008-09 viennin romahduksesta.

– Suomen teollinen pohja on murentunut. Se vaikeuttaa kasvuun lähtöä.

Vuosi toisensa jälkeen on ennustettu, että talous kääntyy pieneen kasvuun ensi vuonna. Kunkin miinusvuoden jälkeen on kuitenkin tullut vain uusi miinusvuosi.

Etla ennusti ainoana suhdanne-ennustajana melko hyvissä ajoin vuoden 2009 pudotuksen. Kuitenkin sekin ennusti virheellisesti Suomen talouden kääntyvän tänä vuonna kasvuun.

Sunin mukaan viime vuosien ennusteita on horjuttanut Kreikan kriisi. Kreikka on jatkuvasti jarruttanut euroalueen kasvua.

– Kreikka on yllättänyt. On odotettu, että kriisi olisi tasoittunut. Se on pulpahtanut uudelleen esiin.

Suomen bruttokansantuote putosi 8,3 prosenttia vuonna 2009. EU-maiden ja Euroopan keskuspankin yhteinen elvytys palautti talouden kahdeksi vuodeksi kasvuun, mutta vienti ei palautunut. HäSa

Päivän lehti

30.3.2020