Kanta-Häme

Suomessa kielletään 85 uutta muuntohuumetta

Yhteensä 85 uuden psykoaktiivisen aineen eli muuntohuumeen valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen kielletään Suomessa 14.11. lähtien.

Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei kuitenkaan rangaista.

Kielletyt aineet eivät ole lääkkeitä eivätkä huumausaineita, eikä niillä ole tiedossa olevia teollisia käyttötarkoituksia, tiedottaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Aineista suurinta osaa tiedetään käytettävän Euroopassa vain päihdekäytössä. Eniten kielletyistä uusista muuntohuumeista on synteettisiä, kat-huumeen vaikuttavalle aineelle sukuisia aineita. Suurimpaan muuntohuumeryhmään, synteettisiin kannabinoideihin lisätään myös useita aineita. Synteettiset kannabinoidit voivat olla huomattavasti kannabista voimakkaampia.

Aineiden valvontaan ottaminen on tärkeää, koska ne leviävät nopeasti EU:n alueella.

Viime vuonna eurooppalaiseen järjestelmään ilmoitettiin 98 uutta muuntohuumetta eli noin kaksi uutta muuntohuumetta viikoittain eikä tahti ole näyttänyt toistaiseksi hidastuvan.

Kuluttajamarkkinoilta kieltäminen ei estä aineiden käyttöä, mutta kiellolla pyritään ehkäisemään muuntohuumeiden leviämistä ja päihdekäyttöä. Kielto voi hidastaa tai jopa estää aineiden leviämistä uusiin käyttäjäpiireihin.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic