fbpx
Kanta-Häme

Suomessa mitattiin poikkeuksellisia lämpölukemia – viikko jatkuu yhtä kesäisenä

Vuoden lämpöennätys rapsahti Haapavedellä: 21,4.
Arkistokuva: Tapio Tuomela
Arkistokuva: Tapio Tuomela

Suomessa mitattiin tiistaina monin paikoin poikkeuksellisia lämpöasteita tiistaina, kertoo Ilmatieteen laitos. Tämän vuoden lämpöennätys saavutettiin Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla, jossa mittari nousi 21,4 asteeseen. Moisiin lukemiin päästään Haapavedellä tähän aikaan vuodesta keskimäärin kerran 30 vuodessa, kertoo päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta.

Toiseksi lämpimintä oli niin ikään pohjoispohjalaisessa Ylivieskassa, 21,2 astetta. Myös Lounais-Lapissa oli poikkeuksellisen lämmintä.

– Pellon lukema 18,7 menee samaan tilastoluokkaan, eli kerran 30 vuodessa, Punkka kertoo.

Lämpötila nousi 20 asteeseen monissa maakunnissa Salpausselän ympäristössä ja Kaakkois-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Hämeenlinnan keskustan mittauspisteessä Katisilla päästiin päivän aikana 19,9 asteeseen.

Lämpö ei lopu.

– Aika tasaväkistä painia, kun katsoo tulevia päiviä.

 

Viikonloppuna viilenee, mutta meteorologi ennustaa rännätöntä vappua

Ainakin keskiviikosta tullee monin paikoin yhtä kesäinen päivä kuin tiistaistakin

– Aika vaikeaa on erottaa, että mikä päivä ja missä kohtaa on kaikkein lämpimin. Veikkaisin, että näillä nurkilla tullaan pyörimään. Viikonloppuna pääsee virtaamaan kylmempää ilmaa isoon osaan maata ellei koko maahankin, ja lämpötilat laskevat tasolle, jossa yleensä tähän aikaan vuodesta ollaan, Punkka kertoo.

Kylmempi ilma saapunee maan pohjoisosiin lauantaina ja etelään sunnuntaina, ja Suomi palaa normaaliin kevätsäähän.

– Ei pidä unohtaa, missä kohtaa kalenteria ollaan menossa.

Vappu ei siis näillä näkymin näytä yhtä lämpimältä kuin lähipäivät, mutta monesta vapusta tuttuun talveen tuskin palataan.

– Ei onnettomimpiin räntä- ja lumisadesäihin varmaankaan mene, Punkka arvioi.

Laajoja sadealueita ei ole näköpiirissä. Päinvastoin: metsäpalovaroitukset on annettu suureen osaan Etelä- ja Länsi-Suomea.

Kesäsää ei tiistainakaan hellinyt kaikkia. Perämerellä lähellä rannikkoa esimerkiksi Hailuodon ja Kalajoen edustalla oli tiistaina korkeimmillaankin alle 4 astetta. STT-HäSa

Menot