Kanta-Häme

Suomessa syntyy nyt ennätysvauhdilla uusia asuntoja

Sekä rakennusalan työntekijöitä edustava Rakennusliitto että yritysten edunvalvoja Rakennusteollisuus ovat raportoineet alan jopa ennätyskovista kasvuluvuista kuluvana vuonna.

– Tilastoissa on kuitenkin näköharhaa, sillä lähtötaso oli niin matala. Nyt tullaan kasvukeskuksien vetämänä tavanomaiselle tasolle, eikä ylikuumenemisen vaaraa ole vielä näkyvissä. Vuosien patoutunut tarve purkautuu nyt, vakuuttaa Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi komppaa.

– Varsin hyvänoloista kehitystä. Alan kokonaispalkkasumma on kasvanut 5–10 prosenttia joka kuukausi, ja myös palkkataso on paikoin noussut jopa yli työehtoehtosopimusten tason, Harjuniemi iloitsee.

Ylikuumenemisen vaaraa hänkään ei vielä näe. Kehitys on hyvin polarisoitunutta maan eri osissa.

– Nyt on hiljalleen merkkejä siitä, että alan työllisyys paranee myös suurten kasvukeskusten ulkopuolella. Vaikutukset säteilevät oikeastaan kaikkialle muualle, paitsi Itä-Suomeen ja Kaakonkulmalle.

Selkeästi suurimmat kasvukeskukset ovat pääkaupunkiseutu ja Tampere. Kuluvalle vuodelle tilastot näyttävät rakentamisen elpymistä vihdoin myös kasvukäytävän keskiosiin. Elokuuhun mennessä Hämeenlinnassa on myönnetty 12 rakennuslupaa kerros- ja luhtitaloille, kun koko viime vuoden luku oli yhdeksän.

– Rakentaminen on vilkastunut selvästi. Jos näin mennään, vauhti näyttäisi tuplaantuvan, arvioi kaupungin johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen.

Rakennuslupien myöntäminen ei vielä tarkoita varsinaista rakennustyömaata. Esimerkiksi Goodmanin viereen rakentuvan kerrostalon alkuperäinen rakennuslupa myönnettiin jo vuonna 2013.

Käynnistyneillä työmailla tahti on kuitenkin sen verran rivakka, että elementtitehtailla on raportoitu olevan vaikeuksia pysyä tilausten vauhdissa mukana. Lujabetonilla on Hämeenlinnassa kaksi tehdasta, Poltinaholla seinäelementtitehdas ja Kantolassa betonielementtitehdas.

– Seinäelementtitehtaamme käy aivan täysillä koko loppuvuoden. Uusia tilauksia voimme ottaa vastaan vasta vuoden loppupuolella. Toimitilarakentamista pystymme palvelemaan nopeammin, kertoo myyntipäällikkö Olli Muroke.

Hänen mukaansa alalla on jo jouduttu lykkäämään työmaiden aloituksia, koska elementtejä ei pystytä toimittamaan. Hiljaisten vuosien aikana Suomessa on suljettu elementtitehtaita ja ajettu kapasiteettia alas huomattavasti. Tuotannon uudelleenkäynnistyminen täydessä mitassaan ottaa aikansa.

– Täytyy myöntää, että meidänkin tehtailtamme on joskus aikaisemmin saatu enemmän neliöitä ulos samassa ajassa, Muroke toteaa.

Betsetin betonielementtitehtaita Hämeenlinnassa ja Nurmijärvellä johtava Jarmo Puoliväli epäilee, että suhdanne saattaa lipsahtaa pian ylikuumenemisen puolelle.

– Tosin meillä on ollut hyvä ja tasaisempi työtilanne jo vuosia ja pystymme edelleen vastaamaan tilauksiin, vaikka toimitusajat ovat pidentyneet. Olemme pidentäneet hallien toiminta-aikaa, palkanneet lisää väkeä ja tarvittaessa tuotantoa pyöritetään lauantaisinkin, Puoliväli luettelee. HäSa