Kanta-Häme

Suomesta huippuverottaja

Suomi saavuttaa maailmanmainetta OECD:n verotilastojen kärjessä. Suomessa oli viime vuonna maailman neljänneksi kirein verotus.

Suomi on myös yksi kolmesta EU:n jäsenmaasta, jotka ovat kiristäneet 2,5 prosenttiyksikköä tai enemmän verotustaan vuosina 2007-13. Suomen kanssa käytännössä yhtä paljon veroastettaan ovat nostaneet Kreikka ja Ranska. Kreikka on maksukyvytön ja Ranska huojuu kriisin partaalla.

Suomen rajut veronkorotukset huomataan myös maailmalla. Financial Times -lehti kirjoitti näiden heikkojen EU-maiden veronkorotuksista keskiviikkona. Arvostetun talouslehden haastattelema OECD:n veroasiantuntija Pascal Saint-Amans pitää mahdollisena, että verokorotuksilla on ollut merkittävä vaikutus näihin maihin.

– Ei kuulosta hyvältä. Tänä vuonna verotus on kiristynyt entisestään, Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo uusista tilastoista.

Vain yhdellä… vaalikaudella

Kirkko-Jaakkola muistuttaa, että verotus on kiristynyt Suomessa hyvin nopeasti tällä vaalikaudella eli vuoden 2011 jälkeen.

– Veronkorotukset eivät voi rajattomasti jatkua. Ne syövät kotitalouksien ostovoimaa.

Suomen veroaste oli vuonna 2009 vain 40,9 prosenttia. Parissa vuodessa se on saatu 44 prosenttiin. Suomea kireämmän verotuksen maissa veroaste oli jo ennestään meitä korkeampi.

– Verot eivät ole ratkaisu, Kirkko-Jaakkola sanoo talouspolitiikan hoidosta.

Suomi on ohittanut veroissa useat Euroopan maat, joita on perinteisesti pidetty himoverottajina. Ruotsissa oli vielä vuonna 2007 Suomea korkeampi veroaste. Samaan aikaan kun Suomi on kiristänyt veroja, naapurimaamme on alentanut kansalaistensa verorasitusta.

Kriisimaat …keventävät

Suomalaiset maksavat paljon enemmän veroja kuin Euroopan kriisimaat, joita Suomi on muiden mukana auttanut. Kreikan veroaste on kaikista korotuksista huolimatta vain 33,5 prosenttia. Espanjan veroaste on 32,6, Portugalin 33,4, Irlannin 28,3 ja Islannin 35,5 prosenttia.

Veroja ei ole välttämättä edes kiristetty kriisimaissa. OECD:n tilaston mukaan esimerkiksi Islannissa, Irlannissa ja Espanjassa veroastetta on laskettu vuoden 2007 jälkeen. (HäSa)

Kommentti: Kilon kaasupulloja mökille

Kataisen-Stubbin hallituksen verotusta on vaikea ymmärtää. Suomen teollisuus on vaikeuksissa ja kotitalouksien ostovoima heikkenee. Hallitus korottaa edelleen ensi vuoden vaihteessa energiaveroja.
 
Bensiinin, dieselin, kevyen polttoöljyn, raskaan polttoöljyn, sähkön, kivihiilen ja maakaasun veroja korotetaan. Kaivosvero pannaan täytäntöön korottamalla kaivosten sähköveroa.
 
Suomessa jatketaan tulonsiirtoja tuotannosta kunnanvirastolle. Päättäjille ei ole auennut, että nämä mielivaltaiset tulonsiirrot ovat jo pitkään syöneet myös valtion ja kuntien työntekijöiden leipää. Useat eurooppalaiset kriisivaltiot ovat pyrkineet pitämään verot kohtuullisina ja tuotannon maassaan.
 
Islanti, Irlanti ja Britannia selviävät hyvää vauhtia romahduksestaan, joka oli paljon Suomea pahempi.
 
Useita veroja korotetaan ja keksitään pelkästä verottamisen ilosta. Nestekaasupullojen vero työllistää niin paljon tullia, että veron tuotto on olematon.
 
Sen verran järkeä hallituksessakin on, että veron ulkopuolelle jätetään alle kilon kaasusäiliöt ja tupakansytyttimet. Jatkossa kaasu kannetaan ilmeisesti mökeille kilon pulloissa ja tupakat ostetaan yhä useammin ulkomailta.