Kanta-Häme

Suomi 100 -satelliitin laukaisu siirtyi jälleen – syynä kantoraketille tehtävät tarkistukset

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. Kuva: Aalto-yliopisto

Avaruusyhtiö SpaceX on siirtänyt täksi illaksi aiottua Falcon 9 -kantoraketin laukaisua.

Kantoraketin mukana on kaikkiaan 64 piensatelliittia, joukossa Suomi 100 -satelliitti ja Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Aalto-yliopistossa rakennetun Suomi 100:n huono onni siis jatkuu: avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää jälleen Falcon 9:n laukaisua kantoraketille tehtävien ylimääräisten tarkistusten takia. Suomen juhlavuosisatelliitti on ollut lähtövalmiina jo vuoden.

Laukaisua yritetään uudestaan aikaisintaan huomisiltana, 3. joulukuuta.

Falcon 9 -kantoraketin kyydissä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 –satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Aalto-yliopiston kumppani Suomi 100 -satelliittin kehityksessä on Ilmatieteen laitos, joka on osallistunut satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen ja on mukana tieteellisessä tutkimusohjelmassa.