Kanta-Häme

Suomi-areenan esileikki

On se kumma, jos Hämeenlinna ei onnistu ylittämään valtakunnallista uutiskynnystä kesäkuussa.

Näin tuntuvat tuumivan ensimmäistä kertaa järjestettävän Poliittisen puheen päivän taustajoukkoihin lukeutuvat paikallispoliitikot.

Luvassa on kiihkeää paikallista debatointia, mutta myös valtakunnallisesti kiinnostavia keskusteluja.

Mukaan ovat lupautuneet SDP:n puheenjohtajuutta hakeva ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne sekä kokoomuksen puheenjohtajakilpailuun ensimmäisenä ilmoittautunut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Mahdollista siis on, että Hämeenlinnassa nähdään kesäkuun alussa varsin mielenkiintoinen ja ajankohtainen kohtaaminen.

Tilaisuudessa nähdään myös vasemmistonuorten puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Li Andersson sekä kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, eurovaaliehdokas Sauli Ahvenjärvi.

Vihreillä rekrytointia hankaloittaa samalle viikonlopulle osuva puoluekokous. Perussuomalaisten edustaja on niin ikään vielä haussa, varmaa tosin on, ettei Timo Soinia ainakaan Hämeenlinnassa nähdä. Niin perussuomalaisten, vihreiden kuin keskustankin tavoitteena on saada keskustelijat puolueen eturiveistä.

Keskustelut vetää Jussi Lähde.

Ei jää sisäpiiritapahtumaksi

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Poliittisen puheen päivä on syntynyt Retoriikan kesäkoulun kylkiäisenä.

Idean isä on Retoriikan kesäkoulun rehtori Antti Mustakallio. Hänen tavoitteenaan on toisaalta lisätä poliittisen puheen kiinnostavuutta, toisaalta saada ammattilaispoliitikot innostumaan esiintymis- ja vaikuttamistaitoihin keskittyvästä tapahtumasta.

Mustakallio esitteli idean kaupungissa toimiville poliittisille puolueille, jotka siihen myös innokkaasti tarttuivat.

– Valtuustoryhmät ovat mukana koon mukaisilla panoksilla, mutta talkoohengessä tässä oikeastaan kaikki mukana ovat, sanoo valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Vaikka tapahtumat tähdet ovat valtakunnallisia ammattipoliitikkoja, ei tapahtumaa ole rakennettu pienen piirin hiekkalaatikkoleikiksi.

Päinvastoin. Tapahtumaa luonnehditaan poliittiseksi kansalaistapahtumaksi, ja Verkatehtaan sisäpihalla järjestettävälle Aatteiden kirppikselle kutsutaan puolueita ja kansalaisjärjestöjä esittelemään toimintaansa. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Kasvua, mutta maltillisesti

Entäpä tulevaisuus sitten, onko Poliittisen puheen päivästä tarkoitus rakentaa haastaja Porin Suomi-areenalle?

Kiemungin mukaan tapahtumaa on tarkoitus kasvattaa maltilla, tarkoitus on kuitenkin saada mielenkiintoisia hahmoja paikalle.

– Suomi-areenan esileikki, päästää Kirsi Ojansuu-Kaunisto suustaan ja saa väen puhkeamaan hyväksyvään nauruun.

Kun tilanne vakavoituu, on pakko pohtia hetki sitä, mikä tekee poliittisesta puheesta hyvää.

– Sen täytyy olla ymmärrettävää, siinä täytyy olla tarttumapintaa. Soini on tässä mielessä kyllä hyvä, Kiemunki kiteyttää.

Retorisen puheen taitajiksi Kiemunki nostaa kuitenkin Bill Clintonin, Al Goren sekä – kyllä – Winston Churchillin.

– Sloganpuhe ja vastuullinen puhe ovat eri asioita. Tarvitaan sisältöä ja sitä tarjoavat esimerkiksi Tuija Brax ja Pekka Haavisto, Ojansuu-Kaunisto sanoo.

Siinä missä Lulu Ranteelle (ps.) ehdoton puhujaesikuva on puolueen puheenjohtaja Timo Soini, liputtaa Ritva Oinonen (vas.) Esko Seppäsen lahjojen puolesta ja Marjatta Rahkio (kesk.) muistelee rautarouvana tunnettua Margaret Thatcheria. Sari Rautio (kok.) puolestaan pitää puolueen väistyvää puheenjohtajaa Jyrki Kataista innostavana ja ”sairaan taitavana puhujana”. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic