fbpx
Kanta-Häme

Suomi päättää tänään sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin – Joukko toimisi vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä

Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä.
Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä. Kuva Kabulin lentokentältä. Lehtikuva// AFP / SHAKIB RAHMANI

Suomen on määrä päättää tänään mahdollisesta sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin.

Sotilaiden olisi tarkoitus auttaa Kabulissa evakuointioperaatiota suorittavaa ulkoministeriön avustustiimiä.

Kansainvälinen apu, joka voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä, edellyttää selontekoa eduskunnalle. Valtioneuvosto antoi eilen asiasta selonteon eduskunnalle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa tänään aamupäivällä, josta asia etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi.

Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

Katso Youplayn video Kabulin lentokentältä:

Puhemies Anu Vehviläinen kutsui eilen eduskunnan koolle kesken eduskunnan kesätauon. Eduskunnan täysistunto alkaa kello 12.00.

Tehtävään asetettava joukko toimii operaation aikana Suomen kansallisessa johdossa. Joukko toimii vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Päätös joukon lähettämisestä tehdään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan.

Tilanne Kabulissa voi muuttua nopeasti

Selonteosta ilmenee, että Suomen evakuointioperaatiolla on kiire. Taleban ei toistaiseksi estä ihmisten pääsyä Kabulin kansainväliselle lentokentälle, mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

–  On suuri riski siitä, ettei tämä tilanne tule jatkumaan, selonteossa sanotaan.

Varmaa ei ole myöskään se, kuinka kauan Yhdysvallat jatkaa Kabulin kentän turvaamisoperaatiota. Selonteon mukaan kyse saattaa olla alle viikosta.

–  Näiden seikkojen vuoksi Suomen evakuointioperaatio tulisi pyrkiä suorittamaan loppuun mahdollisimman pikaisesti, selonteossa todetaan.

Operaation arvioidaan kestävän enintään noin kuukauden. Puolustusvoimien joukon käytöstä arvioidaan aiheutuvan enintään 792  000 euron kustannukset.

Joukko koostuu joistakin kymmenistä ihmisistä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi eilen, että suojausjoukon koko lasketaan muutamissa kymmenissä henkilöissä. Se koostuu Puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta. Osa henkilöstöstä on palvellut selonteon mukaan Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa.

Joukko on aseistettu, mutta ministeri Kaikkosen käsityksen mukaan mitään raskaampaa kalustoa ei Kabuliin ole tarvetta viedä.

Joukko toimii operaation aikana vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Joukkojen toiminta tapahtuu koko operaation ajan Suomen johtamana.

Selonteossa arvioidaan, että suomalaiset joukot voivat joutua käyttämään Afganistanissa sotilaallista voimaa.

–  Tilannekehitys on ennakoimaton ja voi vaikeutua nopeasti, mikä voi edellyttää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä.

Selonteossa mainitaan, että useat valtiot tukeutuvat evakuointitehtävässä asevoimien suorituskyvyn käyttämiseen. Operaatioilla pyritään välttämään ja torjumaan henkeä vakavasti uhkaava vaara.

–  Lähettämällä joukko tukemaan Suomen (osalta) evakuointia tuetaan Suomen operaation turvallista ja nopeaa toimeenpanoa, selonteossa todetaan.

Niinistö ei usko suomalaisten joutuvan vaaratilanteisiin

Presidentti Sauli Niinistö korostaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että sotilaiden lähettäminen Afganistaniin on suojeluoperaatio, “ei siis mikään sotaisiin toimiin liittyvä asia”.

Afganistanin operaatiota käsiteltiin jo torstaina presidentin johtamassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Sotilaiden lähettäminen on Niinistön mukaan presidentin päätösvallassa oleva asia, koska siihen saattaa liittyä ulkopoliittisia ulottuvuuksia.

Niinistö ei usko suomalaisten sotilaiden joutuvan Kabulissa vaaratilanteisiin. Hän mukaansa vastaavanlaisia suojeluosastoja on lähetetty jo muistakin maista, esimerkiksi Norjasta ja Saksasta.

–  Ne eivät näytä joutuneen vaaratilanteisiin, enkä usko suomalaistenkaan joutuvan, Niinistö sanoo.

Niinistö toivoo, että nyt toteutettava suojeluoperaatio jää Suomen osalta ainutkertaiseksi.

Niinistön mukaan länsimaiden on pidettävä yllä jonkinlaista keskusteluyhteyttä Afganistanin Taleban-hallintoon. Tässä suhteessa Niinistö painottaa EU:n roolia.

–  Minusta tämä on nyt mitä tyypillisin EU:n asia, siinä on moni EU-maa nyt kiinni, Niinistö sanoo.

Evakuoitavia yli 200

Suomi pyrkii evakuoimaan noin 240 henkilöä Afganistanista. Ulkoministeriön tiedossa oli keskiviikkona lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista.

Lisäksi Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat Suomen Kabulin-suurlähetystön nykyisiä ja entisiä työntekijöitä, EU-edustuston ja puolustusliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään.

Selonteon mukaan suurimpana ongelmana on tällä hetkellä evakuoitavien pääsy itse lentokentälle.

–  Mikäli autettavat pääsevät kentälle, vaikeutena on varmistaa se, että tämä tapahtuu kontrolloidusti ja turvallisesti.

Asiasanat

Menot