fbpx
Kanta-Häme

Suomi ryhtyi selvittämään SS-miesten osallisuutta juutalaisten surmaamiseen

Hiljattain julki tulleet todisteet suomalaisten SS-miesten mahdollisista sotarikoksista ovat herättäneet huomiota myös ulkomailla.

Muun muassa Yle uutisoi alkuvuodesta ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen pyytäneen kirjeitse presidentti Sauli Niinistöltä, että Suomi teettäisi virallisen selvityksen asiasta. Järjestö keskittyy etenkin natsi-Saksan juutalaisiin kohdistamien rikosten tutkimiseen.

Valtioneuvoston kanslia päätti sittemmin tilata Kansallisarkistolta puolueettoman selvityksen.

– Työ on tarkoitus saada hyvin pitkälle tämän vuoden aikana. Kun se valmistuu, katsotaan, onko tulosten perusteella tarvetta ryhtyä jatkotoimiin, pääsihteeri Pekka Timonen valtioneuvoston kansliasta kertoo Lännen Medialla.

 

Tällä viikolla virallisesti alkaneen selvitystyön tarkoituksena on luoda kokonaiskuva Saksan SS-joukoissa palvelleiden suomalaisten osallistumisesta siviilien, juutalaisten ja sotavankien surmaamisiin vuosien 1941–1943 sotatoimien aikana.

– Pyrimme selvittämään, ketkä antoivat käskyt ja miten suomalaiset niihin suhtautuivat, Kansallisarkiston pääjohtaja, dosentti Jussi Nuorteva sanoo.

Suomalaisten arkistolähteiden lisäksi tarkoitus on hyödyntää ainakin Venäjällä, Ukrainassa, Puolassa, Saksassa ja Israelissa olevia lähdeaineistoja.

 

Selvitystyön tutkimusjohtajana toimii oikeus- ja hallintohistorian dosentti Lars Westerlund Åbo Akademista. Häneltä ilmestyi viime syksynä SS-vapaaehtoisia käsittelevä, arkistolähteisiin pohjaava tietokirja Cirkus Collani.

Westerlund oli myös vuosina 2004–2010 toteutetun Suomi, ihmisluovutukset ja sotavankikuolemat -hankkeen tutkimusjohtajana

– Hän tuntee laajasti tätä tematiikkaa ja on julkaissut jo toistakymmentä julkaisua näistä teemoista, Nuorteva sanoo.

Suomi, ihmisluovutukset ja sotavankikuolemat -hankkeen lähtölaukauksena toimi Elina Sanan vuonna 2003 julkaistu kirja Luovutetut, joka herätti laajaa keskustelua jatkosodan aikana Suomesta saksalaisten käsiin luovutettujen ihmisten kohtaloista.

Selvitystyöhön ryhtymistä vauhditti Wiesenthal-keskuksen kirje silloiselle tasavallan presidentille Tarja Haloselle.

Menot