Kanta-Häme

Suomi taantumassa tai ei?

Tilastokeskuksen luvut Suomen kansantalouden tuotannosta hämmästyttävät jälleen. Kansantalouden tuotanto on laskenut jälleen kuukausi kuukaudelta vuoden takaisesta, mutta neljännesvuoden luvut näyttävät nollaa.

Virallisesti Suomi ei ole enää edes taantumassa, koska alustavien lukujen mukaan vuosineljänneksen tuotanto edellisestä neljänneksestä on kasvanut. Tuotanto kuitenkin laski heinä- ja syyskuussa. Tuotanto oli hieman plussalla vain elokuussa.

– Työpäiväkorjausten vaikutukset eivät tule samalla tavalla esille kuukausiluvuissa ja neljännesluvuissa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala sanoo.

Kuukausi- ja neljännesluvut eivät heitä paljon toisistaan, mutta ne pyörivät juuri nollan molemmin puolin. Taantuman määritelmänä on kaksi peräkkäistä miinusmerkkistä neljännestä.

Hakala ymmärtää, että halutaan tietää, onko talous taantumassa. Hänen mielestään on kuitenkin vaikea tehdä mitään johtopäätöksiä suunnasta, kun luvut pyörivät näin lähellä nollaa.

– Kun tarkkaan tutkitaan, onko taantuma vai ei, nämä luvut saavat turhan suuren merkityksen, Hakala sanoo.

Heinäkuussa…BKT tarkentuu

Tilastokeskuksen syyskuun ja heinä-syyskuun tuotantoluvut ovat alustavia. Ne tarkentuvat kuukausi kuukaudelta. Hakala pitää kuukausi- ja neljänneslukuja paljon tärkeämpänä koko kuluvan vuoden bruttokansantuotelukuja, jotka valmistuvat ensi heinäkuussa.

– Siinä vaiheessa ei kiinnitetä huomiota siihen, oliko tämän neljänneksen luku plus- vai miinusmerkkinen.

Tilastokeskus laskee kuukausittain kansantalouden tuotannonmuutoksen edellisestä kuukaudesta ja vuoden takaa vastaavasta kuukaudesta. Koska kuukaudet eivät ole samanlaisia, lukuja korjataan esimerkiksi työpäivien lukumäärällä.

Kuukausi- ja vuosineljännesten luvut poikkeavat toisistaan, koska niiden korjaukset tehdään eri tavalla. Siten kolme miinusmerkkistä kuukautta voivat olla summana nolla tai jopa plusmerkkinen luku.

Yliaktuaari Hakalan mielestä on vaikea sanoa, kummat luvut ovat ”oikeampia” tai antavat realistisemman käsityksen talouden kehityksestä. Kuukausilukuihin tehdään tarkemmat korjaukset kuin neljänneslukuihin.

– Kun saadaan lopulliset viralliset tilastot, neljännesluvut näyttävät todennäköisesti suuntaa kuukausilukuja paremmin. (HäSa)