Kanta-Häme

Suomi täyttää 100 vuotta - näin sitä juhlitaan Kanta-Hämeessä

Satavuotiasta itsenäisyyttä juhlitaan koko ensi vuoden ajan ympäri maata ja maakuntaa. Tiistaina Raatihuoneella esiteltiin Kanta-Hämeessä Suomi 100 -statuksen saaneita hankkeita ja tapahtumia.

Suuri osa jo julkistetuista tapahtumista on erilaisia kulttuuritapahtumia sekä lasten ja nuorten tapahtumia. Hämeen liiton Suomi 100 -aluevastaava Jaana Laakson mukaan yhä lisää tapahtumia on tulossa.

– Ideointi on aktiivista.

Enemmistö julkistetuista tapahtumista sijoittuu Hämeenlinnaan.

– Täällä juhlavuotta on lähdetty tekemään huomattavan aikaisin, ensimmäiset palaverit järjestettiin jo 2014. Lasten ja nuorten juhlavuoden tapahtumia on pystytty hyvin sulauttamaan Suomi 100 -juhlavuoden kanssa, kaupungin hankekoordinaattori Jenna Kankaanpää kertoo.

Kankaanpää toivoisi joukkoon vielä enemmän lasten ja nuorten ideoimia ja toteuttamia tapahtuma.

– Me autamme, mutta lapset ja nuoret tietävät itse parhaiten mitä haluavat.

Tapahtumille voi hakea Suomi 100 -statusta aina lokakuulle 2017 asti.

Yksi näyttävistä kantahämäläisistä tapahtumista on 2.12. järjestettävä Joulupukkijuna, jota varten ensimmäinen Suomessa valmistunut höyryveturi ”Sohvi” entisöidään. Veturin väritys muuttuu alkuperäisen siniseksi, sen höyrykattilaan vaihdetaan elementtejä ja savupiippu uusitaan alkuperäisasuun.

– Myös kattilanpellit ovat sinistettyä peltiä. Piipusta tupruava valkoinen höyry tuo ajeluun hyvin isänmaalliset värit, Jokioisten museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine maalailee.

Viestintäpäällikkö Päivi Pirttilä valtioneuvoston kansliasta kertoi , että valtakunnallisia hankkeita on varmistunut 500, ja yhteensä erilaisia Suomi 100 -tapahtumia on tiedossa noin 2000. Joukossa on mitä mielikuvituksellisimpia projekteja.

– Eräs herra aikoo äänittää tuhannen suomalaisen laulua ja koota esityksistä Maamme-laulun. HÄSA

Alla on listattu kaikki julkistetut Suomi 100 -statuksen saaneet tapahtumat Kanta-Hämeessä.

Päivän lehti

24.2.2020