Kanta-Häme

Viikonloppuna ratkotaan ponien kenttäratsastuksen ja taitoratsastuksen mestaruudet Hattulassa

Ponien ja suomenpienhevosten mestaruuskisat järjestetään kartanon alueella viikonloppuna. Kesän kilpailua aletaan suunnitella heti edellisten kisojen päätyttyä.
Pälkäneeltä haetut lehtikuusen rungot nosteltiin valmiiksi maastoesteradalle viimeistelytöitä varten. Toimeen tarttuivat Ellen Rydbeck (vas.), Seppo Laine (takana vas.), Antti Luoma, Eveliina Toivonen ja Iida Hast. Kuva: Pekka Rautiainen
Pälkäneeltä haetut lehtikuusen rungot nosteltiin valmiiksi maastoesteradalle viimeistelytöitä varten. Toimeen tarttuivat Ellen Rydbeck (vas.), Seppo Laine (takana vas.), Antti Luoma, Eveliina Toivonen ja Iida Hast. Kuva: Pekka Rautiainen

Suontaan kartanon alue Hattulassa täyttyy tänä viikonloppuna poneista, pienhevosista ja erirotuisista ratsuhevosista, niiden omistajista sekä kisayleisöstä. Mukaan mahtuu myös keppihevosia omistajineen.

Kartanolla järjestetään ponien kenttäratsastuksen SM-kisat sekä Back on Track -taitoratsastuskisat.

Osallistujien ja yleisön lisäksi paikalla on kymmeniä talkoolaisia, sillä iso kisatapahtuma ei syntyisi ilman heitä.

– Meillä on poikkeuksellinen tilanne moniin muihin seuroihin verrattuna, sanovat kisojen pääsihteeri Eveliina Toivonen ja Suontaan kartanon kisojen käynnistäjä ja kehittäjä Seppo Laine.

He molemmat kuuluvat kisat järjestävään seuraan eli Suontaan Ratsastajiin.

– Muilla seuroilla on sata jäsentä, joista kolme osallistuu aktiivisesti toimintaan. Meillä on parikymmentä jäsentä, mutta talkoisiin saamme mukaan sata henkeä, puheenjohtaja Laine sanoo.

Kisajärjestäjänä toista kertaa putkeen

Suontaan Ratsastajat on perustettu nimenomaan kartanon alueella järjestettäviä kisoja varten, eli se ei ole perinteinen harrastus- tai opetusseura.

Seppo Laine kertoo, että viikonlopun tapahtuma on 14. kilpailu Suontakana. Ensimmäinen järjestettiin vuonna 2004, ja sen jälkeen eritasoisia kisoja on ollut lähes vuosittain.

– Ponien suomenmestaruudet ratkottiin meillä viime vuonnakin. Yleensä kisojen järjestämisvastuu kiertää, mutta nyt liitosta päin kysyttiin, voimmeko järjestää kisat toisen kerran peräkkäin, Laine sanoo.

Talkoohommia alueella riittää. Seuraavan kisaviikonlopun suunnittelu alkaa yleensä heti edellisten kisojen jälkeen.

– Kilpailupäivinä töissä on noin 75 talkoolaista, ja kisaviikonloppua ennen mukana on viitisenkymmentä vapaaehtoista.

Talkooväkeä kertyy koko Hämeenlinnan seudulta, ja osa tulee kauempaakin.

– Moni on joko ratsastanut aiemmin tai omistanut hevosen, ja he haluavat olla edelleen mukana hevostouhuissa, kertoo Iida Hast.

Hän on itse ollut mukana Suontaan kisojen järjestelyissä alusta alkaen, kuten Seppo Lainekin. Hast toimii myös lähellä sijaitsevan Hattulan ratsastuskeskuksen yrittäjänä. Suontaan kisoissa hän huolehtii maastoradan toimitsijaporukasta.

Rakennustöitä riittää

Hämeenlinnalainen Antti Luoma on rakentanut kilpailun maastoradalla tarvittavia esteitä pitkin kevättä. Hän on myös suunnitellut maastoradan, kuten viime vuonnakin.

– Siihen tehtiin joitakin muutoksia ja uusia esteitä. Rakentaminen on hyvä aloittaa niin aikaisin keväällä, että maa on vielä roudassa, Luoma kertoo.

Hän on rakentanut esteitä yhdessä Ypäjän hevosopistolla työskentelevän Tapio Franssilan sekä Antti-Pekka Pietilän kanssa. Työ jatkuu aivan kisojen kynnykselle, sillä Luoma halusi rakentaa hautaesteen runkoa ja koristeita lehtikuusesta.

Pälkäneeltä löytyi sopivia runkoja, jotka hän haki paikalle peräkärryllä.

– Tekemistä täällä riittää, on ruohonleikkuuta, maalausta, telttojen ja katosten pystytystä, rakennushommia ja leipomista, Seppo Laine luettelee.

Alue myös koristellaan esimerkiksi näyttävillä kukkalaitteilla juuri ennen kisaviikonlopun alkua.

Kisaviikonlopun aikana osa talkoolaisista myös yöpyy kartanon alueella, kun tekemistä on aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.

Ponien SM-kilpailu järjestettiin Suontaan kartanossa myös vuonna 2006, jolloin mestaruuden voitti kartanon oma tyttö Ellen Rydbeck Marshland Shandylla. Viime vuonna mestaruuden vei Hedwig Wickström Snow Princessillä. HÄSA

 

Kolmipäiväinen tapahtuma

Suontaan kartanon alueella ratkotaan tänä viikonloppuna 19.–21.7. ponien kenttäratsastuksen Suomen mestaruus sekä Back on Track -taitoratsastusmestaruus 2019.

Lisäksi piensuomenhevoset kilpailevat mestaruudesta perjantaina, samoin avauspäivänä järjestetään miniluokka, jossa aloittelevat kilparatsastajat voivat tutustua kenttäratsastukseen.

Ponien SM-kisoissa on kolme osaa, lauantaina koulu- ja rataestekokeet ja sunnuntaina maastoesteratsastus.

Taitoratsastus tekee tuloaan

Sunnuntaina järjestetään myös taitoratsastusosio, joka tekee tuloaan Suomeen. Lajina on maastoesteratsastus.

Taitoratsastuksessa tuomaristo arvioi ratsukon suoritusta numeraalisesti samaan tapaan kuin esimerkiksi taitoluistelussa.

Uusi aluevaltaus Suontaan kisoissa ovat tänä kesänä keppihevoset, joilla on monta omaa kilpailuluokkaa.

Kilpailuihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Päivän lehti

23.1.2020