Kanta-Häme

Suorasanainen piiskuri

Vartalonrakentaja Bull. Niin lukee toimistohuoneen nimikyltissä. Seinälle nostetuissa kuvissa on viimeiseen jänteeseen asti treenattuja ihmisistä. Hoikkia naisia, järkälemäisiä miehiä.
 
Suurimmassa kuvassa on vartalonrakentaja itse, kahden samankokoisen välissä.
 
Mustavalkoinen kuva on otettu kuntosalilla. Paikassa, jossa Jari ”Bull” Mentula on viettänyt lähes koko elämänsä.
 
Nyt Mentula istuu toimitusjohtajan tavoin työpöytänsä takana ja tuijottaa tietokoneen ruutua. Hänen on tehtävä mitä johtajan on tehtävä, joten työpäivään kuuluu enemmän hallintoa kuin treeniä.
 
Mentula on suomalainen kehonrakentaja, joka tunnetaan suurista hauislihaksistaan ja suorasukaisuudestaan.
 
Koko kansan tuntemaksi hän on tullut tosi-tv-sarjasta, jossa ihmiset tekevät puolessa vuodessa täydellisen elämäntapamuutoksen.
 
Mentula on ohjelman vähäsanainen mies, joka sanoo läskiä läskiksi ja piiskaa ylipainoisia ihmisiä nostamaan yhä enemmän rautaa.
 
Suorasanaisuus on tavaramerkki, josta tulee närkästynyttä palautetta.
 
– Kaduilla jotkut tulevat sanomaan minulle, miksi haukun ihmisiä rumiksi. Sen jälkeen kysyn, että missä minä olen niin sanonut. Kun minä sanon läski, tarkoitan ylipainoista ihmistä. Mutta en minä ihmisiä rumiksi hauku, herranjumala sentään, hän parahtaa.
 
Joillekin Mentulan laukomat kommentit ja tapa elää ovat sen verran vaikeita sulattaa, että netin keskustelupalstat täyttyvät vihaisista kommenteista.
 
Ilkeimmissä toivotaan sitä, ettei Mentula itse saisi koskaan omia lapsia.
 
– Ikävintä on selittää taloudessamme asuvalle 9-vuotiaalle tytölle, miksi jotkut kirjoittavat näin. Eihän siinä voi sanoa muuta, kuin että jollakin on todella paha olo.
 
Pään verisuonet pullistelevat treenikuvissa uhkaavan näköisesti. Mentula nostaa rautaa sellaisia määriä, joita tavallinen sohvaperuna tai perusliikkuja ei saisi edes hievahtamaan.
 
Lienee rehellisintä sanoa, että hän todellakin on sen kokoluokan mies, että herättää ristiriitaisia tunteita.
 
Mikä saa ihmisen tavoittelemaan sellaisia lihaksia, sellaista voimaa? Onko se kilpailuviettiä vai ulkonäön palvontaa? Mikä miestä ajaa?
 
– Kehittymisvietti, ei niinkään kilpailuvietti. Kun huomaa, että pystyy muokkaamaan itseään fyysisesti oman unelmansa suuntaan, se antaa vain lisäpotkua.
 
Lihasten kasvattaminen ei ole hätäisen ihmisen hommaa.
 
Mentula on käynyt salilla teini-ikäisestä asti. Jääkiekkojoukkueen kesätreeneissä pojat laitettiin kuntosalille kohottamaan lihaskuntoaan. Pian Mentula huomasi viihtyvänsä salilla paremmin kuin jäällä.
 
Treenit alkoivat viedä tilaa jääkiekon pelaamiselta, mitä muu joukkue ei hyvällä katsonut. Oli tehtävä valinta.
 
Jääkiekko vaihtui päättömään ja rimpuilevaan treenaamiseen. 1990-luvun Suomessa ei vielä ollut nettiä, josta katsoa treeniohjeita, eikä ravinto-oppaita ollut vielä kirjoitettu. 
 
– Harjoittelu oli päätöntä ja tyhmää. Ei tiedetty mistään mitään, mutta silti vedettiin asenteella. 
 
Yöt Mentula työskenteli portsarina toijalalaisen yökerhon ovella. Portsarin hommat hän lopetti vasta vuonna 2007.
 
– Kehonrakennus ja työt ovella eivät sopineet yhteen. Tykkäsin nukkua yöt, ja koska olen tehnyt koko ajan valmennustöitä, en voinut tavata asiakkaitani yöllä siellä ravintolassa.
 
Kun puhutaan kehonrakennuksesta, puhutaan väistämättä myös kielletyistä aineista, kuten anabolisista steroideista ja kasvuhormoneista. Mentulan mukaan dopingia ei pidä sekoittaa kehonrakennukseen ja voimailuun sen enempää kuin muuhunkaan urheiluun.
 
– Luulen, että doping on löytänyt kaikki huippu-urheilun alat vuosia sitten. Eikä missään ole kirjoitettu, ettei tähän pystyisi ilman. Se vaatii kovaa työtä.
 
Treenaamisen kovuus mitataan siinä, miten ihminen sietää kipua ja pystyy vetämään itsensä kerta toisensa jälkeen äärirajoille. Mentulan mukaan psyyken äärirajoille viety treenaaminen on paskaa hommaa. Siitä ei nauti.
 
– Jokainen pystyy vetämään itsensä äärirajoille kerran tai pari, mutta kun se tehdään joka ilta, voi olla, että jossain vaiheessa se koti-ilta tuntuukin mukavammalle. 
 
Mentulan raudanhimo on jalostunut leipätyöksi. Hänen yrityksensä työllistää noin 40 ihmistä. Menestyksestä on kiittäminen äitiä ja isää.
 
– Suurimmat idolini ovat minun vanhempani. He molemmat olivat kovia tekemään työtä, ja se on tärkeimpiä asioita, joita olen heiltä oppinut. Nöyryys tehdä työtä. (LM-HäSa)
 
Minna Akimo

Päivän lehti

9.4.2020