Kanta-Häme

Suoraviivaista taidetta oravan korvakarvalla

Vuonna 1985 Timo Nieminen tuskin osasi aavistaa, että ulkomaisen autolehden sivuilta pinstriping-taiteeseen ensikosketuksensa saatuaan 15-vuotiaasta automaalariopiskelijasta tulisi eräänä päivänä tunnettu artisti koristemaalaamisen kentällä.
 
Pinstraippaus on siveltimellä tehtävää raidoitusmaalausta, joka on ollut vuosikymmenien ajan suosittua muun muassa autojen koristelussa.
 
Tyyliltään pinstripe-maalaus muistuttaa tribaalitatuointia. Nieminen huomauttaa, että täysin suoran viivan maalaaminen vapaalla kädellä ei ole niin helppoa, kuin miltä se saattaa näyttää.
 
– Pinstraippaus on hidasta käsityötä. Kuvioita tehdessä ei parane hötkyillä, sillä virheisiin ei ole varaa. Työ vaatii keskittymistä, Suomen suorimman viivan taitajaksi tunnustettu taiteilija kertoo.
 
Toijalasta Hämeenlinnaan parisen vuotta sitten muuttanut Nieminen on tiettävästi Suomen ainoa pinstraippauksella itsensä elättävä artisti.
 
– Työskentelen koristemaalarina ravikärryjä valmistavan Custom Sulkyn leivissä. 
 
Hän on myös pinstraippauksen vanhin harrastaja Suomessa heti Pekka Mannermaan, oppi-isänsä ja alan pioneerin, jälkeen. Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa Nieminen tunnetaan taiteilijanimellään TiN (suomeksi pelti).
 
Mielikuvitus rajana
Rapakon takana Amerikassa 1950-luvulla autojen kustomoinnin ohessa syntyneen erikoismaalausmuodon nykyversion kehitteli Kenneth Robert Howard, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimeltään Von Dutch. 
 
Legendan mukaan autopajalla työskennellyt Von Dutch maalasi naarmun päälle viivan ja teki sille peilikuvan, josta syntyi hieno kuvio. 
 
– Von Dutch on pinstraippauksen kummisetä, vaikka monille nimi on varmasti tutumpi julkkisten suosimasta vaatemerkistä, Nieminen naurahtaa.
 
Nieminen on koristellut raidoitusmaalaamalla ravikärryjen, autojen ja prätkien ohessa muun muassa myös kitaroita, wc-pönttöjen kansia, nahkatakkeja, nahkalaukkuja ja jopa höyryjyrän.
 
– Maalauspohjalla ei ole väliä, kunhan tärpättiohenteinen emaliväri, jolla ennen maalattiin muuten kylttejä, vain pysyy siinä.
 
Suurimmat linjat Nieminen luonnostelee rasvaliidulla, mutta itse viivat syntyvät erikoisen kuuloisella siveltimellä, jonka tukena on vain rajaton mielikuvitus. 
 
– On tämä tietty välineurheiluakin. Itse pidän siveltimistä, joissa on Siperiasta asti tuotua oravan korvakarvaa.
 
Töitä riittää
Pinstraippaus on vanhoihin autoihin yhdistetyn custom-kulttuurin oma alalaji, joka Niemisen mukaan voi Suomessa erittäin hyvin. Tänä päivänä kynnys aloittaa harrastus on huomattavasti matalampi kuin 1980-luvulla.
 
– Harrastajia ja puoliammattilaisia on paljon. Saatavilla on paljon suomenkielistä kirjallisuutta, välineitä ja kursseja.
 
Nieminen kertoo olevansa valmis neuvomaan taidemuodosta kiinnostuneen alkuun koska tahansa.
 
– Tällä saralla riittää tekemistä. Työt eivät vähene, vaikka artisteja tulisi lisää. Se tarkoittaa vain, että jokainen tekisi alaa tunnetummaksi omalta osaltaan.
 
Hänen mukaansa hienointa pinstraippaamisessa on itsensä kehittäminen ja uuden luominen. Lähes 30 vuoden kokemuksen jälkeen Niemisellä on yhä toteuttamattomia unelmia.
 
– Aion vielä jonakin päivänä koristella paloauton tai sellaisen sanfranciscolaisen ratikan, Timo ”TiN” Nieminen haaveilee. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic