Kanta-Häme

Suosikkia etsitään vielä

Kantahämäläiset kokoomusvaikuttajat eivät vielä maanantaina halunneet lähteä nimeämään suosikkejaan puolueen uudeksi puheenjohtajaksi ja loppukauden pääministeriksi.

Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen kertoo, että hänellä on ykkössuosikki, mutta hän on sopinut tämän kanssa pitävänsä nimen vielä toistaiseksi omana tietonaan.

– Suosikkini löytyy tästä joukosta, josta puheenjohtaja todennäköisesti valitaan – siis Jan Vapaavuori, Petteri Orpo, Paula Risikko, Henna Virkkunen, Alexander Stubb, Piia-Noora Kauppi ja Taru Tujunen. Siinä se kovin kärki on, Heinonen sanoo.

Jyrki Kataisen luopumisilmoitus ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Noin vuosi sitten kirjoitin aiheesta omaan vihkoseeni käytyjen keskustelujen perusteella. Minulle syntyi silloin tunne, että on todennäköistä, että tämäntyyppinen ratkaisu tulee tapahtumaan, Heinonen sanoo.

Hän itse ei puolueen puheenjohtajuutta tavoittele, mutta varapuheenjohtajan paikka saattaa kiinnostaa. Hän kertoo vastanneensa jo pari kuukautta sitten pyyntöön lähteä ehdolle.

– Olen luvannut harkita asiaa. Katsotaan nyt kuitenkin ensin, minkälainen tästä kokonaisuudesta muodostuu. Lopullisen päätökseni teen muutaman viikon sisällä, kun puheenjohtajaehdokkaatkin tulevat julki, Heinonen sanoo.

Uudistumistalkoot tulossa

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ei ole vielä ehtinyt muodostaa lopullista mielipidettä Kataisen seuraajasta. Hän nostaa esiin Stubbin, Virkkusen, Vapaavuoren, Orvon ja Risikon.

– Toivon, että saamme monta ehdokasta, joiden välillä pääsemme käymään hyvät keskustelut. Kenen johdolla uudistustyö parhaiten onnistuu, siitähän tässä on kysymys, Grahn-Laasonen sanoo.

Helsingin Sanomat nosti hänet maanantaina esiin mahdollisena tulevaisuuden nimenä. Grahn-Laasonen myöntää, että häntä on kyselty ehdokkaaksi varapuheenjohtajakisaan.

– Olen vastannut, että pohdin asiaa. Meillä on puolueessa selkeästi tarvetta miettiä uudistumista ja miten tulevaisuutta kohti mennään. Siinä talkoissa pitää kaikkien olla mukana miettimässä, mitä itsellä on annettavaa, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän kertoo tekevänsä päätöksensä mahdollisesta varapuheenjohtajaehdokkuudestaan Hämeen Kokoomuksen piirikokoukseen mennessä, joka järjestetään huhtikuun lopulla.

– Tilanne on niin uusi, että nyt pitää miettiä puolueen tulevaisuutta. Vaikka tämä on nimikeskustelua, toivoisin että samalla puhuttaisiin myös puolueen linjasta, tekemisen tavasta ja kokoomuksen arvoista, Grahn-Laasonen sanoo.

Pääministerin ydinryhmästä

Kokoomuksen Hämeenlinnan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Keijo Suomalainen ei ole päättänyt omaa suosikkiaan. Hän on kuitenkin tutkaillut mahdollisten johtajanimien taustoja.

– Kolmea, neljää henkilöä nyt tässä puntaroin, Suomalainen kertoo.

Hänen mukaansa tulevan puheenjohtajan tulisi pystyä johtamaan hallituksen työskentelyä ja tekemään vaadittavia toimenpiteitä.

– Ensi vuoden budjettia tehtäessä tarvitaan jämäkkää henkilöä, joka näkee kokonaisuuden. Silloin se tarkoittaa, että hänen pitää olla hyvin lähellä pääministerin ydinryhmää. Ministereissä on hyviä ehdokkaita, mutta myös eduskuntaryhmässä on sopivia henkilöitä, Suomalainen pyörittelee.

Riihimäellä yhteispäätös

Riihimäen Kokoomuksen puheenjohtaja ja puoluekokousedustaja Riku Bitter ei niin ikään osaa vielä sanoa, ketä kannattaa puheenjohtajaksi.

– Onhan näitä nimiä esitelty julkisuudessa, kyllä se varmaan siitä joukosta löytyy, Bitter sanoo.

Hän arvioi, että riihimäkeläiset puoluekokousedustajat tekevät päätöksensä porukalla.

– Meillä on viisi kuusi ääntä, joten varmaan tästä asiasta yhdessä sovitaan.

Hänen mukaansa ennen Kataisen lähtöilmoitusta pidetyssä yhdistyksen kevätkokouksessa keskityttiin muihin asioihin kuin puheenjohtajavalintaan.

– Kyllä tämä meille oli yllätys. Merkit viittasivat vähän toiseen suuntaan, Bitter sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic