Kanta-Häme

Suositus vähensi makean myyntiä yläkouluissa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yläkoulut noudattivat Opetushallituksen ja Kansanterveyslaitoksen suositusta makeanmyynnin lopettamiseksi vaihtelevasti. Vuonna 2007 annetun suosituksen jälkeen laski erityisesti sokeristen virvoitusjuomien myynti automaateista, 22 prosentista 9 prosenttiin.

Automaattimyynnin lasku on väittelijä Rami Kankaanpään mukaan hyvä siksi, että automaateissa limsat ovat usein jatkuvasti saatavilla.

– Silloin niitä litkitään pitkin päivää, mikä on huono erityisesti hampaiden kannalta, sillä happohyökkäys ei pääse lainkaan taukoamaan, sanoo hammaslääkäri Kankaanpää.

Suomen kaikki yläkoulut kattaneessa tutkimuksessa havaittiin, että sekä kouluaikainen tupakointi että napostelu olivat yleisimpiä kouluissa, jotka sallivat koulualueelta poistumisen välituntien aikana tai jotka eivät pystyneet kieltoa valvomaan.

– Näissä kouluissa oppilaat myös ostivat tupakkaa ja naposteltavaa lähiseudun kioskeista, kaupoista ja huolto-asemilta useammin kuin muissa kouluissa, kertoo Kankaanpää.

Koulussa myynti lisää napostelua

Tutkimuksen mukaan koulualueella tapahtuva makeanmyynti lisäsi oppilaiden kouluaikaista makean napostelua. Kankaanpään mukaan tulokset vahvistavat sitä käsitystä, että kouluympäristöllä on tärkeä rooli elintapojen oppimisessa, niin hyvässä kuin pahassa.

– Koulu on potentiaalinen ympäristö edistää nuorten terveyttä, mutta pahimmassa tapauksessa se voi olla myös paikka oppia epäterveellisiä tapoja, kuten tupakointia tai makean napostelua, usein vanhempien tietämättä.

Kankaanpää peräänkuuluttaa kouluihin pysyvää, mieluiten ylös kirjattua linjausta, joka voisi käsittää muun muassa makeiden tuotteiden myynnin lopettamisen ja terveellisten tuotteiden tarjoamisen niiden sijaan.

– Terveellisestä vaihtoehdosta on tehtävä epäterveellistä helpompi valinta, niin hinnaltaan kuin saatavuudeltaankin.

Rami Kankaanpään sosiaalihammaslääketieteen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa ensi viikon perjantaina. (HäSa)