Kanta-Häme Hämeenlinna

Superelämän poweria ja kylähulluutta ilman häpeää - 50-vuotias Sana Mustonen menee avojaloin kauppaan ja huulipunassa metsään

Sana Mustonen provosoi tarkoituksella, mutta hänestä löytyy myös pohdiskeleva puoli. Sanoittajana hän haluaa herättää ihmiset huomaamaan elämän pieniä juttuja.

Kylähullu. Sosiaalinen erakko. Vihaa lokerointia.

Näin kuvailee renkolainen sanoittaja ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten kolumnisti Sana Mustonen itseään. Perjantaina, 14. elokuuta hän täyttää 50 vuotta.

Mustosella on päällään kirkkaanpunaista huulipunaa ja samanvärinen mekko. Kirkkaanpunainen vaikuttaa pliisulta, kun Mustonen avaa suunsa.

Nainen nauraa ja puhuu isoon ääneen. Hän huitaisee kädellään vaaleat hiuksensa pois kasvoiltaan ja varoittaa portailla olevista papanoista. Lemmikkilammas on käynyt popsimassa verannan kukat.

Mustonen kohtaa vieraan ilman protokollaa tai kursailua ja puhuu kuin kauan tuntemalleen tutulle.

– Selvästi mä olen jonkinlainen kylähullu. Itse olen sen luonut, koska sitten voi tehdä melkein mitä vaan, Mustonen nauraa.

Kylähulluus kannattaa, koska silloin ei tarvitse hävetä.

Sana Mustonen ei pidä itseään taiteilijana, vaikka osaa arvostaakin omaan ammattitaitoaan. Hän viihtyy hyvin Rengossa ja ottaa maalla asumisesta kaiken hyödyn irti. Hänen kotonaan on ollut vuosien aikana lukemattomia eri eläimiä. Kuva: Sara Aaltio
Sana Mustonen ei pidä itseään taiteilijana, vaikka osaa arvostaakin omaan ammattitaitoaan. Hän viihtyy hyvin Rengossa ja ottaa maalla asumisesta kaiken hyödyn irti. Kuva: Sara Aaltio

Taistelua lokerointia vastaan

Kodin sisustus kertoo, että nainen viihtyy metsässä. Sienten lisäksi nainen kantaa kotiinsa kiviä, sulkia, linnunjalkoja, eläinten pääkalloja. Mustosen mukaan hänen esiäitiään pidettiin noitana, joten hän vain vaalii suvun perinteitä.

Lokerointia vastaan hän käy omaa taisteluaan.

– Haluan välillä provosoida oletettuja asioita vastaan. En voi ymmärtää, miksi sienimetsässä ei voisi olla huulipunaa ja Chanelvitosta.

Nuorena Mustonen väänsi tukkansa joko irokeesiksi tai rockabilly-malliin tilanteen ja bileiden mukaan.

Se, että Mustonen talsii Rengon kyläkauppaan kylpytakissa ja avojaloin, ei kuitenkaan ole provosointia, vaan maalaiselämää.

– Kerran ollaan maalla, hyödynnän sitä. Maalla ei tarvitse olla turhan tarkka.

Mustonen kertoo lapsuudestaan:

”Sitä et varmasti kirjoita sinne”

Mustonen ei siis häpeä mitään, vaikka onkin välillä tehnyt ”idioottimaisia juttuja, eronnutkin monta kertaa.”

Jonkin pienen asian tekeminen toisin olisi voinut vaikuttaa niin moneen muuhun asiaan.

Mustonen puhuu elämästään räväkästi ja avoimesti. Hän haluaa testata, mitä kuulija kestää. Heti perään hän kajauttaa: ”Sitä et varmasti kirjoita sinne” ja nauraa rätkättää päälle.

Kun puhe kääntyy työhön, nainen muuttuu analyyttiseksi ja rauhoittuu.

– En häpeä edes sitä, että nyt on huono rahatilanne. En tavallaan mahda sille mitään. Ajattelen, että tsekkaan nyt tämän tilanteen.

Tilanteella hän tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä vanhan liiton iskelmä ei juuri soi radioissa.

Mustosen 11 vuoden house writer -sopimus Warner Chappell Musicin kanssa päättyi viime vuoden kesällä.

Mustonen ymmärtää, ettei levy-yhtiön kannata panostaa nyt iskelmään.

– Kyllä niitä hittejä jossain vaiheessa rupeaa tulemaan. Luotan siihen, että vielä Sanan tekstit soivat. Nyt on odottelua.

Mustonen kertoo nuoruudestaan:

Onnellisten tähtien alla

Mustosen elämässä monet ovet ovat avautuneet pyytämättä ja ”asiat ovat vain tulleet eteen”.

– Pääsin 19-vuotiaana Radio Janneen töihin ensin toimitusharjoittelijaksi, sitten radiotoimittajaksi. Ei mulla koulutusta ollut, satuin vain soveltumaan siihen. Hämeen Kansaan piirsin vuoden poliittista sarjakuvaa, vaikka en ollut juurikaan piirtänyt. Minulta pyydettiin novelleja kauhuantologiaan, Mustonen kertoo esimerkkejä.

Kun nainen palasi viikonlopun jälkeen kotiin miesystävänsä luota Porista, oli hänen pihaansa ilmestynyt kaksi mottia polttopuita. Se oli naapurin syntymäpäivälahja.

– Onko väärin sanoa, että olen syntynyt onnellisten tähtien alla? Siitä olen iloinen, että mulla on superelämän poweria, mikä varmaan on yksi asia, mikä minussa monia ärsyttää.

”Osaan vain työni hyvin ja olen ylpeä siitä”

Tietysti 50 vuoteen on mahtunut ikäviäkin asioita, mutta niitä Mustonen ei kauan noteeraa. Itkut itketään ja sitten mennään vauhdilla eteenpäin.

– Tällä hetkellä voi olla vaikka mitä paskaa, mutta tunnin päästä voi olla jo hemmetin hienoa. Ei ikinä voi tietää. Elämässä on just se.

Mustonen näkee, että hänen tehtävänsä tekstin kirjoittajana on saada ihmiset tajuamaan elämän pieniä kivoja juttuja. Arvostamaan sitä, mitä on. Pessimistiselle ihmiselle aurinkokin voi paistaa liian kuumasti.

– Se on minun tehtäväni. Kun kirjoitan, niin siinä voi vaikuttaa ihmisiin.

Mustonen vieroksuu sitä, jos joku erehtyy kutsumaan häntä taiteilijaksi.

– En minä mikään taitelija ole. Osaan vain työni hyvin ja olen ylpeä siitä. Ei siinä ole mitään glooriaa.

Mustonen kertoo millainen aikuinen hän on:

Kuka on kirjoittanut noin hyvän tekstin?

Mustonen kertoo, kuinka radiotoimittaja pyysi häntä kommenttia, koska hänen sanoittamansa kappale oli listaykkösenä.

– Sanoin, ettei se ole minun. Kuuntelin kappaleen ja iski kateus, kun joku oli tehnyt niin hyvän tekstin. Kyllä mäkin olisin osannut.

Lopulta Mustonen tajusi, että kappale olikin hänen käsialaansa. Tekstit voivat päätyä valmiisiin kappaleisiin jopa vuosien viiveellä, joten ne ehtivät helposti unohtua.

Tilanne nauratti Mustosta, mutta ainakin sanoittaja on rehellisen ylpeä ammattitaidostaan.

Työrintamalla kaikista suurimmaksi saavutukseksi Mustonen nimeää Syksyn Sävelen voiton vuonna 2013. Mustosen sanoittama ja Suvi Teräsniskan esittämä Täydellinen Elämä vei voiton kirkkaasti. Samassa kisassa oli toinenkin Mustosen teksti Pirun Polkka Pate Mustajärven esittämänä.

– Kun Sana lähtee Rengosta Syksyn Säveleen, sillä on siellä kaksi tekstiä.

 

Sana Mustonen viihtyy tuntikausia metsässä. Hän saattaa laittaa sienimetsään huulipunaa ja hajuvettä, tai vastaavasti mennä kauppaan ilman meikkiä ja avojaloin. Kuva: Sara Aaltio
Sana Mustonen viihtyy tuntikausia metsässä. Hän saattaa laittaa sienimetsään huulipunaa ja hajuvettä, tai vastaavasti mennä kauppaan ilman meikkiä ja avojaloin. Kun muilla ihmisillä on puutarha, hänellä on päätarha. Kuva: Sara Aaltio

Elämänsä suurimmaksi menestyksekseen nainen nimeää ehdottomasti kolme lastaan.

– He ovat antaneet minulle eniten. He ovat eläneet niin kuin ajattelen, että lasten tulisi elää.

Ei liene yllättävää, ettei Mustonen odota erityistä viidenkympin villitystä. Miten sellainen edes erottuisi hänen elämänmenostaan?

– Ensin ajattelin, etten juhli syntymäpäiviä. Sitten mietin, että kai 50 vuotta on jonkun arvoista. Teen kakun ja kutsun muutaman sukulaisen. HÄSA

Mustonen kertoo millainen 50-vuotias hän on:

Sana Mustonen

Syntynyt Helsingissä 14.8.1970.

Asuu kolmen lapsensa kanssa Rengossa.

Omistaa 2 koiraa, 6 kissaa, ponin ja lampaan.

Sana on ristimänimi, ei taiteilijanimi.

”Kuka hullu sanoittaja ottaisi taiteilijanimekseen Sanan, niin kuin ei mitään muuta olisi keksinyt? Pikkusiskoni on Soma, ja hän teki nuorena mallintöitä.”

Työ

Tekee sanoituksia monille suomalaisille iskelmäartisteille ja yhtyeille. Sanoittanut muun muassa Robinin Frontside Ollien ja Yö-yhtyeen Yhteinen Sydän – kappaleen. Kirjoittanut myös seitsemän runokirjaa.

Kirjoitti useita tekstejä kesällä ilmestyneelle JP Leppäluodon Piilevää Pimeää -albumille.

”Olen päässyt kokeilemaan muutakin kuin iskelmää ja laajentamaan repertuaariani.”

Se, etteivät ihmiset ole kiinnostuneita kappaleen sanoittajasta, vaan pelkästään esittäjästä, ei ärsytä.

”Olen tehnyt tätä niin pitkään, että tiedän, että näin se menee. ”

Sanoittajan riesana maneerit

Toistuvat aiheet, lauseet ja sanat.

”Ne pitää tiedostaa. Yritän työstää, etteivät kappaleet aina olisi niin toiveikkaita. Sana ”sielu” toistuu minulla usein.

Lahjakkuus sanoittajana

Perustuu hyvään rytmi- ja sävelkorvaan.

”Teen teknisesti hyviä tekstejä, jotka istuvat biisiin. Sanoitukset syntyvät elämänkokemuksesta, kaikesta, mitä näen ja kuulen. Se ei tapahdu tietoisesti, vaan asiat pompsahtavat mieleen. Kaikki omat sekä kavereiden seurustelukumppanit on käytetty.

Sanoitukset ovat pärjänneet monissa valtakunnallisissa kilpailuissa.

Haaveena päästä sanoittamaan kappale Vesa Matti Loirille.

Mustonen pohtii, miltä hänen tulevaisuutensa näyttää:

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic