Kanta-Häme

Superkoira Sonic tanssii huipulla

Mustaan kokovartalopukuun verhoutunut hahmo hiiviskelee keinoviheriöllä jännärimusiikin tahtiin. Koira seuraa tarkasti ohjaajansa kannoilla, ja käy sanattomasta käskystä kähveltämässä korun jalustalta.

Seuraavaksi kehään kipittää valkoinen pieni karvaturri, joka matkustaa tottuneesti kissimirrinä konttaavan emäntänsä selän päällä. Tällaista on koiratanssin SM-kisoissa. Yleisöllä on hauskaa, mutta lajia ensimmäistä kertaa seuraavalle mieleen hiipii kysymyksiä.

Onko tämä vitsi? Ovatko nämä ihmiset aivan sekaisin?

Vähän molempia, vastaa peräti kolmen eri länsiylämaanterrierinsä kanssa kisaava ”kissimirri” Salla Haavisto.

– Tämä näyttää vitsiltä, mutta on yksi vaikeimmista koiran kanssa kilpailtavista lajeista. Lajissa saa toteuttaa itseään ja olla hassu. Tässä kysytään myös omistajien esiintymisenhalua, lauantaina myös Lumikkina ja jäniksenä esiintynyt Haavisto kertoo.

Koiralta tanssiminen vaatii tottelevaisuutta, tarkkuutta ja hyvää muistia. Erilaisia liikkeitä ja temppuja voi olla puolensataa ja ohjelmanumero kestää pidempään kuin vaikkapa agilityssa.

Ohjaajalta vaaditaan taiteellista silmää, rytmitajua, koiranohjaustaitoa ja kykyä luoda koreografia. Hyvä pokka ei ole pahitteeksi. Harrastusta saa selitellä.

– Yleensä minulta kysytään, että kannatko sinä sitä koiraa sylissä ja tanssit? Haavisto nauraa.

Taso on kova

Koiratanssissa kilpaillaan kahdessa sarjassa: heelwork to musicissa koira seuraa ohjaajaansa musiikin tahdissa. Suositumpi sarja on freestyle, jossa koira ja ohjaaja esittävät vapaan koreografian musiikin soidessa.

Sarjan moninkertainen Pohjoismaiden mestari on ihan pelle. Tai vielä hetki sitten hän oli Super Mario, mutta Sini Eriksson on käynyt sarjojen välissä vaihtamassa kostyymin. Koira on sama, nelinkertainen tanssin PM-mestari ja agilityn MM-hopeamitalisti, shetlanninlammaskoira Sonic.

Kahdeksanvuotias Sonic ja Eriksson veivät sirkus-ohjelmallaan freestylen voiton myös Janakkalassa. Pari varmasti harjoittelee aivan kamalasti.

– Ohjelmaa olen rakentanut viime joulukuusta, mutta emme enää juurikaan harjoittele, Eriksson vähättelee.

Pohjatyö, tottelevaisuuden sekä koiran ja ohjaajan yhteistyön rakentaminen huipputasolle kestää kuitenkin vuosia. Ensimmäisen SM-tanssinsa yksivuotiaana voittanut Sonic on nyt kahdeksanvuotias.

– Taso on nykyään paljon aiempaa kovempi, Eriksson kehuu.

SM-kilpailuihin ei osallistunut yhtäkään miesohjaajaa. Miksi ei?

– Jaa-a. Maailmalla miehiä kilpailee vaikka miten paljon. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic