Kanta-Häme

Supersöpö ja röyhelöinen lolita muuttuu koko ajan, eivätkä housutkaan ole enää kiellettyjen listalla – video

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Hämeenlinnassa järjestetyssä lolitatapahtumassa nähtiin huikeita hameita ja hattuja, mutta myös housuja.
Lolita-tapahtuman teemana oli Witches´ Follies ja tietenkin heti ensimmäisen muotinäytöksen lopuksi tapahtuu murha. Murhaajaa etsittiinkin sitten koko loppupäivä. Kuva: Tomi Vesaharju
Lolita-tapahtuman teemana oli Witches´ Follies ja tietenkin heti ensimmäisen muotinäytöksen lopuksi tapahtuu murha. Murhaajaa etsittiinkin sitten koko loppupäivä. Kuva: Tomi Vesaharju

Vanajanlinnan käytävät pursuavat röyhelöitä, komeita pönkkähameita, kimaltelevia kenkiä ja päähineitä, joiden lennokkuutta kahlitsee vain mielikuvituksen puute.

Tamperelainen Milla Bergqvist ja helsinkiläinen Anni Viherä innostuvat esittelemään hamekerroksiaan linnan ala-aulassa. Alushameita on oltava paljon, jotta hame leijuisi naisen ympärillä ihan oikeaoppisesti.

– Minulla on neljätoista lolita-asua, mutta olen alkanut kierrättää niitä. Kaikkea ei voi ostaa uutena, Milla Bergqvist kertoo.

Naiset sanovat käyttävänsä lolita-asuja paljon.

– Etenkin vanhat rouvat tykkäävät asuista.

Ei muotia, taideteoksia

Keskustelu kääntyy lolitatapaamisessa automaattisesti muotiin. Oikeastaan kyseessä ei ole edes muoti, vaan asut ovat taideteoksia.

– Lolita on harrastus, josta löytää koko ajan jotakin uutta. Olen oppinut harrastuksen aikana esimerkiksi ompelemaan, helsinkiläinen Katariina Lehojoki korostaa.

Lehojoki oli pukeutunut lolitaksi poikatyyliin, sillä hän on mieluummin housuissa kuin hameessa.

– Koen tämän tyylin omakseni, Lehojoki tunnustaa.

Katariina Lehojoki on ollut yli kymmenen vuotta intohimoinen lolitaharrastaja. Kuva: Tomi Vesaharju
Katariina Lehojoki on ollut yli kymmenen vuotta intohimoinen lolitaharrastaja. Kuva: Tomi Vesaharju

Mukana myös miehiä

Lolitatapaamisessa on oikeastaan kaikki sallittua. Vaikka lolitat rakastavatkin kaikkea yltiönaisellista, oli Hämeenlinnassa mukana kourallinen miehiäkin. Tilaisuuden järjestäneen Helloconin puheenjohtaja Tuulia Lautamaja sanoo, että miehiä on ollut tapaamisissa jo pitkään, mutta he ovat selvä vähemmistö.

– Lolitakulttuuri muuttuu koko ajan. Se on paljon muutakin kuin söpöjä röyhelöitä tai vaaleanpunaista, Lautamaja huomauttaa.

Ensimmäiset lolitat tulivat Suomeen jo 1980-luvun lopussa, mutta ilmiö voimistui entisestään 2000-luvulla, kun Tuulia Lautamaja alkoi harrastaa lolitamuotia. Mitä kauemmin tyyli on ollut Suomessa, sitä enemmän siihen on liitetty erilaisia trendejä.

– Tämä on siitä mukavaa, että voit olla juuri niin luova kuin haluat ja koota sellaisen asukokonaisuuden kuin mielesi tekee. Viime aikoina on alkanut näkyä yhä näyttävämpiä asuja, Lautamaja sanoo.

Hämeenlinnan muotinäytöksessä nähtiin myös shortseja, mutta ne eivät ole suoranaista lolitamuotia, vaan ns menhera-muotia.

– Se ottaa kantaa mielenterveysongelmiin ja on ihan uusi ilmiö, Lautamaja sanoo.

Toisten tapaaminen tärkeää

Atiivista lolitakulttuuria Suomen eri puolilla ylläpitävän Helloconin eli Helsinki lolita conventionin tapahtuma on ensimmäinen Helsingin ulkopuolella järjestetyistä tilaisuuksista.

Kaksipäiväisen tapahtuman teemana on taikuus ja erilaiset murhamysteerit. Ensimmäinen murha tapahtuikin heti tapahtuman ensimmäisen muotinäytöksen lopussa.

– Tapahtumien merkitys on suuri, sillä lolitat tahtovat tavata toisiaan vain facebookissa tai korkeintaan eri kaupungeissa järjesteyissä miiteissä. Näin tutustuu ihan eri tavalla toisiin alan harrastajiin, Lautamaja sanoo. HäSa

 

Lolita kapinoi

Lolitamuoti on Japanista lähtöisin oleva katumuotityyli.

Tyylin suosio kasvoi 2000-luvulla, kun japanilaiset visual kei-yhtyeet yhdistivät musiiikiinsa lolita-asuja.

Tyyli pohjautuu viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon muotiin.

2013järjestettiin ensimmäinen Hellocon Helsingissä.Helloconista tuli yhdistys vuonna 2017.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic