Kanta-Häme

Supersosiaaliset islanninhevoset osaavat tölttiä ja passia

Satunnaisessa kohteessa numero kaksi asuu supersosiaalisia islanninhevosia. Ne osaavat tölttiä ja passia.

Musta islanninhevonen Kaspar astelee kohti ja työntää turpansa tarjolle: Saisiko herkkuja tai rapsutuksia? Laumanjohtajan kannoilla aitauksen reunalle tulla töpöttelee puolenkymmentä muutakin pitkäkarvaista, lyhytjalkaista ja tukevarunkoista kavioeläintä.

– Nämä ovat kuin koiria, aina tervehtimässä kaikkia, hevosyrittäjä Johanna Jussilainen nauraa ja hätistelee eläimiä loitommalle.

Nyt ollaan islanninhevostalli Rimurissa Hämeenlinnan Hauholla lähellä Pirkanmaan rajaa. Sieltä on kymmenkunta kilometriä Suomen väestölliseen keskipisteeseen. 

Jos tarkkoja ollaan, satunnaisgeneraattorin arpomat koordinaatit 61.20 astetta  pohjoista leveyttä ja 24.69 astetta itäistä pituutta osoittavat läheiselle hakkuuaukealle. Muutaman vuoden ikäisiä kuusentaimia kasvaa tien molemmin puolin. Lähimpänä tallia on tuore hakkuu, jonka jäljiltä tukkipinot odottavat vielä noutamista.

– Se oli meidän metsää, oli tullut kasvunsa päähän. Jos ei mitään olisi tehty, kuoriaiset olisivat syöneet puut, Jussilainen sanoo.

Islanninhevoset ovat vakaita ja tasaisia vaeltajia, joten niitä käytetään usein maastoratsastuksessa. Toisinaan hevosyrittäjää vähän harmittaa, kun lähimetsiä on jouduttu hakkaamaan. Polut ja maisema häviävät ja maasto myllätään uudistusistutuksia varten moneksi vuodeksi lähes kulkukelvottomaksi. Metsänomistajana hän ymmärtää silti tämänkin.

– Sitten reittejä pitää vain muuttaa. Kyllähän täällä kaikesta huolimatta maastoja riittää, hän sanoo.

Johanna Jussilaisella oli hevostalli Tuusulan Hyrylässä jo 1990-luvun alussa. Hän muutti perheensä ja 12 hevosensa kanssa Hauholle 2004, kun Hyrylän entinen maalaiskylä alkoi kasvaa liian ahtaaksi ja kaupunkimaiseksi hevosten pitoon.

– Etsimme nelisen vuotta maapaikkaa eteläisestä Suomesta. Kun tämä tuli myyntiin ja tulimme katsomaan, kaupat tehtiin samana päivänä, hän kertoo.

Valinnan ratkaisi paikan sijainti. Tila on muutaman kilometrin päässä Tampereen ja Lahden valtatiestä, juuri kaupunkien puolivälissä. Helsinkiinkään ei ole kuin 135 kilometriä. Lähimpään kauppaan

Hauholle on noin 9 kilometriä, Hämeenlinnan torille vajaat 40 kilometriä.

Jussilainen ei ole Pyhälammin kyläksi kutsutun talorykelmän ainoa hevostilallinen. Naapuriin muutti vuosi sitten suomenhevosia ja eestinhevosia kasvattava talliyrittäjä, hänkin jostain pääkaupunkiseudulta päin. Sen sijaan vastapäinen lehmikarjatila lopetti toimintansa jokunen vuosi sitten.

Islanninhevosia oli Suomessa vain parisen sataa yksilöä, kun Johanna Jussilainen aloitti talliyrittäjänä. Nyt määrä on yli 3 500.

Jussilainen uskoo, että islanninhevosten erikoisaskellajit ovat vaikuttaneet suosion kasvuun. Ne tuovat harrastukseen oman lisänsä. Yleensä hevoset osaavat käydä, ravata ja laukata, mutta issikoilla on lisäksi ratsastajalle tasaista ja mukavaa menoa tarjoava töltti sekä laukkaa nopeampi passi. 

Sosiaaliset ja helposti lähestyttävät islanninhevoset ovat erityisesti ”tätiratsastajien” suosiossa. Monet aikuiset ovat siksi innostuneet verestämään muistojaan tai aloittamaan kokonaan uuden harrastuksen.

Vaikka issikka on vain ponin kokoinen, se on oikea hevonen ja varsin vahva. 

– On meillä silti 80 kilon painorajoitus, Johanna Jussilainen sanoo. Niin on mukavampaa sekä hevoselle että ratsastajalle.

Talvisin Rimurin tallilla ja koko Pyhälammin kylässä on aika hiljaista. Viikoittain arki-iltaisin käy sentään sen verran ratsastuksen harrastajia aina Tamperetta myöten, ettei emännän tarvitse itse liikuttaa kaikkia hevosia.

Keväästä myöhäiseen syksyyn mökkiläisten tulo tuplaa Hauhon asukasmäärän. Silloin pidetään maasto- ja kenttäratsastustuntien lisäksi esimerkiksi pilates- ja joogaratsastuskursseja ja tölttipäiviä. 

Sarjassa vieraillaan Random Point Generatorin arpomissa paikoissa. Arvonnan lähtöpisteenä on Suomen väestöllinen keskipiste Hauholla Hämeessä. Aluksi arvotut paikat jäävät sadan kilometrin säteellä piirrettyyn ympyrään, josta edetään vähitellen kauemmaksi vuoden varrella.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic