fbpx
Kanta-Häme

Supikoira on haitallinen vieraslaji, jonka leviämiseen halutaan tiukka stoppi

Supikoirasta tulee rauhoittamaton, mutta ei lainsuojaton. Haitallisena vieraslajina sen pyytämistä tullaan helpottamaan.

 

Saksanmetsästysterrieri Hilma nuuhkii ladon alustaa innostuksesta vapisten. Oskari Tenhunen katselee vierestä, kun se saa vainun supikoirasta ja painuu ladon alle.

– Supikoirametsästys on tärkeää riistanhoitotyötä. Metsästysseurojen pitäisi tehdä mahdollisimman paljon sen eteen, että lajin määrää saataisiin vähennettyä. Pois sitä ei Suomesta enää saada, Tenhunen sanoo.

Supikoira on yksi niistä 12 lajista, jotka EU lisäsi vuonna 2017 torjuttavien erittäin haitallisten vieraslajien luetteloon.

EU velvoittaa jäsenmaitaan torjumaan näiden lajien leviämistä. Supikoiraa ollaankin siirtämässä pois metsästyslain ja pyyntirajoitusten piiristä.

Hämeenlinnalainen Oskari Tenhunen aloitti metsästyksen 13-vuotiaana isänsä jalanjäljissä. Tenhunen pyytää vuodessa useita kymmeniä supikoiria yhdessä saksanmetsästysterrierinsä Helmin kanssa. Kuvaaja: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnalainen Oskari Tenhunen aloitti metsästyksen 13-vuotiaana isänsä jalanjäljissä. Tenhunen pyytää vuodessa useita kymmeniä supikoiria yhdessä saksanmetsästysterrierinsä Helmin kanssa. Kuvaaja: Pekka Rautiainen

Jos hallituksen esitys menee läpi, tulee supikoirasta rauhoittamaton ja sitä voi metsästää metsästyskortitta ympäri vuoden. Pyyntivälineisiin tulisi lisäyksinä keinovalon käyttö haaskapyynnissä sekä rautapyynti.

Supikoira on peräisin Kaakkois-Aasiasta. Suomeen se levisi istutuksista entisen Neuvostoliiton puolelta ja turkistarhoista karkulaisena. Ensimmäiset yksilöt tavattiin maassamme 1930-luvuilla. Jo 1970-luvun puolivälissä supikoiran saavutti Keski-Suomen. Nyt laji on yleinen koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Julkisuudessa supikoiran tulevasta asemasta on käytetty sanaa ”lainsuojaton”. Termi on Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Holmalan mukaan väärä.

– Jos supikoirasta tulee rauhoittamaton, tulee pyynnissä jatkossakin huomioida eläinsuojelulaki ja metsästyksen eettisyys, hän painottaa.

Samaa korostaa Tenhunen.

– Jotta supikoiran metsästys on eettistä, tulee saaliseläimiä pyytää henkilö, jolla on siihen ammattitaito ja oikeat välineet.

Tenhusen näkemyksen allekirjoittaa myös Suomen Riistakeskuksen Etelä-Hämeen riistasuunnittelija Marko Muuttola.

– Jos kuka tahansa voi keinolla millä hyvänsä yrittää tappaa supikoiran, on liikenteessä kohta kaikenlaista haavoittunutta yksilöä. Ne saattavat mennä metsästäjien syyksi.

Saksanmetsästysterrieri Hilmaa ei ole tarvinnut varsinaisesti kouluttaa supikoirajahtiin. Siitä on pitänyt huolen rodun voimakas metsästysvietti, jota Tenhusen on vain pitänyt sopivasti vahvistaa. Kuvaaja: Pekka Rautiainen

 

Kolmikko nostaa esiin epäkohdan mahdollisen rautapyynnin sallimisessa. Rauta ei valikoi, eikä se laukea vain supikoiralle.

– Sijoittelussa ja koossa voidaan vähentää väärän saaliin riskiä, mutta riittääkö se? Supikoira on isokokoinen eläin, kuoleeko se rautaan heti? Holmala kysyy.

Muuttola veikkaa, että raudan käyttämiseen tulee vielä muutoksia. Hänen mukaansa “haasteellista tulee olemaan”, jos esitys niineen menee läpi.

Myös rajoittamaton pyyntiaika saa kritiikkiä. Nykylain mukaan supikoiraemoa, jota pennut seuraavat, ei saa tappaa

– Suomen Metsästäjäliitto on esittänyt, että pesimäaikainen rauhoitus pitäisi säilyttää niin, ettei emoa tapeta pennuilta, Tenhunen kertoo.

Holmala muistuttaa, että eläinsuojelulaki edellyttää, että emä ja pennut huomioidaan.

– Jos supikoirapyyntiä harrastaisi myös metsästyskortittomat, eivät he välttämättä osaa ottaa huomioon mihin vuodenaikaan ja millaisia yksiköitä on hyvä poistaa, Holmala sanoo.

 

Tenhusen mukaan tulevat muutokset eivät vaikuta hänen supikoirajahtiinsa, eikä hän usko, että supikoirapyytäjiä tulisi juurikaan lisää. Myös Muuttola arvelee, että vieraslajien määrän vähentäminen jää käytännössä metsästäjien kontolle.

Hilma, joka on ahertanut ladon alla jo pitkän tovin, kömpii kuraisena ladon alta kuin ihmetellen, miksi isäntä ei kaiva supikoiraa esille? Tenhunen nappaa koiran kainaloon ja vakuuttaa, että viikonloppuna se pääsee tositoimiin. Tämänkertainen oli vain haastattelua varten sovittu näytös. HÄSA.

 

Menot