fbpx
Kanta-Häme

Surina vain kävi

Raatihuoneenkadulla sunnuntai-iltapäivänä kulkeneet joutuivat mahdollisesti katsomaan katunäkymää kahdesti.

Vanhan virastotalon edustalla olevaan kukka-amppeliin oli pesiytynyt jopa 25 000 mehiläisen parvi, joka parhaimmillaan ylsi puolen metrin korkuiseksi.

Vastapäisen talon asukas oli huomannut erikoisen näyn, kun koko kadunpätkä oli yhtäkkiä mustanaan mehiläisiä. Kyseessä oli tavallista suurempi parvi, kertoo Hämeenlinnan mehiläishoitajien puheenjohtaja Markku Pelkkikangas.

– Parvessa on tavallisesti 10 000-20 000 mehiläistä. Suuret parvet pysyttelevät yleensä etäällä asutuksesta.

Pelkkikangas uskoo, ettei yhdyskunta olisi viihtynyt kaupungin metelissä vuorokautta pidempään.

– Mehiläiset seuraavat kuningatartaan, joka valitsi Raatihuoneenkadun amppelin vain väliaikaiseksi paikaksi, luultavasti sadesuojaksi.

Uusi koti odottaa mehiläistilalla

Hälytyskeskuksen kautta paikalle kutsutulle Pelkkikankaalle mehiläisyhdyskunnan siirto-operaatio oli tämän kesän toinen kerta.

Koko Raatihuoneenkadun yhdyskunnan siirtäminen vaati useamman noutokerran. Pelkkikangas asettaa haavin amppelin alle, ja pitää sitä paikallaan, jotta mehiläiset rauhoittuvat ja menevät pussiin vapaaehtoisesti.

Sitten pussin suu suljetaan, ja saalis tyhjennetään pakettiauton perässa odottavaan laatikkoon.

Amppeliin ihastuneet mehiläiset pääsevät eristettyyn pesään Pelkkikankaan mehiläistilalle, jossa suristaa viidessä pesässä kussakin 30 000-40 000 mehiläistä. (HäSa)

Menot